Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '17

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Tüp bebek yöntemi nedir, nasıl uygulanır ?

Tüp bebek yöntemi nedir, nasıl uygulanır ?
 

tüp bebek


Tüp bebek yöntemi nedir? sorusuna cevap olarak öncelikle tüp bebek ne anlama gelir bunu kavramak lazım. Tüp bebek yöntemini kısaca kadındaki yumurta ile erkekteki spermin labaratuvar ortamında döllenmesi olarak adlandırabiliriz. Tüp bebek yöntemi nedir? Bu yöntemin sırasıyla 5 adımı vardır.
 
Anne adayının yumurtalıkları takip edilir ve sağlıklı yumurtanın oluşması sağlanır.
 
Sağlıklı olan yumurtalar toplanır.
 
Baba adayından alınan spermler güvenli bir şekilde saklanır.
Toplanan yumurta ve spermler labaratuvar ortamda birleştirilir. Üreme ve embriyonun gelişimini sağlamak için uygun ortam yaratılır.
 
Son olarak da bu süreci tamamlayan embriyo anne rahmine yerleştirilir.

Tüp bebek yöntemi nedir? İşlemleri sırasıyla daha detaylı bir anlatımla açıklamak gerekirse;

1. Adım: Tüp bebek uygulaması yapılacak olan anne adayının yumurtalarının olgunlaşması öncelikle yapılması gereken işlemdir. Yumurtaların olgunlaşma zamanı kontrol altına alınır. Amaç birden fazla yumurtayı toplama şansını artırmaktır. Bu süreçte anne adayına doktoru tarafından bazı ilaçlar verilir. Başarı şansını yükseltmek amacıyla bu uygulama şarttır. İdrar ve kan testleri, hormon seviyeleri takibe alınır. Ayrıca yumurtaların gelişimi ultrason ile takip edilir.

2. Adım: Gelişimi tamamlayan yumurtalar küçük bir operasyon uygulaması ile alınır. Bu işlem yapılırken anne adayına rahatlığı açısından sakinleştirici ya da lokal anestezi uygulanır. İşlem sonunda bazı durumlarda kramp ağrıları hissedilebilir. Bu işlemden sonra anne adayı birkaç hafta boyu doluluk ve basınç hissi hisseder.

3. Adım: Boşalma yoluyla erkekten alınan spermler yumurtalar için birleşme haline getirilmesi açısından hazırlanır.

4. Adım: Yumurta ve spermler döllenme için labaratuvar ortamındaki inkübatürlere yerleştirilir. Bunu yapma amacı döllenmenin gerçekleşmesini sağlamaktır. Bazı doğurganlık içeren durumlarda tek bir sperm alınarak direkt olarak yumurta içerisine yerleştirilir. Döllenmenin gerçekleştiğinden emin olmak için de gözlem altında tutulur. Hücre bölünmesi olunca yumurtalar embriyo olmuştur.

5. Adım: Embriyolar döllenme sonrası (1- 6 gün) anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu genellikle yumurta alımından 2 veya 3 gün içinde yapılır. Yumurta 2 veya 4 hücreli embriyoya dönüşür. Başarı sağlayan embriyolar bir sıvı içerisinde anne adayının rahmine yerleştirilir. Sonraki gelişim süreci ultrason ile kontrol edilir. 
 
Mucize Ekip - Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 155
Kayıt tarihi
: 13.10.16
 
 

Deneyimli tüp bebek hasta koordinatörü İrem Berk, 2005 yılında, endüstri mühendisliği bölümünü, y..