Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '09

 
Kategori
Kültürler
 

Bir solaktan!

Bir solaktan!
 

Evet itiraf ediyorum solaklığımdan muzdaribim! Her ne kadar bulunduğum ortamda az rastlanır olmanın dayanılmaz hazzını yaşıyor olsam da bu, yaşanan bazı sorunların üstünü örtmeye yetemeyebiliyor.

Nasıl kadın hakları savunucuları “erkek hegemonyası” ndan bahsederler ya, solak olmak da sağlakların yanında aynen böyle bir şey galiba! Evet sağlaklar size sesleniyorum: Çok fazla oluyorsunuz!* Hayat neredeyse tamamen sizin düzeninize göre kurulmuş gibi!

Okulumuzda hangi sınıfta derse girsem, hangi sınavda gözetmen olsam hemen şöyle bir çaktırmadan solaklara bakıyorum ve kendi yaşadığım problemlerin benzerlerini yaşıyor olan “kader ortaklarım” ı tanıyorum. Kendi gözlemlerime dayanarak söylüyorum okul ortalaması sınıf başına 2 ya da maksimum 3 kişi. Okulda azınlığız yani!

Şu kesin: Bizim beynimiz sağlaklara göre daha çok çalışıyor. Çünkü öyle olmak zorunda! Bütün aletlerin sağlaklar için yapıldığı şu dünyada bu aletleri solla kullanmak için ekstra bir çaba sarfediyoruz ya da bazı durumlarda sağ elimizle kullanmak zorunda kalıyoruz. Tek taraflı makasla ya da tek taraflı patates soyacağıyla harikalar yaratıyoruz. Bir solak olarak bir sağlağın sağ eliyle kullandığı araba vitesini biz de sağla kullanıp bu arada sol elimizle de başka bir şey yapabiliyoruz. Bilgisayar mouselarını sağla kullanıyoruz. Sağ kolçaklı (tek kollu) sıralarda otururken ya solumuzdaki sırayı da boş bırakıp solla yazıyoruz ya da sağ kollu bir sırada sol elle yazı yazmak gibi yarı artistik bir konumda bel ağrısına rağmen anlatılandan kopmuyoruz.

Kabul edelim lütfen, biz solaklar zor şartlarda yaşıyoruz! Bütün aletler sağlaklar için, biriyle el sıkışırken sağ el uzatılıyor, sağ el uğurlu sayılıyor, hemen hemen bütün enstrümanlar sağ ile çalınıyor….Hele yazı yazma işi tam bir illet. Sağlaklar soldan sağa çekerek rahat rahat yazarken biz iterek yazıyoruz. Hem de yazarken geride yazdığımız her şeyin üzerinden elimizi geçirip hem elimizi hem de defterimizi kirletiyoruz. Yemekte ise görgü kurallarına uyacağız diye sol elle çatal sağ elle bıçak tutup bıçakla hiçbir şey kesememe sendromunu yaşıyoruz.
Neymiş efendim, Einstein, Mozart, Leonardo da Vinci, Büyük İskender, Chaplin solakmış. Kusura bakmayın ama bu ünlü kişilerin solak olmasıyla mutlu olamam çünkü bu ve diğer bazı isimler solak ise diğer söylemediğimiz önemli kişilerin hepsinin de sağlak olduğu ortaya çıkıyor! Yani bu aslında şu demek: “Ey solaklar! Koskoca insanlık tarihi boyunca aranızdan topu topu bu kadar önemli şahsiyet çıktı! İnsanlık biz sağlaklar sayesinde gelişti!”

Bardağın dolu tarafından bakmayı deneyelim bir de! Futbolda çok kıymetliyiz. (Türkiye’de Sergen’ler, dünyada Roberto Carlos ya da Maradona’lar çok az) karşılıklı müsabakalarda karşı tarafı daha rahat şaşırtıyoruz. Korkun bizden! (Bir araştırmaya göre solak boksörler sağlaklara göre daha başarılıymış.)
Ne olursa olsun sağlakların fazlalıkta olduğu bir toplumda solak olmak büyük bir zorluk! Bu zorlukları bir nebze olsun aşabilmek için internette solaklara özel tasarlanmış ürünlerin satıldığı birkaç adres mevcut. Meraklılar için www.anythingleft-handed.co.uk ve www.solelim.com

*Solaklar dünya nüfusunun % 8’ini oluştururlar. (Bazı kaynaklara göre bu oran % 15'e kadar çıkıyor)

 
Toplam blog
: 3
: 5054
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Özel bir okulda matematik öğretmeniyim. Evet yeni tanıştığımda herkes ilkokulda matematiğinin çok..