Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Yurtdışına Çıkmak İçin Bunlara Dikkat

Yurtdışına Çıkmak İçin Bunlara Dikkat
 

Yurt dışına çıkmak bir çok kişinin büyük hayali gibi. Kimi iş amacıyla, kimi öğrenim amacıyla, kimi de eğlence ve gezi amacıyla yurt dışına çıkmak istiyor. 

Hep hayalini kurduğunuz yurt dışı gezisi için önerilerim geliyor. Toparlanın.

Herkesin yurt dışı ile ilgili büyük bir hevese sahip olduğunu söylemek sanırım çok da yanlış olmaz. Dünyada yaşayan diğer insanları görmek, farklı medeniyetler tanımak, farklı lezzetler tatmak genç yaşlı herkes için istenilen bir şey.

Öncelikle yurt dışına çıkmak istiyorsanız o yola çıkmak için karar vermeniz ve bu kararda ısrarcı olmanız şart. Her şeyde olduğu gibi başlamak bitirmenin yarısıdır. Yurtdışına çıkış amacınız instagramda foto paylaşmak, facebookta yer bildirimi yapmaksa da hiç uğraşmayın. Buna değmez.

Yurt dışına çıkmaya karar verdikten sonra bazı kavramları anlamak gerekiyor. Vize, pasaport gibi kavramların  ve işleyişlerinin ne olduğu, nasıl işlemler yapılması gerektiği gibi bir çok konuda ön hazırlık yapmanız gerekiyor. (1)

Size önerim bol miktarda para biriktirmeniz olacak. Şöyle bir geriye çekilip baktığınız zaman biriktirmek zorunda olduğunuz para miktarı gözünüze büyük görünebilir ve bu sizi kararınızdan vazgeçirebilecek kadar büyük bir sorun olabilir. Ama yılmayın. Çabalayın. İnsan hayatı boyunca her yıl yurt dışına çıkmıyor. Büyük ihtimalle ömrünüzde bir kez yaşayacağınız bir deneyim için para hesabı yapmayın.

Orada kazanacağınız deneyimler size çok büyük bir hayat deneyimi olarak geri gelecek. Torunlarınıza anlatacağınız harika bir hikayeniz olacak düşünsenize.

Ki aslında o kadar da büyük rakamlar olmayabilir. Bir cep telefonuna 1000 doların üzerinde paralar vermeye alışkın insanlar olarak bu 1000 dolar ile çok ülkeyi gezebileceğimiz fikri bize uyabilir.

Dili hiç merak etmeyin. Çünkü az buçuk lise eğitimini tamamlamış herkes derdini anlatabilecek kadar da olsa (cümle kuracak kadar demiyorum) birkaç kelime İngilizce biliyor. Tüm dünyada ortak dil olarak kullanılabilen İngilizceden üç beş kelime dağarcığınız varsa sorun yok. Zaten artık buna da gerek yok. Cep telefonlarındaki yazılımlarla simultane tercümeler yapabilen kulaklıklarla dile ne gerek var ki? Hadi bunları yok saydık diyelim. Bizdeki galatlaşmış tabiri ile “Tarzan İngilizcesi” size yeter.. “Hadi gel go disco” tarzancasına hepimiz aşinayız sanırım

Gitmek istediğiniz yerin neresi olduğu konusunda kesin kararlı olun. Gerçekten nereye gitmek istediğini, hangi ülkeyi görmek istediğinizi, hangi medeniyeti tanımak istediğinizi kesinlikle kararlaştırın. Bu konuda oynaklık tatsız bir gezi sonucu çıkarabilir karşınıza. Bunu yaparken de maddi kriterleri göz ardı etmemelisiniz tabi. Elinizde sadece 1000 dolar varken uçak bileti 1000 dolar olan bir uzak ülkeye gitmek mantıklı olmasa gerek. Ya eldekine uygun bir seçenek belirleyeceksiniz ya da biraz daha para biriktireceksiniz. Ortası yok.

Vizesiz gidilebilecek ülkeleri bir araştırın. İçlerinde gitmekten zevk alacağınız bir ülke varsa çekinmeyin gidin.. Büyük keyif alırsınız. Konsoloslukta “neden gidiyosun bakıyım. Hıııı..” tarzında bir soru ile karşılaşmamak büyük bir keyif.

Yurt dışına çıkacaksanız mümkünse ( gerçekten önemli) birinin sizi orada karşılamasını sağlayın. Bu bir tur şirketi de olabilir, bir otel görevlisi de olabilir ama en iyisi tanış olduğunuz biri olması. Bunun için gitmeye çalıştığınız ülkeden birileriyle birkaç ay öncesinden sosyal medya üzerinden bağlantı kurarak önce sohbet arkadaşı olmanızı da önerebilirim. Ama dikkat edin karşı cins olmasın.. Sonuçları pek de iyi olmuyor. Bir de bu tanıştığınız kişinin evinde vs kalmayın. Bu kişi sadece size yoldaşlık edecek rehberlik edecek biri olmalı. Gidin yine otelde kalın… Kimseye güven yok malum. Dünyanın öbür ucunda zor durumda kalırsanız çok fazla şey yapamazsınız.

Son bir tavsiye. Yurt dışına çıkmak için çok beklemeyin. İmkanınız varsa üniversite çağlarında çıkın. Hadi onu geçtiniz. Evlenmeden önce çıkın. Hadi onu da geçtiniz. Çocuğunuz olmadan önce çıkın.. Onu da geçtiyseniz artık geçmiş olsun … Size hayırlı uçuşlar.

 

 

1- https://www.ucbes.com/2018/07/yurtdisina-cikmak-icin-gerekenler.html  adresindeki gibi maddeler bu iş için gerekli tüm bilgiyi size verebilir.

 
Toplam blog
: 2
: 100
Kayıt tarihi
: 27.02.17
 
 

Site editörü, evinin kadını, 2 cadının annesiyim ..