Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '20

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

KONVERSİYON BOZUKLUĞU

KONVERSİYON (DÖNÜŞTÜRME) BOZUKLUĞU (İŞLEVGÖREN NÖROLOJİ BELİRTİSİ BOZUKLUĞU)

Konversiyon bozukluğu, bir ya da birden çok, istemli devinimsel (motor) ya da duyusal organlarda yapısal organik bir temele dayanmayan işlev yitimi (yeti kaybı), işlev azalması veya bozulması belirtileri görülmesidir.

 

  • Konversiyon bozukluğunda, altta yatan herhangi bir fiziksel sorun olmaksızınbayılma, felç, nöbet geçirme, yalancı gebelik, yürüyüş ve denge bozukluğu, duyu organlarında duyu kayıpları (körlük, sağırlık gibi) gibi nörolojik belirtiler bireyde ortaya çıkmaktadır.
  • Bu bozuklukta hastaların fizyolojik bir nedeni olmayan belirgin yeti kayıpları vardır.
  • Bu belirti ya da eksiklik, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmeye neden olurya da sağlık açısından değerlendirilmeyi gerektirir.
  • Konversiyon bozukluğunun en önemli nedeni stres yaratıcı bir olay ya da durumla karşılaşmaktır. Cinsel taciz, mobbinge uğramak da konversiyon bozukluğuna sebep olabilir.

 

Devinim, duyu ve nörovejetatif belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Psikojenik görme (körlük), koku alma ve duyma (sağırlık) bozukluğu, bedenin belirli kısımlarında his kaybı, güçsüzlük, yürüyüş ve denge bozukluğu, sözü geveleyerek konuşma, ses kısılması/ses çıkaramama (afoni) dil tutulması (mutizm), epilepsi benzeri nöbet geçirme, bayılma, felç (inme), kusma, yalancı gebelik, öksürme, hıçkırık, güzel aldırmazlık (la belle indifference: hastanın içinde bulunduğu duruma aldırmaması, gösterilmesi beklenen duygusal tepkiyi göstermemesi, kayıtsız kalmasıdır.)
 
Toplam blog
: 21
: 1532
Kayıt tarihi
: 10.08.17
 
 

Hem psikolojik danışmanım hem bir klinik psikologum.      Türk Psikologları Derneği "Denetim ..