Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Özgüven Eksikliği

Özgüven Eksikliği
 

Tatlılık abidesi


Özgüven eksikliği günümüzde özellikle de gençler arasında oldukça yaygın. Bu yazımızda özgüven eksikliği yaşayan insanların bu konuda ne yapmaları gerektiği veya bu durumu yaşayan insanlara nasıl yaklaşmaları gerektiği hakkında bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Belli hastalıklar veya travmalar özgüven konusundaki eksikliğimizi günden güne arttırmakta ve önüne geçilmesi zor bir hal almaktadır.
 
Durun ve düşünün.
Düşünmeye vakit ayırın. Hayat denen bu koşuşturmacada kendinizi önemseyin ve kendiniz için vakit ayırın. Özgüven eksikliği yaşadığınızı düşündüğünüz konuları not alın. Notlardan çıkarımlar yaparak eksik olan yanlarınızı düzeltmeye çalışın. Tek başınıza yaptığınız bu not alma işinde, olabildiğince dürüst olun.
 
Kendinizi tanıyın.
İyi ve eksik yanlarınızı bilin ve buna göre davranmaya çalışın. Kendinizi özgüven eksikliği veya herhangi bir eksiklik yaşadığınız yönde telkin etmeyin. Farkınızla barışın ve onları lehinize kullanın. Mutluluğun ve özgürlüğün elinizde olduğunu unutmayın.
 
Kendinizle konuşun.
İnsanın kendi ile konuşması daha doğrusu ses ile iletişim kurması neokorteksinin çalışmasını ve bu sayede söylediklerinin eyleme geçmesini kolaylaştırır. Yani kendinizle konuşmak (ayna karşısında veya farklı bir ortamda olabilir) sizin kendi söylediklerinize bağlı kalmanızı ve düşüncelerinizin sağlamlaşmasını sağlayacaktır. Bunu düzenli hale getirdiğinizde sadece özgüven eksikliği değil başka değiştirmek istediğiniz özelliğiniz var ise bunu değiştirmenizi kolaylaştıracaktır.
 
Harekete geçin.
Hayalleriniz veya yapmak istediğiniz herhangi bir iş var ise bunları bekletmeyin. Kendinize verdiğiniz sözleri tutmaya hemen şimdi başlayın. Eğer kilolu iseniz spora veya diyete hemen şu an başlayın. Erteleme denen hastalıktan kurtulun ve ayağa kalkıp harekete geçin.
 
Duygularınızın esiri olmayın.
Duygusallık güzeldir ama eğer bunu kontrol edemezseniz sizi ele geçirir. Üzgün olmayı insanların kendisiyle ilgilenmesini herkes sever. Eğer mutlu olmak istiyorsanız bunları kontrol altına almalısınız. O zaman kendinize verdiğiniz değeri arttırabilirsiniz. Düşüncelerinizi, mantığınızı belli noktalarda duygularının önüne koymak size uzun vadede kazanç sağlayacaktır.
 
Liste yapın.
Sabah uyandığınızda kendiniz için veya o gün yapılması gereken işler için bir yapılacaklar listesi hazırlayın. Özellikle bir kâğıda bunu yazın çünkü yazdığınızda yalan söyleyemezsiniz. Başkasına değil kendinize yalan söyleyemezsiniz. Listeye ilk olarak yatağını topla yazın ve yanına ufak bir kutucuk ekleyin. Yatağınızı topladığınızda o kutucuğa bir tik atın. Bu kendinize verdiğiniz görevi yerine getirdiğiniz için bir haz verecek ve sizi diğer görevleri yapmaya hazır hale getirecektir.
 
Sonuç olarak; özgüven eksikliği zihin temelli olup, yenmek için vücudunuzu harekete geçirdiğinizde kolaylık üstesinden gelebileceğiniz bir durumdur. Eğer size zor geliyor ve ben bunlarla uğraşamam diyorsanız o zaman yaşadığınız o kötü zamanları düşünün, o zamanlar size daha tatlı geliyorsa yapmayın. Sadece şunu söyleyebilirim: özgüven eksikliği konusunda sadece özgüven kazanmış olmayacak aynı zamanda öz disiplin ve sağlam bir irade de kazanmış olacaksınız. 
 
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 416
Kayıt tarihi
: 06.03.18
 
 

Herkes gibi bende hayatımda belli travmalar yaşadım. Sonrasında bunları nasıl kendim için daha fa..