Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '22

 
Kategori
İnternet
 

Android ve iOS Güvenliği

Android mi yoksa iOS mu daha iyi sorusu sürekli olarak soruluyor. İlk iPhone tanıtıldığından bu yana akıllı telefonlar hızla gelişmeye devam ediyor. Apple'ın geliştirmiş olduğu iPhone modelleri akıllı telefon piyasasını uzun bir süre domine etmeyi başarsa da Android telefonlar arayı hızla kapatmayı başardı. Bu ivmeye sebep olan gerçekleri inceleyelim...

Android'in arayı hızla kapatmasının sebepleri;

Android öncelikle daha fazla kitleye hitap etmesi sebebiyle daha çok tercih ediliyor gibi görülüyordu. Fakat işin arkaplanında Android'in açık kaynak kodlu özgür bir yazılım olması yatıyor olabilir. Firmalar ve kişiler Android'in kodlarını inceleyerek daha fazla uygulama geliştirirken daha fazla özelleştirme üretebiliyor. Bu da Android ekosisteminin daha hızlı gelişmesine sebep oluyor. 

Farklı amaçların farklı çözümleri olur. Bu durum Android'in gelişmesine katkı sağlayan kişilerin de fark ettiği bir durum. Bu sebeple çok farklı uygulamalar, çok farklı arayüzler, çok farklı özellikler ve ayarlar Android için üretiliyor, geliştiriliyor ve kullanıma sunuluyor. 

Bu kadar esnek bir yapının hali ile de dezavantajları bulunuyor. Bunlardan biri de güvenlik. Tüm sistemin açık kaynak olması tüm kodlarının isteyen herkes tarafından incelenebiliyor olduğu anlamına geliyor. Temel Android'in içeriğini görebilen tek kullanıcı profili geliştiriciler değil. Kötü niyetli kişiler de bu kodları inceliyor ve genellikle tersine mühendislik gibi kavramları kullanarak sistemi manipüle edebiliyor.

Kullanıcı sayısı hedefi belirliyor!

Android çok büyük pazar payına sahip. Bu da saldırganlara daha büyük bir pasta vaat ediyor. Bunun beraberinde yapılan saldırılarda daha çok kurbanın etkilenmesi sağlanıyor. 

iOS işletim sistemine sahip iPhone modellerinde ise bu durum tam tersi. Açık kaynak olmayan bir işletim sistemi olan iOS, olabildiğince gizli kalmış fonksiyonları ile saldırganların en azından bir kısmını oyunun dışında tutuyor. Geri kalan kısmını ise çeşitli güvenlik önlemleri ile ekarte etmeye çalışıyor. 

Yine de %100 yeterli olmasa da iOS işletim sistemine sahip telefonların Android'e nazaran daha güvenli olmasına yetiyor.

Güvenlik tek kriter değil ama önemli bir kriter!

Güvenlik konusu önemli bir konu. Bu yüzden android mi yoksa ios mu tercih ederken güvenlik konusu her zaman gündeme gelir. Telefon alırken tamamen özgür olmak isteyenler Android telefon tercih eder. Fakat bilinçsiz bir Android kullanımı çeşitli tehlikeleri beraberinde getirir. Profesyonel bir Android kullanıcısı Android'i iOS kadar güvenli ve efektif kullanabilir.

iOS tamamen güvenli değildir. Fakat kullanıcısına kısıtlı erişim verdiği için kullanıcı hatalarından dolayı oluşabilecek güvenlik zaafiyetlerini en aza indirgemeye çalışmaktadır. Bu durum iOS kullanıcılarının daha kısıtlı işletim sistemi deneyimi yaşamasına sebep olsa da güvenliklerini Android'e nazaran daha iyi sağlamasına sebep olur.

 
Toplam blog
: 2
: 20
Kayıt tarihi
: 24.05.22
 
 

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. ..