Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Altın nereye gidiyor?

09.06.2006, 1 Ons altın 607.50 Usd. Bundan 1 ay kadar once 730 dolarlı seviyeleri gören altın önce sert bir şekilde düşerek 660 dolarlı seviyelere geldi. Daha sonrasında ise aşağı yukarı zigzaglar çizerek şu anki seviyesine yani 607 dolara kadar indi. Peki bu noktadan sonra ne olur?

Öncelikle altının buraya nereden ve neden geldiğini inceleyelim. 11 Eylül saldırılarına kadar dünyada altın unutulmuş bir yatırım aracıydı. Fakat 11 Eylül'de gerçekleştirilen terör saldırılarından sonra insanlar veülkelerin merkez bankaları birden altını hatırlayıverdiler. Çünkü altın bütün insanlık tarihi boyunca ne olursa olsun (savaşlar terör saldırıları felaketler vs.) değerini kaybetmeyen bir yatırım aracıydı. İşte bu sebeple altındaki çıkış hareketinin özü öncelikle 2001 yılına dayanmaktadır. Tarihsel bazda bakacak olursak terör saldırılarının olduğu o dönemde altın fiyatlarının 300 dolar civarlarında olduğunu görürüz. O günden bugune dünyadaki bircok ülke merkez bankaları altın rezervlerini artırma yoluna gitmişlerdir. Amerikanın ise zaten hazinesinin yuzde 80 kadarlık kısmı altından oluşmaktadır.

Gelelim 2006'ya... 2006 başlarında 520 dolar civarlarından ralliye başlayan altınİran nükleer gerginligiyle ilgiliherhaberden de destek alarak 730 usd seviyesine kadar çıkmıştır. Bu noktaya ulaşmasıyla beraber ellerinde daha onceden yüklü miktarlarda altın tutan fonların satışa geçmeleri ve bir kısım spekülatörlerin de açığa satmalarıyla altın hızlı bir şekilde 660'a çıktı ve sonrasında da dalgalanarak şu anki sevilerine geldi. Şu anda 09 Haziran piyasa kapanışına göre 608 dolarda durmuş gözüküyor. Fakat burada fiyatların oturduğunu soylemek için daha erken, öncelikle biraz daha izlemek gerekiyor. Alım yapmak isteyenler için söylüyorum yani. Trend grafiğini izleyecek olursak altının yaz aylarını bu seviyelerde 575-595-605-636-660 arası noktalarda yatay sayılabilecek şekilde geçirebileceğini söyleyebilirim.

Asıl nokta ise bundan sonra altının gideceği yer neresi? Buna net bir cevap verebilmek şu aşamadatabi ki mümkün değil. Yine de sürekli yükselen petrol fiyatlarının seyrine ve altını çok etkileyen euro/usd paritesine bakarak ilerleyen dönemde çok büyük olasılıkla altının yükselmeye devam edeceğini düşünüyorum. Uzun vadede yukarıdaki ilk hedefi ise şimdiden söyleyeyim önce 840/860 usd sonrasında 1000 usd. Hafta içi görüşmek dileğiyle..

 
Toplam blog
: 11
: 2288
Kayıt tarihi
: 10.06.06
 
 

1976 İstanbul doğumluyum. İstanbul üniv. İşletme mezunuyum. Özel bir bankanın genel müdürlüğünde çal..