Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Çin Bayrağı, Çin Ulusal Amblemi, Çin Marşı

Çin Bayrağı, Çin Ulusal Amblemi, Çin Marşı
 

Çin Bayrağının Anlamı:
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ulusal Bayrağı, üzerinde beş yıldız bulunan kızıl bir dikdörtgendir. Bayrağın eninin boyuna oranı üçe ikidir. Beş köşeli beş sarı yıldız, sol üst köşede bulunmaktadır. Bir yıldız diğerlerine göre oldukça büyüktür. Dört küçük yıldız, sağ tarafında bir yay üzerinde dizilmiştir. Bayrağın kızıl rengi, devrimi simgelemektedir. Yıldızların sarı olmasının nedeni ise kızıl fon üzerinde parlayacak şekilde durmalarıdır. Büyük yıldız ÇKP’yi ( Çin Komünist Partisi) dört küçük yıldız ise Çin haklını temsil etmektedir. Bu da Çin halkının ÇKP’nin önderliğindeki büyük birliğini ifade etmektedir.
Çin Ulusal Amblemi: Çin Halk Cumhuriyeti’nin ulusal amblemi başaklarla çevrili Tiananmen Kapısını beş parlayan yıldızın altında tasvir etmektedir. Altında ise bir dişli çark bulunmaktadır. Başaklar, yıldızlar, Tiananmen Kapısı ve dişli çark altın sarısı renginde, dairenin içindeki alan ise dairenin altında kavis şeklinde şeklinde sarkan kurdeler gibi kızıl renktedir. Bu iki renk, geleneksel olarak uğur ve mutluluğu temsil etmektedir. Tiananmen, Çin halkının Emperyalizm ve Feodalizm'e karşı mücadelesindeki boyun eğmeyen karakterini sembolize etmekte, dişli çark ve başaklar, çalışan sınıfı ve köylüleri sembolize etmekte, beş yıldız da yukarda da belirtiğim gibi Çin halkının ÇKP’nin önderliğindeki büyük birliğini yansıtmaktadır.
Çin Ulusal Marşı: Ulusal marşın sözleri, 1935 yılında ozan Tian Han tarafından yazılmış ve ünlü besteci Nie Er tarafından bestelenmiştir. Marşın sözleri şöyledir:
Kalkın!Köle olmak istemeyen insanlar!
Yeni seddimizi kanımızla, canımızla örelim!
Çin ulusu en büyük tehlikenin eşiğinde, ezilen her insan artık son kükreyişinde,
Kalkın! Haydi kalkın! Ayaklanın! Tümümüz tek bir yürekle, varalım düşmanın top ateşi üstüne, ileriye!
Varalım düşmanın top ateşi üstüne, ileriye! İleriye! İleriye! İleri!
Asıl adı Gönüllülerin Yürüyüşü olan bu şarkı, Fırtına zamanında Oğullar ve Kızlar adlı filmin müziğiydi. Bu film, 1930’larda ülkenin kaderi belirsiz bir durumda bulunurken kuzeydoğu Çin’deki Japon işgalcilere karşı savaşmak için cepheye gidenlerin hikâyesini anlatmaktadır. Duygulandırıcı ve güçlü bir şarkı olan Gönüllülerin Yürüyüşü Çin halkının ulusal kurtuluş için kendilerini feda etme kararlığını seslendirmektedir. Bu nedenle Çin hükümeti 27 Eylül 1949’da bu şarkıyı Çin halk Cumhuriyetinin Ulasal Marş'ı olarak kabul etmiştir. 

Saygılarımla. 

 

Hüseyin ATES 

Tel: 0086 159 0042 4357 

Msn: huseyinates11@hotmail.com 

Skype: huseyinates111 

 

 
Toplam blog
: 7
: 3771
Kayıt tarihi
: 14.09.10
 
 

Ankara Üniversitesi Sinoloji (Çince) Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra Çin hükümetinin sağladığ..