Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

DİREKSİYON BİNASI

Önce Direksiyon Binası’nın nerede olduğuna, neden bu isimle anıldığına; sonra tarihte hangi olaylara tanıklık ettiği ve bugün ne durumda olduğuna bakalım.

 

Ankara Tren Garı’na girip sağ tarafa doğru yürürseniz iki katlı olan tarihi Direksiyon Binası karşınıza çıkar. Atatürk’ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelişinden itibaren, Başkomutanlık ve konut olarak kullanıldığı için burası Direksiyon Binası olarak anılmaktadır. Şimdiki adı ise Atatürk Konutu ve Demiryolları  Müzesidir.

 

Direksiyon Binası, Sultan 2. Abdülhamit zamanında Bağdat Demiryolu hattının 1892 yılında Ankara’ya ulaşmasıyla istasyon binası olarak inşa edilmiş.

 

Bu binanın tanıklık ettiği tarihi olaylar:

 

Kurtuluş savaşının harekat planları burada hazırlanmış.

 

İnönü ve Sakarya Meydan Muharebelerinin sevk ve idaresi buradan gerçekleşmiş.

 

Pozantı ve Adana’nın, Fransızlardan kurtarılmasına burada karar verilmiş.

 

1921 ‘de Fransız’larla  Ankara Antlaşması’nın müzakereleri bu binada yapılmış.

 

“Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözü ilk kez burada dile getirilmiş.

 

TBMM’in açılışı ve günün “Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanılması kararı da burada alınmış.

 

İki katlı olan Direksiyon Binası Atatürk tarafından 1919’dan 1922 yılına kadar aralıklarla ikametgah  olarak kullanmış. Binanın ikinci katında Atatürk’ün kabul odası, çalışma odası, yatak odası ile evin temizliği ve mutfağın idaresinden sorumlu olan Fikriye Hanım’ın odası bulunmaktadır.

 

Ayrıca;

Direksiyon Bina’sının yanında Atatürk’ün 1935-1938 yılları arasında yurt gezilerinde kullandığı beyaz trenin  bir vagonu da  “Müze Vagon” olarak  ziyarete açık bulunuyor.

24 Aralık 1964 tarihinde TCDD, Atatürk’ün hatırasını yaşatmak amacıyla; Türkiye Cumhuriyeti  tarihinde seçkin bir yeri olan bu binayı yeniden düzenleyerek müze olarak halkın hizmetine açmıştır. Milli Mücadelede “Atatürk Konut ve Demiryolları Müzesi”, Kültür ve Turizim Bakanlığı denetiminde bulunan ÖZEL MÜZE statüsündeki ilk kurum müzesi olma özelliğine sahip.

 

 

Direksiyon Binası; Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşlarının yedi düvele karşı nasıl mücadele verdiklerine tanıklık eden, Cumhuriyetin temelinin atıldığı yerdir…

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayramımızın 100 yılı kutlu olsun. 

 

Fevzi GÜLTUNA

 

 

 

Kaynak: Lavarla Kent Hafızası-Çiğdem

               www tcdd.gov.tr

 
Toplam blog
: 11
: 116
Kayıt tarihi
: 07.02.18
 
 

1957 Amasya doğumlu Fevzi Gültuna, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Yabancı Diller mezunudur. Meslek ..