Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '14

 
Kategori
Seçim
 

Muhalefet nerede hata yaptı?

Muhalefet nerede hata yaptı?
 

Muhalefet liderleri İhsanoğlu'nu gerektiği gibi destekleyemedi.


Türkiye’de siyasiler seçim sonuçlarını okumakta her zaman zorlanıyor. Ya gerçekten bu işten anlamıyorlar, ya da sonuçlar doğru analiz edildiğinde ortaya çıkan tablo işlerine gelmiyor.

Tayyip Erdoğan’ın ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesi sürpriz değil. Ülke seçim atmosferine girmeden önce bile sonucun bu olacağı ayan beyan ortada idi.

Zaten muhalefette seçimi kazanmak için değil, Tayyip Erdoğan’ın ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesine mani olabilmek için strateji belirledi ve buna göre aday çıkardı. Lakin CHP ve MHP bu stratejinin devamını getirmedi.

Şimdi ‘getirmediler mi’ yoksa ‘getiremediler mi’ diye bir tartışma yapılabilir. Bence her ikisi de…

Kısaca açıklamam gerekirse,

MHP fire verdi. Hem de azımsanmayacak şekilde… Kanaatim şu ki bir önceki seçimde MHP’ye oy veren seçmenin üçte biri sandığa gitmedi. Üçte biri Erdoğan’a, üçte biri İhsanoğlu’na oy verdi.

Ancak bu durum sadece MHP teşkilatlarının gösterdiği (gösteremediği) performans ile ilgili değil. MHP kökenli seçmen, partisinin CHP ile işbirliği içinde olmasını hiçbir şekilde ve dönemde kabullenemiyor. Bir de MHP teşkilatları seçim süreci boyunca kendi seçmenlerine ulaşmaktan aciz kalınca ortaya bu sonuç çıktı.

CHP’de de benzeri bir durum yaşandı. Partinin memleket zararlısı marjinalleri İhsanoğlu üzerinden Kılıçdaroğlu’na muhalefet yaptı. Teşkilatlar bir milletvekilliği seçimleri gibi çalışmadı. ‘Başkası çalışsın’ denildi. AK Parti seçmenini yaylalardan sandığa taşıdı, CHP sahillerden taşıyamadı.

Bir başka faktör ise İhsanoğlu’nun ekibinin yürütemediği kampanya idi. İhsanoğlu seçimden önce 10 trilyon nakit parası olduğunu açıkladı. Süreç boyunca bağışçılardan da resmi olarak 8 trilyon toplandı. Yani elinde 18 trilyonluk bir kaynak vardı. Buna rağmen ortaya adam akıllı hiçbir çalışma çıkarılmadı. Tayyip Erdoğan namazlı-bayraklı reklamı ile 0,5 puan oy topladı. Aynı reklamın istismarcılık yaptığı iddiasıyla yasaklanmasıyla ise 1 tam puan aldı. Buna karşın İhsanoğlu’nun kampanyasını yürütenler faydadan çok zarar getirdi. Ekmek için Eklemediin gibi saçma sapa bir slogan milletin diline sakız yapıldı. Aynı süreçte tv ve gazetelerde yeterince kullanılmadı.

Ve sonuçlar:

Erdoğan:   % 51,79

İhsanoğlu: % 38.44

Demirtaş:  % 9.76

Bu sonuçlar gösteriyor ki, muhalefet işi biraz ciddiye alsaydı, şöyle adam gibi bir kampanya yürütülseydi Erdoğan ilk turda seçilemeyecekti. Muhalefet, İhsanoğlu’na oy vermeyi düşünen seçmenini sandığa taşıyabilseydi Erdoğan ilk turda seçilemeyecekti. Velhasıl kiram bence aday tuttu ama adayı çıkaranlar sözlerini tutmadı.

 
Toplam blog
: 11
: 574
Kayıt tarihi
: 12.03.14
 
 

Gazeteci ..