Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '17

     
    Kategori
    Aksesuar / Takı
     

    Kehribar Tesbihin 7 Özelliği

    Kehribar Tesbihin 7 Özelliği
     

    kehribar


    Tesbih tutkunları bilirler. Bir tesbihi özel ve değerli kılan en önemli şeylerden biri işçiliğinin yanı sıra hiç tartışmasız yapımında kullanılan taştır. Günümüz mücevhercileri çok sayıda farklı taşla harikalar yaratmaya devam ederken sizlere o taşların en özelini ‘Kehribar’ın büyülü hikayesini anlatacağız. İşte kehribar taşını özel kılan 7 özelliği sizle paylaşıyorum.
     
    1. Kehribar taşı sanılanın aksine bir mücevher değil 40 milyon yıl önce ölen ağaçların fosilleşmiş reçinesidir. Öyle ki kehribarlar, tarih öncesi böcekleri bile içinde saklamıştır. İnsanların binlerce yıldır, deniz kıyılarından, akarsulardan, alüvyon ve hatta bataklıklar arasından topladıkları bu değerli taş yeryüzünden silinen onlarca farklı ağaç türünün insanlığa armağanı olmuştur.
     
    2. Yerin metrelerce altında bulunan bu değerli taşa ulaşmak adeta cesaret istiyor. Peki bir fosilden mücevher yaratmak… İnanın bu çok daha zor. Polonya, dünyanın kehribar ülkesi olarak Kabul edilmekte. Sadece kehribarların sergilendiği müzeleri bile görmek mümkün.
     
    3. Kehribarın 256 farklı tonu bulunmaktadır. Taş çağından beri güzelliği kadar değerli olan Kehribar taşı 150 C’ye kadar ısıtılırsa yumuşar, Isıtılan kehribar rengini değiştirerek kızıllaşır. Hatta Almanlar taşın bu özelliğini keşfetmiş olacak ki kehribarı “yanan taş” olarak adlandırmışlardır.

    Arpa kesim sıkma kehribar 925 ayar gümüş çift püsküllü tesbih.

    4. Oluşumu çok uzun yıllar süren kehribarların en bilinenleri damla kehribar, fosil kehribar, sıkma kehribar ve ateş kehribar çeşididir. Damla kehribar, Çam ağacı reçinesinin fosilleşmesiyle oluşurken yapışan böceklerin, kehribar ile birlikte fosilleşmesiyle fosilli kehribar meydana gelir. Kehribar tozlarının sıkıştırılması ile sıkma kehribar, şeffaf ve saydam bir yapıya sahip olan taşa ise ateş kehribarı adı verilmiştir.

    5. Bugün çoğunlukla takı, tesbih ve süs eşyalarında gördüğümüz kehribar, geçmiş zamanlarda boğmaca tedavisinde kullanılmıştır. Antik Roma döneminde akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılan kehribar Çin’de sakinleşterici, ağrı kesici bir ilaç olarak kullanılırken Almanlar ise kehribar tanelerini bebeklerin üzerine koyarak dişlerinin acısız ve güçlü çıkmasını sağlamıştır.
    Damla Kehribar gümüş kazaz püsküllü tesbih.

    6. Amber’ adı ile de bilinen kehribar, özellikle çağımızın hastalığı olan Çeşitli sinir hastalıkları, ani öfke nöbetleri, duygusal travmalar ve depresyona neden olabilecek etkenleri engeller, bireyin ruhsal ve zihinsel olarak rahatlamasına yardımcı olur. Aynı zamanda Yapılan araştırmalar sonucu kehribarın, kalp krizi riskini minimuma indirdiği açıklanmıştır. Kehribar tesbih tutkunları tarafından da Türkiye'de en çok tercih edilen modeller arasında yer almaktadır.
    925 ayar gümüş yakut taşı işlemeli fosilli ateş kehribar tesbih.

     

     

    7. Peki bu kadar değerli ve sağlık açısından faydalı Kehribar taşının gerçeğini sahtelerinden nasıl ayırt ederiz? Milyonlarca yıl önce oluşmuş ve artık üretimi neredeyse durmuş olan bu kıymetli taşı sahte kehribardan ayırmak için en kesin yöntem kimyasal testlerdir. Bu testler oltu taşı tesbih modelleri içinde geçerliliğini korumaktadır. O testlerden evde kolayca uygulayabileceğiniz iki tanesini sizler için paylaşıyorum.
     
    Tesbih Kalitesini Test Etme Yöntemleri
     
    Aseton testi ile öğrenme: Küçük bir pamuk parçasına birkaç damla aseton damlatın ve kehribar tanesinin üzerine bırakın. Aseton buharlaştıktan sonra gerçek kehribarda hiçbir etki görünmez. Sahte kehribarda ise yapışkan bir yüzey oluşacak ve parmak iziniz sahte kehribar tanesi üzerinde kalacaktır. Bu test aynı zamanda sentetik ve plastik ürünler için de kesin çözüm veren bir testtir.
    Tuzlu su yöntemi ile öğrenme: Bir miktar suya sofra tuzu katın ve güzelce karıştırın. Gerçek kehribarlar su üzerinde kalacak, sahte kehribarlar ise batacaktır.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 17185
    Kayıt tarihi
    : 25.03.16
     
     

    Bir matematik öğretmeninin kaleminden dökülenleri bu sayfa üzerinden okuyabilirsiniz. ..