Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Nurten Yiğit Tartaç

http://blog.milliyet.com.tr/nurmer

03 Aralık '16

 
Kategori
Özel Günler
 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü
 

Siz hiç bir engellinin yerine koydunuz mu kendinizi? Öyle uzun süreli değil, üç-beş dakikalığına. Mesela onlarca basamaklı bir merdivenin tam önündesiniz. Ve desteksiz yürüyemiyorsunuz, ne yapardınız..? 
 
Gözleriniz görmüyor ve evinizden çıkmak, bir yere gitmek zorundasınız... Gezmeyi tozmayı bırakın yolun karşısındaki büfeden bir ekmek alacaksınız sadece. Ne yapardınız..? 
 
Hem bedensel ve hem de zihinsel engeli bir arada olanlar var bir de. Tamamen ailesine bağımlı yaşayanlar...
Tüm aile engelli bir yaşama mahkumdur bu durumda. Bütün ömürleri boyunca.
 
Siz hiç bir annenin "Allah'ım yavrumu benden önce al yanına..." diye dua ettiğini duydunuz mu..? Engelli annesi her gün böyle dua eder. Kötü anne olduğundan değil, kendisi öldükten sonra yavrusunun geleceğinin ne olacağını düşündüğü için...
 
Çok mu şanslıyız; sağlıklıyız, ailemizde engelli yok diye..? 
 
Biliyor musunuz ki, tek bir basamak vardır engelli bir yaşamla aramızda. Trafiğin vızır vızır aktığı yola bir adımda ineriz kaldırımdan. Tek bir yanlış adım hayatımızı zindana çevirebilir...
 
Engelliler; doğuştan ya da sonradan organ kaybına uğradığı ya da herhangi bir uzvu görevini yapamadığı için bedensel, ruhsal, zihinsel özelliklerinde fonksiyon kaybı yaşayan insanlardır. Toplumdan soyutlanmamaları için engellilere karşı bakış açımızı, tutum ve davranışlarımızı değiştirmemiz gerekir. Onlar için yaşama tutunmak zaten oldukça zorken engelleri nedeniyle; kör, sağır, topal, kambur, cüce, deli vs. gibi aşağılık yaftalamalarla hassas yüreklerini incitmek yerine, dostça, anlayışla, sevgiyle ama eşit (aşırı ayrımcı ilgi göstermeden. Ki; bu onlara engellerini hatırlatacaktır.) ve bilinçli davranışlarla yaşamlarını bir parça kolaylaştırmak adına el uzatmalıyız.
 
Yönetenlerce, engellilerin yaşamlarına engeller koymak yerine, onları topluma kazandırmak için kesin, etkili, yaptırım gücü yüksek önlemler alınmalı. Ve temel insani hizmetlerden faydalanmalarında fırsat eşitliği sağlanmalıdır.
 
nurten y tartaç
( 3 Aralık 2015 )
 
Toplam blog
: 20
: 150
Kayıt tarihi
: 12.05.15
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Emekliyim.   İnsana, hayvana, bir küç..