Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '12

 
Kategori
Bilim
 

Felsefenin doğuşu

Felsefe MÖ 6. yy'da ortaya cıkmadan önce inişli çıkışlı bir yol izlemiş, tam manasıyla ete-kemiğe bürünerek zuhur edememiştir. Ancak İÖ 6. yy'da yani bundan tam yirmi altı yy. önce Yunanlılar tarafından salt bilgi olarak ortaya cıkmış ve Yunanlılar 'theoria'ya yükselmiştir.

Esasen felsefenin doğuşunu Yunanlılara maletmek hatalı bir tutum olur. Ahmet Cevizci ''Felsefenin ya da rasyonel düşüncenin Antik Yunan'da zuhur etmesi, izahı gayrı mümkün bir olay veya bir ulusun veya ırkın mucizesi olarak görmek hatadır'' der.

Yunanlılardan önce Çin'de ve Hint'de önemi asla azımsanmayacak bilimsel çalışmalar yapılmış ve felsefe alanında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Yunanlıların bilgiyi salt bilgi olarak görmesi ve bilgiyi 'tehoria'ya yükseltmeleri sebebiyle felsefenin doguşu burada olmustur. Yunanlıların bilgiyi, mitolojik ve dinsel bilgiden arındırarak ele almaları, felsefenin dogusu ve yükselişi acısından önemli bir faaliyettir.

''Yunanlıların doğal olayları doğa üstü sebeblerle açıklamaya son verip, doğal olayların doğal nedenlerle acıklanması gelenegini baslatmaları ve buna olan inanç ile insan aklını ön plana cıkarmaları bagımsız bir faaliyettir'' (Ahmet Cevizci)

Felsefe kelimesi Arapca olup,Yunanca ''philo'' (sevgi) ve ''sophia'' (bilgi) kelimlerinin birleşimiyle meydana gelmiştir. A.Kadir Çüçen felsefenin ne anlama geldiği konusunda, ''Yunanlıların ''sophos'' denince ilk anladıkları şey 'becerikli, iktidarlı kişi'dir'' der ve devam eder, ''Bu nedenler felsefenin sevilmesi bilginin istenmesi işiyle ugrasanlara filozof denir''

Felsefenin ilk adımlarını atanların basında ise ünlü matematikçi Thales'i göstermek mümkündür.  Antik çağda felsefe iki dönemden geçmiştir. Bunlardan ilki Doğa Felsefecileridir ki, bunlar evrenin ana maddesini arastırma konusu yapmışlardır. Bu dönem yaklsık iki yüz yıl kadar sürmüş ve Sokrates'in, insanı ve insan sorunlarını inceleme konusunu yapmaya başlamasıyla sona ermiş ve ikinci akım başlamıştır.

Düşünce tarihine baktıgımızda, Grek dünyasındaki bilimsel çalışmaların İzmir'in güneyinde, Söke-Milas yolunun batısında bugünkü Bolet koyunun yakınlarındaki 'milet kenti'nde basladıgını görmekteyiz. İyon düşüncesi ilk olarak Milet Okulunda vücut bulmuştur. Bu okulunda en önemli temsilcisi Thales'tir.(Hüseyin Gazi Topdemir)

Kısaca özetlemek gerekirse; rasyonel düşünce MÖ 6. yy'da İyonya'da başlayan ve doğal olayların doğa üstü nedenlerle acıklanması gelenegine son vererek insan aklını ve iradesini ön plana cıkaran bir faaliyettir, diyebiliriz...

 
 

 
Toplam blog
: 2
: 5803
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

1991 yılında Konya'da doğdum. İngilizce öğretmeni olarak görev yapıyorum. ..