Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '06

 
Kategori
İnternet
 

Ajax'ta İki Terim "Prototype, Xajax"

Birlikte Ajax öğrenmeye devam ediyoruz… Daha önce bahsettiğim gibi Ajax, tarayıcınızın sayfa yenilenmeden sunucuyla veri alışverişini sağlar ve veriyi yine tarayıcınızda görüntüler. Ajax deyince karşımıza iki önemli terim çıkıyor, “Prototype ve Xajax”. Kısaca;

    Prototype: JavascriptXajax : Php + Javascript + …

Şimdi bu sınıflardan “Genel” oalrak detaya inmeden bahsedelim. Bu makaleyi konuya giriş gibi düşünün. Daha sonra bu sınıflara örnek vereceğim. Sakın makaleyi okuyup anlamazsanız gözünüz korkmasın, örnekleri görünce hmmm kolaymış diceksiniz.

Prototype
Prototype denince aklınıza gelmesi gereken şey öncelikle Javascript’tir. İçinde birçok Javascript uygulamasını barındıran bir dosya, bir sınıftır. Bununla neler mi yapabiliriz? Hazırlamış olduğumuz bir formun Gönder tuşuna basıldığında form verilerinin girilip girilmediğini veya doğruluğunu bu sınıf ile kontrol edebiliriz.

Xajax
Xajax denilince de aklınıza öncelikle Php gelmesi lazım. Fakat Php tek başına yeterli değil. Tam olarak anlatmak gerekirse; Xajax Php, JavaScript, HTML, XMLHttp ve XML kullanarak tarayıcı ve sunucu arasındaki alışverişi ve verileri göstermeyi gerçekleştiriyor.

    PHP : Sunucudaki işlemleri yapmak içinJavaScript : Tarayıcıdan sunucuya istekler göndermek ve sunucudan gelen istekleri almak ve işlemek içinHTML : Tarayıcıda veriyi göstermek içinXMLHttp : Tarayıcı ile sunucu arasındaki alışverişi sağlayan teknolojiXML : Veri alışverişi türü

Hem Xajax hem de Prototype’in kullanımı için gerekli sınıf dosyaları kendi adreslerinden indirilir ve işlem yapacağınız dosya içinde çağırılır.

Xajax merkezi: http://www.xajaxproject.org/
Prototype merkezi: http://prototype.conio.net/

Kaynak: www.yakuter.com

Şimdilik bu kadar. Bir sonraki yazımda yani örneklerde görüşmek üzere…

 
Toplam blog
: 2
: 1034
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Programlamayı seven, güncel hayatı sıkı sıkıya takip eden bir genç.....