Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '18

 
Kategori
Uzay
 

Çok mu Büyütüyoruz?

Çok mu Büyütüyoruz?
 

O kırmızı minik nokta Samanyolu. Laniakea da dev bir süper küme


Uzun yıllar önce bu sayfayı açmış olmama rağmen ilk blogumu yazmak bugüne nasipmiş. bende birçok  insan gibi okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum, sosyal medya ile bize sunulan onlarca konuyla ilgilendiğim gibi, çok sosyal olmayan özellikle edebi, sanatsal, dış siyaset, yakın tarih, felsefe çalışmalarını da  takip ediyorum. Dolayısıyla bir çok konu hakkında az da olsa fikrimiz oluyor ve bunları paylaşacak ortamlarımızın sınırlı olması zamanla rutinliği de beraberinde getiriyor.
 
Blog yazmak benim için bir nevi hatıra defteri tutmak gibi olacak sanırım. Yaşadıklarımın, yaptıklarımın gördüklerimin düşündüklerimin ve tabii ki en önemlisi de hislerimin kayda geçmesi anlamına geliyor. Tarihe not düşmek!  Bu fikir bile başlıbaşına heyecan verici.
 
Yazmaya başlıyorum o zaman. Peki ne yazacağım? Binlerce konu olabilir ama ben nereden başlayacağım, bu zor bir karardı. İlk olarak beni ihtişamıyla büyüleyen sonsuzluk kavramının hakkını veren cosmosla başlamayı uygun gördüm. 
 
Gezegenimiz Dünya, milyonlarca yıldır bize ve tanıdığımız tüm canlılara ev sahipliği yapıyor. Peki Dünya'mız nerede? Güneş sisteminin bir üyesi onlarca gezegen ve uydularıyla beraber, Güneş etrafında yaklaşık saatte 108.000 km hızla dönmekte.Bu yazıya başladığımızda yaklaşık 10 dakika geçtiğini varsaysak tam tamına 18.000 km yol gittik bile. Güneş sistemimizin içinde bulunduğu Galaksinin ismi Samanyolu. Samanyolunda bulunduğumuz bölge samanyolu nun merkezine 30 bin ışık yılı kadar uzak ve bu bölgede yaklaşık güneş gibi 400 milyon kadar yıldız var. Samanyolu nerede? O da Yerel Grup denilen 2000 e  yakın galaksiden oluşan ve 10 milyon ışık yılını kaplayan bir sistemde. Yerel Grup ise Başak Kümesi ve o da Başak Süper Kümesi olarak tanımlanan sistemin içerisinde. Başak süper kümesi görülebilir evrende sayısız süper kümeden biri ve 400 trilyon yıldıza ev sahipliği yapıyor. ve resimde paylaştığımda LANİAKEA . Laniakea da dev bir süper küme. Başak süper kümesi gibi birçok süper kümeye ev sahipliği yapıyor. 520 milyon ışık yılına yayılmış bir dev. tüm kozmozu düşününce o da bir nokta sadece. Resimdeki küçük kırmızı noktada bizim galaksimiz samanyolu. 
 
Evrenin boyutları ve bunun bir parçası olmamız beni en çok heyecanlandıran bilginin başında geliyor. Bu devasa organizasyon olağanüstü heyecan verici, Yaşamak hayatın bir parçası olmak. Bütün bunların ışığında düşündüğümde hayatın içindeki çarpışmalar, çekişmeler, polemikler, tartışmalar, gereksiz kalp kırmalar, anlamını yitiriyor, eminim ki bu olumsuz tutumların dışında yapabileceğimiz onlarca güzel şeyler var. Bunları yapalım, yaşayalım, öğrenelim öğrendiklerimizi uygulayalım ve gelip burada paylaşalım. Çünkü bilgi paylaştıkça çoğalır. 
 
Ben kendi adıma bunu yapacağım ve bunu buradaki sayfama taşıyacağım. Birey olarak olur ya bir kişiye ilham versek o bile bir kazançtır. İletişim dünyasındayız arkadaşlar. Güzel olan her şeyi paylaşın ki daha fazla insana ulaşsın ve hep birlikte paylaşmanın keyfine varalım. Herşeyin başı paylaşmak diyelim. Paylaşmanın keyfine hep birlikte varalım. Sınırlı yaşamımızda Kosmoza bir iz bırakalım . 
 
Herkese mutlu paylaşımlar dilerim. 
 
   
 
 
Toplam blog
: 24
: 222
Kayıt tarihi
: 06.09.13
 
 

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Eğitimi Bölümü Mezunu, Sakarya Ünv'de Eğitim A..