Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '11

 
Kategori
Siyaset
 

Askerlik Olgusu, Kurum Olarak “Askerlik” Üzerine Düşünceler "Yedinci Bölüm"

Askerlik Olgusu, Kurum Olarak “Askerlik” Üzerine Düşünceler "Yedinci Bölüm"
 

Türkiye’deki profesyonel (Paralı askerlik) modelinin geliştirilmesi


Askerlik olgusu, Kurum olarak “Askerlik” üzerine düşünceler 

CUMHURİYETÇİ ULUSAL BLOG’ DA YAYINDA BULUNAN YAZIMIZIN BAŞLIĞI ŞÖYLEDİR; 

“ATATÜRK’Ü BİTİRMENİN YOLU ASKERİ BİTİRMEKTEN GEÇER” Başlıklı yazının linki ise,  

http://cumhuriyetciulusalhareket.blogspot.com/ 

Bu kez Milliyet Blog Köşemizden, bu husustaki düşüncelerimizi sizlerle paylaşmak arzusundayım. 

ASKERLİK OLGUSU, BİR KURUM OLARAK “ASKERLİK” ÜZERİNE DÜŞÜNCELER 

Altıncı Bölümden Devamla 

Bölüm 7 

Önceki bölümlerde, özetleyecek olursak, askerlik üzerine bilgiler aktarmış, askerliğin kişilerin sosyalleşmesinde farklı bir yeri de olduğuna, dünya üzerindeki bazı ülkelerde askerlik hizmetinin nasıl gerçekleştirildiğine değinmiş, komşu ülkelerdeki askerlik hizmetine dair bilgileri sonrasında da devamla 6. bölümde, Zorunlu Askerlik, Profesyonel Askerlik, Vicdani Retçilik üzerine, askerliğe dair düşüncelerimizi sizlerle paylaşmıştık

PROFESYONEL ORDUNUN ANAVATANI NERESİDİR?
Profesyonel ordunun anavatanı Amerika Birleşik Devletleridir. Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında, NATO tarafından üye ve aday üye ülkelerden talep edilen profesyonelleşme ilk olarak ABD’nin Vietnam yenilgisinin ardından hayata geçirilmiştir.
ABD’nin Vietnam’da ağır kayıplar vermesi ve ölen askerlerin gönüllü asker olması iktidarı iç politikada çok zor duruma düşürmüş bunun üzerine, ABD orduda profesyonelleşmeyi öne çıkarmıştır.
Dikkat edilirse günümüzde de, ABD’nin küçük uydusu Türkiye’de de, AKP iktidarının Savunma Bakanlığı bu projenin hazırlıklarını tamamlamış ve topu TBMM’ye atmıştır
.
 

Tabi ki Türkiye’de iki dönemdir iktidarda bulunan AKP’nin esas gayesi, savaşlarda zorunlu askerlik hizmetini yapan vatan evlatlarının bir şekilde şehit edilmelerine önlem amacıyla bu girişimde bulunduğu düşüncesini taşımamız büyük bir ahmaklık olacaktır ki, zaten bizde o çizgideki düşünselin insanı değiliz. 

Türkiye’deki profesyonel (Paralı askerlik) modelinin geliştirilmesi, blogdaki eski yazılarımızda belirttiğimiz ana eksen etrafında odaklanmaktadır. 

Harp Okullarına giremeyen dini cemaatlerin öğrencilerinin önceki başarılı denemelerde olduğu gibi, geçmişte zararlı olduğu “Genel Kurmay” tarafından müşahede edildikten sonra kaldırılan eski adıyla “Uzatmalı Çavuşluk” bugünkü adıyla “Uzman Çavuşluk” ile, tahsil, terbiye ve Harp Okulları genel kriterlerinin dışında bulunan birçok genç yüksek rakamlı bu iş alanına girmek gayesinde imiş görünerek orduya sızabilmişlerdir. 

Bugünkü “Ergenekon” iddianamelerinin temel verileri, Genel Kurmayın aradığı ajanların illaki aranması gereken rütbeleri de yine bunlar arasındadır. 

Türkiye’nin gidişatının ABD’de ki gibi başkanlık sistemine kaydığını ve hızla bu yönde yol alınacak olduğuna dair tespitlerimiz de yine eski makalelerimiz arasında yer almaktadır. 

Başkanlık sisteminin moderatörü olan, ABD’de bilindiği üzere iki güçlü polis teşkilatı bulunmaktadır ve bunlar kendi aralarında rekabet ve savaşım içerisindedirler. 

CIA ve FBI ülke içerisindeki tüm gizli erişim bilgilerini elinde tutmakla, siyaseteni eline daima malzemeler sunmakta ve iktidardakiler ile muhalefettekiler arasında kimi zaman barışı kimi zamanda büyük kavgaların önünü açabilmektedir. 

Yine endişe edildiği üzere, 12 Eylül büyük faciasının bile arkasında bu ikiliden birisinin olduğu endişeleri oldukça yüksektir. 

Eyaletler arası bu teşkilat ve temsilcileri Şeriflik sistemi ise, büyükten küçüğe doğru her aşamadaki polis denetiminin sağlanmış olmasını ortaya koymaktadır. 

Küçük ABD için de oyunun senaryosu hazır olup, sahnelenmesine dair de, hazırlık çalışmalarının fragmanlarını gün be gün izlemekteyiz. 

Biz yine profesyonel askerliğe doğru açıklamalarımıza döner isek, paralı asker denilince akla gelenin, para karşılığında bir orduya hizmet eden askerliği “lejyoner” liği algılayabiliriz. 

…. 

… 

Bu yazılarımızın genel amacı da, son yıllarda, özellikle iktidar partisinin, Türk Silahlı Kuvvetleri üzerindeki, yıldırma politikalarının gaye ve hedeflerinin neler olabileceğini anlatmaktan ziyade, sizleri bu alanlarda bilgilendirmek yoluyla, düşünsel ufkunuzda çağrışımların oluşmasını sağlamak ve kendi değerlendirmelerinizi kendinizin yapmasını sağlayabilmek olacaktır. 

DEĞERLİ OKURLARA ÖNEMLİ NOT: 

Birinci bölümünden bu ve sonraki bölümler dahil olmak üzere, sizler de yorum, görüş ve düşüncelerinizi aşağıdaki eposta adresine iletirseniz, yazımızın son bölümünün ardından yorum, görüş ve düşüncelerinizi de yayınlayarak mevzuu zenginleştirerek sonlandırmış olacağız. 

“ATATÜRK’Ü BİTİRMENİN YOLU, ASKERİ BİTİRMEKTEN GEÇER” 

“ASKERLER VURULUNCA DEĞİL LEKELENİNCE ÖLÜRLER” 

DEVAMI 8. BÖLÜMDEDİR 

 

…… 

…. 

… 

Kaynakçalar: Türkiye Ve Dünyanın En Kapsamlı Atatürk Sitesi http://www.ataturksitesi.com
Yurt Sevgisi Eğitimi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Basımevi, Ankara, 2003
Cenk Özgen, Türkiye’de Zorunlu Askerlik ve Profesyonel Ordu, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2006 

…… 

…. 

… 

Prof.Dr Öner SAMANLI 

ANKARA – 2011 

…. 

… 

… 

SÖZDE DEĞİL ÖZDE, ROZETTE DEĞİL YÜREKTE,  

TÜRKİYE VE DÜNYANIN EN KAPSAMLI ATATÜRK SİTESİ 

KURUCU EDİTÖRÜ 

http://www.ataturksitesi.com 

 

E-BİLGİ İÇİN: siyasetgundemi@hotmail.com 

Yazarın Dipnotu: 

Milliyet Blog sayfalarımdaki yazı ve resimlerim, Yazar ismi ve Link verilerek alıntı yapılabilir. 

5846 sayılı, FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU Telif Hakları Yasası kapsamındadır. 

Yazılarımın tüm telif hakları, “CUMHURİYETÇİ ULUSAL HAREKET” adına, http://www.siyasetgundemi.com aittir. 

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..