Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '06

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Yazılarımızı buza yazmayalım

Eskiden kitaplar, dergiler ve gazeteler yayınlandığında o gün okunurdu ve aynı şekilde ertesi gün, ertesi yıl, hatta sonraki yüzyıllarda da okunabilirdi.

Şimdi, hergün milyonlarca yeni sayfa amatörler ve profesyoneller tarafından Internet’te kullanıma açılıyor. Eskiyen sayfalar tamamen çöpe gidiyor ve yeni sayfalar yerini alıyor. Internet belleğini yitiriyor.

Hangimizin elinde 5 yıl önce hazırladığımız sayfa duruyor. Sayfamıza yeni bilgiyi ekleyince eski bilgiyi siliyoruz. Birçok kuruluşun künye sayfalarına baktığımıza 5 yıl önceki bilgileri, örneğin yöneticilerin adlarını bulmak olanaksız. Çünkü yenisini aynı sayfaya yazdığımız için eskiler tamamen kayboluyor.

100 yıl sonra 2000 yılında Internet’te ne vardı diye bir araştırma yapmaya kalkan bir araştırmacı birşey bulabilecek mi?

Hergün önemli miktarda bilgiyi Internet’te sunan gazetelerimiz şu anda arşivlerini tutuyorlar. Birgün bu gazete kapandığında arşivler ne kadar süreyle sunumda kalacak. Birgün bu gazetenin Internet yayıncılığı bölümüne cimri bir yönetici gelirde arşivleri yeni disk alanları boşaltma uğruna feda ederse o kadar bilgiye yazık olmayacak mı?

Binlerce listede tartışılan konular arşivleniyor mu? Tartışma listelerinin geçmişi o liste yöneticisinin iki dudağı arasına değil mi?

Internet’te buza yazı yazmayalım. Internet belleğimize sahip çıkalım. Hemen şimdi. Yayınlanan herşeyi derlemek görevi bulunan Milli Kütüphane'ye artık Internet'te yayınlanan herşeyi derlemek gibi bir görev verme zamanı geldi, .tr uzantılı olan her siteyi, Türkiye ile ilgili her sayfayı, Türkçe yayınlanan herşeyi düzenli bir periyotta derleme görevi yasayla Milli Kütüphane'ye verilmelidir. Bunun için gecikilen hergün yitirilmiş bir gün ve yitirilmiş bilgi yığınlarıdır.

Milli Kütüphane'ye bu konuda üç görev verilmelidir:
1. Yukarıda tanımlanan tüm sitelerin periyodik olarak güvenli ortamlarda arşivlenmesi
2. Çeşitli nedenlerle yayını durmuş periyodik yayınların arşivlerinin Internet’te kullanıma sunulması
3. Şu anda yayını süren sayfaların eski tarihli içeriklerinin Milli Kütüphane Intranet'inde yayınlanması

Telif hakları için gerekli yasal altyapı ve arşivleme için gerekli yazılım ve teknik altyapı bir an önce hazırlanmalı ve Milli Kütüphane bu önemli görevi yerine getirmeye başlamalıdır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..