Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '17

 
Kategori
Müzik
 

Yörem / Derleme Çalışmaları; A Kirazlar Kirazlar ve Münür Dedikleri / İsmet İnci (1950 / 2017)

İsmet İNCİ'den alınan iki Türkü

Kendisi ile 10/ 12 /2010 tarihinde yaptığım röpörtaj
Artık aramızda değil kendisini 2017 nin Haziran ayında kaybettik.
2006 yılında yaptığımız derleme çalışmaları neticesinde türküleri solo ya da koro da icra edebilmek için ilk  notaya alan Sekçuk Oruç'tur.Sonrasında A kirazlar kirazlar türsünü Trt İzmir radyosu sanatçısı değerli hocam Nihat  Kaya notaya almıştır. İlgili Nota ekte sunulacaktır.
 


A KİRAZLAR KİRAZLAR (Gelemiç erkek oyun havası)

MÜNÜR DEDİKLERİ
(İsmet İNCİ)


Derleme Tarihi: 25.10.2006
Kaynak Kişi: İsmet İnci
Derleyen: Emel örgün
Notaya Alan: Selçuk Oruç


İSMET İNCİ/BURSA

25.10.2006 tarihinde İsmet İnci ile 5 türkü derleme çalışması içersinde bulunduk. Rahatsızlığından dolayı bağlama çalması zorlaşmıştı. Onunla yaptığımız ses kaydında yine de verimli bir sonuç aldık. Resmi prosedür gereği yazılması gereken derleme fişlerini de birlikte doldurduk. Daha önceden de kaydı olan türkülerini de beraberinde kaset kaydı olarak getirmişti. Bu kayıtlardan da dinleyerek yararlandık. Aynı gün, derlenen türkülerden iki adet olanı albümde yer almıştır, Bunlar "Münür Dedikleri İnce Bellidir” diğeri ise "A Kirazlar Kirazlar"dır.

Söz konusu türküyü, Yağcılar köy ahalisinden ve annesinden duyduğunu, bu türkünün Gelemiş erkek oyun havası olduğunu söyleyen İsmet İnci, 1950 Bursa-Keles Yağcılar köyü doğumludur. Kendisi ile Bursa’da yukarıda belirtilen tarihte yaptığımız çalışmalarda, kendisinden iki türkü derledim. İsmet İnci, Bursa yöresinde türkülere çok emek vermiş bir büyüğümüzdür. Onu tanıyan herkes, türkü repertuarının çok geniş olması nedeni ile ayaklı bir kütüphane olduğunu bilir. İsmet İnci, yörede çok tanınan ve emeği geçmiş Necati Ekşi, Ömer Faruk Çeliktaş, ve daha nice yöre sanatçıları gibi halk kültürü çalışmalarına değerli katkılarda bulunmuştur. Onunla yaptığım bir söyleşiyi aktarmak istiyorum.

12 yaşımdan beri bağlama ile uğraşıyorum, halk müziğimizi seviyorum, halk müziğimize hizmet etmekten gurur duyuyorum“ sözleri ile başladı konuşmasına.

1973 te bir grup kurmuş ve aynı grupla düğünlerde çalışmış, otuz beş yıl bağlama, cümbüş, elektro bağlama çalmış. Bursa merkez de ve civar köylerde çeşitli festival etkinliklerine katılmış, yine aynı bölgede ilköğretim okulları ve liselerde halk oyunları ekipleri çalıştırmış. Ekipleri ile yurt dışı ve yurt festival etkinlikleri ve yarışmalarda bulunmuş. TRT repertuarlarına “İndim Yârin Bahçesine”, “Aşalım Aşalım Dağlar Aşalım”, “Pınara Vurdum Kazmayı” isimli üç türküsünü Eren Kutsal ile birlikte arşivlere kazandırmıştır.

“Derlemelerle uğraşıyorum, türkü derlemekten zevk alıyorum, türküyü türkü gibi çalanları daha çok seviyorum“ diyor ve ekliyor “türkü derleyen insan kendide derlenip toparlanıyor güzel ve kalıcı bir şey yapmış oluyor. “ diye belirtiyor; kendisine  elektro bağlama hakkında ne düşündüğünü sordum. “elektro bağlama olmasa da olmaz diye bir şey yok, çok da karşı değilim ama her türküye gitmiyor, çok sevdiğim bir şey değil ancak kendimde 30 yıl çaldım bu aleti“ diyor. Cümbüş te çaldığını belirten İsmet İnci, cümbüş aletinin  açık alanlarda yağmurda ve her türlü hava koşularında zarar görmediği için bu sazı tercih ettiğini söylüyor.

Beş yıl önce başlayan sağlık sorunlarından dolayı, artık enstrüman çalamayan İsmet İnci, rahatsızlığının onu türkülerden uzaklaştıramadığını söylüyor. Annesi ve ablaları, köy düğünlerinde türkü söyleyip, bakraç ve darbuka çalarlarmış. İcra ettiği ve derlediği kadın ağzı türkülerin büyük bir kısmını onlardan edindiğini söylüyor.

“Müzikte de canlı varlıklar gibi, aynı insanlar gibi. Türküler doğuyor, ömrü varsa yaşıyor derlenen ezgiler gibi repertuarlara geçerse. Ama derlenmemişse ve kimse çalıp söylemiyorsa ömrü uzun olmuyor, unutulup gidiyor. Türkünün iyisi kötüsü diye bir şey olmaz, biz davul zurna ile büyüdük, türküleri çok seviyorum” diyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı kurulum çalışmalarının bütün gövdesinde yer aldım. Bina sorunumuz vardı, çeşitli yerlerde çalıştık sonra Kültürpark içersinde bir yer verdiler. Kamu görevlisi olduğum için Konservatuar çalışmalarına devam edemedim” diyen İsmet İnci ile kendisinden derlediğim türküler (Münür Dedikleri ve A Kirazlar) hakkındaki konuşmalarımız da “A Kirazlar Kirazlar” türküsü hakkında “ dokuz zamanlı Keles Gelemiç erkek oyun havasıdır, türkü sırası değişebilir, oyun içersinde iki ya da üç türkü çalınır, bu türkü mutlaka çalınır söylenir oynanır “ diyor.

Bursa yöremiz ile aşırı benzeşmeleri olan Tavşanlı bölgesi türkülerimizi, hem Bursa hem de Tavşanlı severek dinliyor ve oynuyor.

Bursa kültürüne çok hizmet etmiş değerli büyüğüm İsmet İNCİ ile yaptığım görüntü ve ses alan cihazlar eşliğinde A KİRAZLAR KİRAZLAR ve MÜNÜR DEDİKLERİ türkülerini edinmiş oldum.



A KİRAZLAR KİRAZLAR

A kirazlar kirazlar niçin meyve de vermezler
Şimdiki zamanın gızları oğlan yar aman
Bekâr hali de bilmezler

Allı Yemeni de pullu yemeni
Al beni yanın da altın düğmeli (tombul memeli)

A buğdeyim buğdeyim sereyim gurudayım
Seninde datlı dillerini oğlan yar aman
Nerede unudayım

Allı Yemeni de pullu yemeni
Al beni yanın da altın düğmeli

Damdan girdim evine altın verdim eline
Altınım senin olsun sana diyom Fadimem
Sen sıkı sarıl elime



MÜNÜR DEDİKLERİ

Münür dedikleri ince bellidir
Çevresinin ucu sırma da tellidir
Keles yaylasında yollar bellidir
Oşeye oşeye goydum döşeğe
Kiraz dudaklarından öptüm acele

Evlerinin önübir guru dikme
Dikmenin dibinde boynunu bükme
Mendilimi ben çözeyim sen zahmet etme
oşeye oşeye koydum döşeğe
Kiraz dudaklarından öptüm acele


 

 
Toplam blog
: 13
: 969
Kayıt tarihi
: 27.10.17
 
 

"Ben gidersem türkülerim sen kal dünyada" ..