Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '09

 
Kategori
ÖSYS
 

2009 ÖSS tercihinde dikkat edilecek noktalar

2009 ÖSS tercihinde dikkat edilecek noktalar
 

Öss tercih dönemi öğrenciler ve aileler açısından yine heyecanla başladı. Öss'de yapılacak tercih bir nevi bizim ilerideki yaşamımızı belirleyecek mesleğin de seçimi demektir. Çünkü ileriki yıllarda meslek değiştirmek istenilse de bu zor olmaktadır. Tercihler yapılırken, kişinin kendine uygun olan bölümü seçmesi çok önemli; ancak tercih ettiğimiz bölümün mezun olduktan sonraki iş imkânları da çok önemlidir, bu nedenle ilgi ve istek, yeteneklerimizi de göz önünde bulundurarak meslekler iyi araştırılmalı 4 veya 5 yıl sonraki iş imkânları gözönünde bulundurulmalıdır. İstenmeyen bölümü sırf üniversite okumak için tercih etmek de çok yanlış, çünkü 1 sınıfta bölümünden memnun olmayıp tekrar sınava girenleri, üniversitede okurken veya meslek hayatımda görmüşümdür. Bu tercih süreci iyi değerlendirilmeli, meslek toplumsal rollerimizden birini oluşturacak, bu rolün gerekliliklerini taşımamız ve mesleğin özelliklerine hazır olmamız gereklidir. Yani Doktor olmayı istiyorsak, misafirliğe gittiğimiz de bile bize tıbbi soruların sorulacağını bilmemiz gerekli. Rehber öğretmen olduğumuzda çalıştığımız kurum dışında tanıştığımız her kişiden ''ben mutsuzum ne yapabilirim? , ''Çocuğum, çok yaramaz ne yapabilirim? ''ve daha bir sürü soruların bize gelebileceğini bilerek ve severek mesleğimizi seçmemiz gereklidir.

Tercih yaparken sadece bölüm etkili değildir. Ayrıca üniversitenin; olanakları, bulunduğu şehir, sosyo-kültürel-ekonomik imkânları kişinin hem okuduğu dönemdeki psikolojik rahatlığını hem de mezun olduktan sonraki imkânlarını etkilemektedir. Bu nedenle gerekli araştırılmalar iyi yapılmalıdır ve tercih yaparken acele edilmemelidir.

Tercih yaparken kılavuzdaki tercih edilen bölümle ilgili gerekli koşullar bölümü okunmalıdır. Koşullarınıza uymayan veya istemediğiniz bölümü yazdığınız zaman, tekrar seneye sınava girmeyi düşündüğünüzde, öss puanınız neredeyse Ortaöğreim başarı puanınıza bağlı olarak 20-30 puan düşmektedir.

Bu yılki tercihlerde, kontenjanların arttığını düşünürsek, kontenjan artımı olan ve ikinci öğretimi açılan bölümlerde başarı sıralamalarında gerileme ihtimali olacaktır diye düşünmekteyim. Ayrıca, açıköğretim fakültesinde, uluslararası İlişkiler, sosyoloji, felsefe, türk dili ve edebiyatı bölümlerinin de kontenjan sınırı olmadan yazıldığını düşünürsek, bu yıl sınava girenler geçen yıla göre şanlı gözüküyor. Yukarıda yazdığım yeni açılan açıköğretim bölümlerinin örgün eğitimlerinde puanların aşağı çekileceğini yani başarı sıralamasının gerileyeceğini düşünmekteyim. Bence, tercih ederken bunun da dikkate alınması gerekli diye düşünüyorum.

Ayrıca, geçen yıl sınava girenler bu yıl sınava girenlerden çok diye biliyorum. Bu nedenle de bu yıl tercih yapanlar tercih konusunda şanslı gözüküyor. Üniversitelerde yeni bölümlerin açıldığı da unutulmamalı!

Tercih robotlarına bakmayı da ihmal etmemek gereklidir. Bu konuda ÖSYM'nin hazırlamış olduğu tercih robotu aşağıdaki linktedir.
http://rehberlik.osym.gov.tr/GenelArama.aspx Tercih robotunda arama yaparken, yeni açılan bölümlerin ayrı kategoride arandığını da unutmamak gerekli.

Genel anlamda tercihlerde izlenen yönteme bakmak için, geçen seneki yazım aşağıdaki linktedir.

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=122037

Tercih yaparken rehber öğretmenlerden yararlanılmasında çok büyük fayda vardır. Rehber öğretmenler size tercihler ve meslekler hakkında gerekli rehberlik hizmetini sunacaktır.

Tercihlerinizde sizlere başarılar dilerim.

Ahmet TURAN
Rehber Öğretmen

 
Toplam blog
: 10
: 932
Kayıt tarihi
: 25.07.08
 
 

Rehber öğretmen-sosyolog, insan bilimlerini seven; sosyoloji, psikoloji ve pdr'ye karşı ayrı bir ilg..