Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '17

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş yaşamında disiplinin önemi

Millet olarak Norveç ve Alman disiplinine hiç özendiğiniz oluyor mu? benim oluyor. Disiplin; başarılı olmanın temel kuralı mıdır? kesinlikle böyle olduğuna inanan birisi olarak ekonomide geride kalmamızın Türk milletine disiplin kültürünün aşılanmadığını da gözler önüne seriyor.

Disiplin neden önemlidir? disiplini askeri nizam olarak görenlere çok kızıyorum. Bazı Kurumlar tarafından bu kültürün bir yük olarak görülmesi ve üst yönetimin bu yükü yüklenebileceği kadar esnek olmadığını kabullenmiş olması bunun Türkiye'de uygulanabilecek en zor adım olacağının göstergesidir. Yani en başta kaybediyoruz.

İş disiplini tamamen iş konsantrasyonunda biter. Hangi modüle odaklanacağı o işi ne kadar bildiği ile ilgili olsa da iş disiplini tamamen yapılan işi sevmesi ile de ilgilidir.

Peki çevremizdeki işletmelerde bu durum nasıl? Eğitim almış milyonlarca insan neden iş hayatında başarısız, okul eğitimindeki disiplin işletmelerde neden yok? neden teorik hayatta öğrendiklerimizle iş modellerimiz farklı neden okulda öğrendiklerimizi uygulayamıyoruz? Pratik hayatta daha yalın sistemler seçmemiz bizi tembelliğe alıştırıyor olmasın? tamda böyle.

İş ortaklarımızı disipline edemeyiz tabi ki fakat iş yönetimi ve tecrübe burada devreye giriyor. Mesleğim gereği meslektaşlarımın en belirgin özelliğinin iş disiplini ve düzenden ibaret olması gerekir söz konusu satın alma ve tedarik zinciri yönetimi nizami bir süreçtir. İhtiyaç döngüsü de tedarikinin sağlanması Lojistik de dahil olmak üzere bir düzene dayalıdır. Günlük yaşantımızda da ihtiyaç ve gereksinimlerin gerekli olduğu şey sürekli düzenliliktir. Örneğin; özellikle bayan meslektaşlarımın bakımları için sağladığı düzenin iş yönetim şekillerine de yansıdığına inanıyorum. Bu mesleğin getirdiği disiplin özelliğinin özel hayatlara da yansıdığını hiç kimse inkar etmesin.

Peki herkesi disipline edemezsek ne yaparız? burada hassas bir konu var; disiplin hangi meslekte başarı yaratır? biz diğer kurallara veya rahatlığa ne kadar esneyebiliriz? Disiplinde esnekliğin minimum seviyede olması yani bu minimumun sadece çevremizde ihtiyaç duyabileceğimizi öngördüğümüz rolleri kaybetmeyecek kadar olması iyi ilişkilerinde bozulmasına engel olur. İç ve dış iletişimin de önemli olduğu bu Türk iş yönetim modelini de görmezden gelirsek yaşadığımız bu ülkede başarı kaybedebiliriz.

Disiplinin bozulduğunu zamanlar ekibinize en direkt olarak riski suçlama yapmadan yansıtmak gerekir. Bazen kişiliğinin vermiş olduğu olumsuz özelliklere rağmen etkileri istifa ile dönebilir. Bu hassasiyete sahip olamadan yenik düşen nesiller var, bazen bu nesillerin önemseyeceği kriterler sadece iş olmayabiliyor.

Disiplini ezmeye çalışanlar ne olacak? evet esnemek lazım peki taviz vermeden esnemek nasıl olmalıdır? Tekniğini ve iş süreçleri ve usullerini ezmeye çalışanları denetimle mi korkutmalıyız? hayır! risk kötüdür değil mi? kimseni göremediği riskleri anlatmak belki işe yarayabilir herkes bu riskleri görebilseydi herkes bu mesleği giyiyor olurdu.

Daha önce tatilustasi web sitemde tatil üzerine yazdığım bloglarda fark ettim ki aslında benim bu bloglarda savunduğum tatilde,  tesiste, Ülkede ve organizasyonlarda öne sürerek farkındalık yaratmaya çalıştığım tüm meseleler; hep iş süreçleri, işçi seçme ve yerleştirme olmuş. Disiplini yorumlama yani tatil müşterisi olarak tarih ve konfordan çok ön planda tuttuğum şey aslında tatili ve konforu müşteri memnuniyeti olarak ölçmem idi. Buda demek oluyor ki; her işletmenin her yönüyle disipline olmaya ihtiyacı vardır.

 
Toplam blog
: 2
: 936
Kayıt tarihi
: 20.03.17
 
 

Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi & Supply Cha..