Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Avukat Aylin Göstericiler

http://blog.milliyet.com.tr/bursaavukat

24 Ekim '19

 
Kategori
Hukuk
 

Veraset İlamı Nereden Alınır

Veraset ilamı belgesi şayet 1990 yılından sonra vefat edenlerin olması durumunda e-devlet şifresi girilerek de öğrenilebiliyor ve veraset ilamı alınabiliyor.

Vefat eden yasal mirasçı olduklarını düşünen kişiler Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edip veraset ilamı alabilirler.  Sulh Hukuk mahkemesi dışında noterden de mirasçı olduklarını gösteren belgeleri sunmaları durumunda noter aracılığı ile de veraset ilamı alınabilmektedir.  Kanuni olarak mirasçı olduklarını belgelemek için,  nüfus kaydı, miras kalan kişinin ikametgâh adresi,  ölüm kâğıdı gibi belgelerin tamamlanması durumunda veraset ilamı alınabilir.  

Ayrıca mahkemece verilen,  kaç kişinin mirasçı olduğunu,  kimin ne oranda kalan mirasın mirasçısı olduğunu gösteren veraset ilamı resmi bir belgedir.  Bu belgenin aksi ispat edilinceye kadar,  alınan veraset ilamı belgesi doğru belge olarak kabul edilir.  Mirasçıların atanması,  ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar ya da miras alacak kişiler kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde,  itiraz edilmezse aldıkları ilam lehine tasarrufta bulunabilirler.  Ayrıca mirasçılardan biri bu veraset ilamına iptal davası açabilir.

 

Veraset İlamı Neden Alınıyor?

Veraset ilamı ölenin arkasındaki malların mirasçılara acil bir biçimde dağıtılması işlemidir.  Bu işlemi mirasçılar yapmaktadır.  Buna da veraset ilamı adı verilir.  Mirasçılık belgesi veya veraset ilamı Medeni kanunun alanına girmektedir.  Mirasçılar Türkiye'de herhangi bir mahkemeye Sulh Hukuk Mahkemesine giderek,  veraset ilamı çıkartabilirler.  Ancak işlemlerin hızlı bir şekilde belgenin alınabilmesi için ölen kişinin nüfus kaydını mahkemeye sunabilirler.  Mirasçıların birden fazla olması durumunda tek bir kişinin talepte bulunması da veraset ilamı almak için yeterlidir.

Önceden yalnızca Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından verilen Veraset İlamı günümüzde artık, e-Devlet şifresi ve Noterler tarafından da verilmektedir.

https://aylingostericiler.av.tr

 
Toplam blog
: 7
: 1015
Kayıt tarihi
: 16.07.18
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1998 yılında mezun oldum. 2000 yılında da Bursa'da Göste..