Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '17

 
Kategori
Futurizm
 

Gelişen Teknoloji, Şehirlerin Sorunlarını Çözebilir mi ?

Gelişen Teknoloji, Şehirlerin Sorunlarını Çözebilir mi ?
 

Şehirleşme olgusu Sanayi devrimi ile birlikte 1700’lü yıllardan sonra ortaya çıkmış bir kavramdır.Yüz yıllar geçtikçe de şehirleşme’nin oranı gittikçe artmaya devam etmiştir.Bir tahmine göre ise 2050 yılında Dünya nüfusunun %66’sının şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. BM, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Ekonomik forumu gibi kuruluşlar artan kentleşmenin zararları konusunda bizleri uyarıyor. Bu noktada şehir planlamacılarına büyük iş düşüyor.

Ama ilginç bir şekilde bazı uzmanlar kentleşme döngüsünün sona ereceğini ve insanların eski çağlarda olduğu gibi kırsalda yaşamak için köylere veya şehir dışına göç edeceğini söylüyor.1700’lü yıllardan itibaren teknoloji beraberinde kentleşmeyi de getirmişti ama bu sefer hızla artan teknolojinin kentleşme döngüsünü yıkıp kırsallaşma trendini başlatabilir. Peki ama nasıl ?

3D yazıcılar, Arttırılmış Gerçeklik, Droneler,Kripto Paralar,Akıllı Gözlükler,Telework gibi kısaca gelecekteki yaşamı ciddi ölçüde etkileyecek olan bu kavramlar aynı şekilde şehir planlamasını da şekillendirecek. Örneğin;telework,arttırılmış gerçeklik ve akıllı gözlükler sayesinde birçok insan ofise gitmek yerine kendi evinden çalışabilecek,bunun için şehre göçmesine veya şehirde yaşıyorsa da şehrin stresine katlanmasına gerek kalmayacak.Ayrıca ofis yerine evde çalışılması trafikte geçen süreyi,ofis maliyetlerini ve sera gazı zararını ciddi şekilde azaltacaktır.Bu sayede gelecekte şehirler daha temiz,daha sakin,daha az trafiğe sahip yerler haline gelebilir.

İnsanlar hizmet ve mallara daha rahat ulaşmak için şehirlere göçüyordu ama artık E-ticaret alanı gün geçtikçe yükselen bir pazar haline geldi.2017’de küresel e-ticaret sektörünün 2.38 trilyon dolar(TR ekonomisinin yıllık 3 katı neredeyse) olması bekleniyor.Ayrıca gelecekte Droneler sayesinde satın almak istediğimiz birçok şey evlerimize daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle getirtebiliriz.İnsanların gelecekte banka işlemleri ve bürokratik işlemleri için de şehir merkezine gelmesine gerek kalmayabilir çünkü blockchain teknolojisinin getirdiği kripto paralar ve e-bürokrasi  sayesinde hiçbir işlem maliyeti ödemeden daha kısa sürede işlerimizi evlerimizden halledebiliriz.

Kısacası,gelecekte artan teknolojinin getirdiği avantajlar sayesinde kırsalda sessiz,sakin,huzurlu bir hayatı yaşamak mı yoksa kentlerde yaşam mücadelesi mi vermek ? Bu artık sizin tercihiniz.

 
Toplam blog
: 2
: 149
Kayıt tarihi
: 22.08.17
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümü. Öğrenci. İlgi alanları: Fütürizm, Ekonomi,Futbol, Bili..