Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dilek Doğaner Bütünsel Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/dilekdoganer

04 Mart '16

 
Kategori
Güncel
 

8 Mart Dünya Kadınlar gününde rakamlarla kadına şiddet

8 Mart Dünya Kadınlar gününde rakamlarla kadına şiddet
 

ŞİDDET MAĞDURU TÜM KADINLARIN TEMİZ YÜZÜSÜN ÖZGECANIM KALBİMİZDESİNİZ


Değerli dostlar Dilek'in sevgi köşesinden kocaman sevgi dolu bir merhaba. Bu yazımda sizlerle 8 Mart Dünya Kadınlar günü olması nedeniyle okumakta olduğum rapordan çarpıcı sonuçları paylaşmak istiyorum. Bu rapor Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü İşbirliği ile 2014 yılında gerçekleştirilmiş olan "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması" özet raporudur. Öncelikle çalışmaya emek veren herkesi kutlamak istiyorum. Ülkemiz için artık iyileşmeyen kronikleşmiş, acı veren bir yara haline dönüşmüş Sosyal Problemi farklı yönleriyle rakamlarla ortaya koyan her düzeydeki çalışanın yüreğine sağlık. Rakamlar hiç iç açıcı değil bununla birlikte karnemizde yer alan notlar böyle, haydi birlikte bakalım.

Çalışma Türkiye genelinde 12 istatistiki Bölgede, kır/kent ayrımında tahmin üretilecek biçimde gerçekleştirilmiştir. 12 İstatistiki Bölgede yer alan iller aşağıda verilmiştir;

1. İstanbul (İstanbu)

2. Batı Marmara (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale)

3. Ege (İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak)

4. Doğu Marmara (Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova)

5. Batı Anadolu (Ankara, Konya, Karaman)

6. Akdeniz (Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye)

7. Orta Anadolu (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat)

8. Batı Karadeniz (Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya)

9. Doğu Karadeniz (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize Artvin, Gümüşhane)

10. Kuzeydoğu Anadolu (Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan

11. Ortadoğu Anadolu (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis, Hakkari)

12. Güneydoğu Anadolu (Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt)

Bu bölgelerden seçilen 15084 hanede 15-59 yaş grubunda Nisan-Ekim 2014 tarihleri arasında 78 ilde 7462 kadınla yüzü yüze görüşülmüş. Kadınların halen yada daha önce yakın ilişki içinde oldukları eş/nişanlı/sözlü/erkek arkadaş tarafından bırakıldıkları fiziksel, cinsel, duygusal şiddeti kapsamanın yanı sıra eğitimlerinin ve ev dışında ücretli çalışmalarının engellenmesi ve ısrarlı takip sonucunda yaşamlarının kısıtlanması gibi farklı şiddet biçimleri de sorgulanmıştır. Ülke genelinde en az bir kez evlenmiş kadınların yaşamının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz kalma oranı %36 , başka bir deyişle her 10 kadından 4'ü erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalmış. Son 12 ayda ise erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalmış kadın oranı %8 olarak belirlenmiş.

Orta Anadolu Bölgesi hem yaşamının herhangi bir döneminde %43, hem de son 12 ayda maruz kalınan fiziksel şiddetin %11 ile en fazla beyan edildiği bölgedir.

Bu bölgeyi Batı Anadolu bölgesi izlemektedir. Batı Anadolu Bölgesinde kadınlarımız yaşamının herhangi bir döneminde %42, son 12 ayda %10 oranında fiziksel şiddete maruz kaldığını beyan etmiştir.

Yaşamının herhangi bir döneminde maruz kalınan şiddeti en az beyan eden bölge %27 ile Doğu Karadeniz Bölgesi, son 12 ayda maruz kalınan şiddetin en az belirtildiği bölge %5 oranı ile Doğu Marmara Bölgesidir. Kadınlarımızın %19'u orta derecede şiddete maruz kalırken %16'ı ağır derecede fiziksel şiddete maruz kaldıklarını beyan etmişlerdir. Bölgesel farklılık bu göstergede daha belirgin olup Orta Anadolu bölgesindeki kadınlarımız bu göstergede de %23 oranı ile ağır ve orta derecede fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtmişlerdir.

Öte yandan Türkiye genelinde en az bir kere evlenmiş kadınların yaşamının herhangi bir döneminde %12'si, son 12 ay içinde ise %5'i cinsel şiddete maruz kaldığını beyan etmiştir. Her iki dönem içinde Kuzeydoğu Anadolu bölgesi %16 ve %8 ile oranları cinsel şiddetin en fazla beyan edildiği bölgedir.

Rapora göre Türkiye genelinde şiddet mağduru kadınların %27' si hem fiziksel hem de cinsel şiddete maruz kalmıştır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte fiziksel ve cinsel şiddetten en az birine yaşamının herhangi bir döneminde maruz kalma düzeyi artmaktadır. Bununla birlikte 15-24 yaş grubundaki yani genç kadınlar son 12 aylık dönemde %18 oranı ile %7 oranına sahip 45-59 yaş grubundaki kadınlardan yaklaşık 3 kat fazla fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalmaktadır.

Değerli dostlar 8 Mart Dünya Kadınlar gününe yaklaşırken sizlerle bu yıl Orta Anadolu Bölgesinde İşgücüne Katılım Oranında patlama yaşandı; faal kadın işgücümüzün neredeyse hepsi istihdam edildi, bu yıl Orta Anadolu Bölgesi Kadınlar spor karşılaşmalarında pek çok dalda çıkardığı takımlarla birinciliği yine kimseye kaptırmadı, tüm madalyaları topladı ya da Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden üniversite sınavına giren kızlarımız pek çok dalda birinciliği elde etti ve istedikleri bölümlere yerleşerek gurur kaynağımız oldular gibi daha aklıma gelmeyen pek çok konuda birbirinden güzel haberi ve rakamları paylaşmak isterdim. Bunlar boş hayaller mi diyorsunuz değerli dostlar? demeyin, değil aslında birbirimizi cinsiyet ayrımında değil yaradanın mükemmel bir biçimde yarattığı varlık, insan olarak görebilirsek hayal değil. Bir bütün olarak var olduğumuzda ortak hedefler koyduğumuzda ve birlikte bunları gerçekleştirmek için çalıştığımızda hiç zor değil.

Sevginin, hoşgörünün, birliğin, birlikteliğin, barışın, mutluluğun olduğu bir dünyada "YAŞA"mak dileğiyle, sevgiyle kalın.

 
Toplam blog
: 15
: 293
Kayıt tarihi
: 18.01.16
 
 

Hayat her zaman insana gülümser, yeter ki sen gülümsemeyi bil. Destan şehir Çanakkale'de dogdum. ..