Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Gerçekten bir Koç’a ihtiyacınız var mı?

Birçok kişi, bir yönü ile hayatından mutsuz olur ve mevcut durumu olumlu yönde değiştirmek için ‘koçluk’ almak ister. Modern zamanlarda kimileri bir kaybolmuşluk hissi içinde bulabilir kendini, hayatının yanlış yönde ilerlediği fikri ile huzursuz olabilir. Temelde pek çok kişi mevcut durumu değiştirmek için ‘koçluk’ almak ister.

Kendinize gerçekten bir koça ihtiyacım var mı diye sorabilirsiniz? Bu sorunun cevabı ‘hem evet hem de hayır’dır. Elbette bir koçun yardımı olmadan da yaşamınıza yeni bir yön çizebilir, değiştirmek istediğiniz şeyleri değiştirerek bir yaşam dengesine kavuşabilirsiniz. Ancak bir koçun yardımıyla bu keşif süreci çok daha kısa sürecektir, çok daha kolay odaklanacak ve değişimi çok daha hızlı ve etkili biçimde yaratabileceksiniz. Koçluk süreci size yeni olasılıklar ve bakış açıları sağlar, fark yaratabileceğiniz ve odaklanabileceğiz alanlar yaratır. Çünkü koç sayesinde kendinizi tanıyıp doğru noktalara odaklanacak, hedeflerinizi netleştirecek, hedefe giden adımları belirleyecek ve süreç içinde bu adımları etkin biçimde atacaksınız. Hepsinden önemlisi sürecin işleyişini öğrenecek, edindiğiniz deneyimi uzman desteği olmadan ömür boyunca kullanabileceksiniz.

Bir de soruyu tersinden soralım. Kimler koçluk almaz?

Koçluğu ‘birinden akıl almak olarak’ değerlendirenler koçluk almazlar. Gerçekte koçluk danışmanlık değildir. Koçluk almak birinin sizi yönlendirmesi de değildir, birinin fikirlerinin etkisi altına girmek ise kesinlikle değildir. Koç sizi bir keşif yolculuğuna çıkaran kişidir, size kendinizi keşfettirir. Siz kendinizi ve kaynaklarınızı fark edersiniz.

‘Güçlü bir insanım, destek ve yardıma ihtiyacım yok’ diyenler koçluk almazlar. Oysa ki güçlü ve dengeli insan tanımında ‘ihtiyaç duyduğunda birinin destek ve yardımını almak’ da vardır. Ayrıca “ben sorunlarımla başa çıkarım, bir başkası benden iyi mi bilecek?” düşüncesine sahip birinin de koçluğa açık olması oldukça zor. Örneğin kilo vermek ve sağlıklı bir yaşama kavuşmak istiyorsunuz. Elbette bunu kendi kendinize belirli diyet programlarını uygulayarak ve spor yaparak başarabilirsiniz. Ama bir diyetisyen ve antrenör eşliğinde çok daha kısa sürede sonuç alır, daha bilinçli ve sağlıklı kilo verebilirsiniz.

Koçluk bir eksikliği tamamlamak için vardır’ diye düşünenler koçluk almazlar. Koçluk siteminde danışan tam ve eksiksiz olarak görülür. Danışanın bir insan olarak kendi gerçeğinden yola çıkılır. Koç ve danışan eşittir. Koç danışanın özellikle güçlü yönlerine odaklanır.

Değişimden kaçanlar’ koçluk almazlar. Her türlü değişim, değişimin getirdiği farklılıkların kısa süreli rahatsızlıklarını da getirebilir. Koçluğun gerektirdiği değişimin başlangıçtaki muhtemel rahatsızlıklarından kaçanlar koçluğa gönüllü olmayabilirler. Bu çok insancıl bir bakış düşüncedir, elbette değişim hiç kolay değildir. Ancak kısa süreli yaşanan bu rahatsızlıklar her zaman geçicidir, keşif yolculuğunun ortaya çıkardığı olanaklar ve uzun vadeli huzur duygusu her türlü sıkıntıyı unutturabilecek kadar etkili olacaktır.

Özetlemek gerekirse; iyiye doğru adım atmak, kişisel potansiyelini eyleme geçirmek isteyen, yaşamında gerçek bir huzur ve denge arayanlar, bunun için emek vermeye, risk almaya hazır herkes bir koçla çalışabilir. Girişimciler, profesyoneller ve değişime açık kişiler, gelişime açık kurumlar da bir koçun desteğiyle hedeflerine odaklanır, yeni olasılıkları keşfeder. Kısacası yukarıda sıraladığım birkaç istisna dışında herkes ve her kurum bir koçla çalışabilir, yeter ki değişebilme ve iyiye doğru adım atma cesaretine sahip olsunlar.

 
Toplam blog
: 5
: 1592
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

20 Nisan 1980 doğumluyum. İstanbul Üniversitesi  İşletme Fakültesi mezunuyum.11 yıl  gsm ve ileti..