Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '14

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Akraba evliliklerinin neticesi

Akraba evliliklerinin neticesi
 

Bir gazetede okudum. Doğu Anadolu'da bir kız evlenme çağına gelince önce amca oğluna, teyze oğluna teklif edilirmiş. Önce okuduğuma inanamadım. Kız izale-i şuya çıkmış mal mı? Yanlış bilmiyorsam izale-i şuya çıkmış mal de önce diğer hissedarlara teklif edilir, alan olmazsa satışa açılır.

Evet okuduğuma inanamadım, sonra dizilerde de rastladım aynı olaya. Bu çok kötü  adetin, yarattığı neticeleri dile getirmek istedim bu yazımda.

Yapılan bir araştırmada Türkiye'de akraba evliliklerinden doğan her 100 çocuğun 9 unun engelli veya doğuştan hasta olduğunu belirtiliyordu. Bu oran akraba olmayan kişiler arasında yapılan evliliklerde 1000 çocukta üçe düşüyormuş. Kısacası akrabalar arası yapılan evliliklerden doğan engelli çocuk sayısı, akraba olmayan  kişiler arasında yapılan evliliklerden doğan engelli çocuk sayısının 30 katı.Türkiye genelinde akraba evliliklerinin oranının yüzde 25 olduğu hesaplandığına göre bu oran gerçekten korkutucu. Hele Güneydoğu Anadolu bölgesinde akraba evliliği oranının yüzde 50 ye kadar çıktığı düşünülürse korkunçluğun boyutu büyüyor.

TUIK verilerine göre 2011 yılında Türkiye'de 1 milyon 132 bin doğum olayı olmuş.Bunların yüzde 40 ı akrabalar arası evliliklerden doğan bebekler. Güneydoğu illerinde doğum oranı diğer illere oranla çok daha yüksek olduğu için akraba evliliklerinden doğan çocuk oranı da otomatikman artıyor. Kısacası 2011 yılında 452 bin bebek akrabalar arası evliliklerden doğmuş .Bu bebeklerin yüzde 9 unın engelli olduğu düşünülürse sadece 2011 yılında dünyaya gelen engelli bebek sayısı 40 bin. Türkiye için gerçekten bir felaket tablosu bu sayı. Engelli her bebeğin Devlete artı 10 bin lira ek mali yük yüklediği düşünülürse Devlet bütçesindeki mali çöküntüyü hesaplayın.

Engelli çocuğun Devlete yüklediği mali yükün yanısıra, topluma, ailesine yüklediği manevi acıları da dikkate alırsak akraba evliliklerinin azaltılması, bu şekilde engelli doğumunun da azaltılması sorunu ortaya çıkıyor.,

Çeşitli Dernekler, Sivil Toplum Örgütleri, Aile ve çocuktan sorumlu Bakanlıklar ve Basın akraba evliliklerinin ve dolayısı ile engelli bebek doğumunun yarattığı sorunları anlatmakta büyük bir görev yüklenmiş durumda. Akraba evlilikleri insan hakları sebebiyle kanunlarla engellenemiyeceğine göre halkı bu konuda eğitmek gerekiyor. Anne karnında engelli bebekleri tesbit eden tanı metotlarını yaygınlaştırmak ve ücretsiz duruma getirmek te sorunun çözümü konusunda üzerinde durulan tedbirlerden.

Bedenen ve ruhen sağlam bir çocuğun ilerde sağlam yetişkinler olacağı ve sağlam bir neslin yetişmesine yol açacağını biliyoruz. Çocuk sayısından daha çok çocuk kalitesine eğilmemiz toplumun ilerde sağlıklı bireylerden oluşmasına sebep olacaktır.

Amacımız gelecek nesillerin sağlıklı olması ve bunun içinde sağlıklı çocuklar dünyaya getirmek ve sağlıklı doğan bebeklerin de sağlıklı yetişmesini sağlamak  olmalıdır.

Bu konuya daha çok dikkat çekilerek olayın çözümleneceğine inanıyorum. Bizim ülkemize de sağlıklı nesiller yakışır.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..