Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '08

 
Kategori
İnternet
 

Internet daha sosyalleşir mi?

Internet daha sosyalleşir mi?
 

Eğer dikkat ediyorsanız Milliyet blog dahil olmak üzere internet üzerindeki bir çok uygulama insanların birbirleri ile olan etkileşimini ve içerik üretimlerini artırmaya yönelik olarak karşımıza çıkıyor.

MSN Messenger gibi anında mesajlaşma veya eposta kullanımı kişilerarası iletişimi sağlıyordu. Fakat fotoğraf paylaşımı ile kişiler kendi hayatlarını yada beğenilerinide paylaşmaya başladılar. Bloglar kişilerin kendilerini kelimelerle diğerlerine anlattıkları mecralar haline geldi. Sonuç olarak internet sosyalleştikçe katılım arttı, katılım arttıkça sosyalleşti. Ve böyle devam ediyor şimdilik.

Peki bundan sonrası ne olacak?

Öncelikle bu konuyu fırsat görenler için kolay altyapılar sunulacak. Google’ın OpenSocial denemesi gibi.

Mevcut uygulamalar arasında bağlantılar giderek artırılacak. Örneğin Gmail adres defterinizdekileri Facebook’taki üyeliğinize aktarmak vb. Böylece internetin en sevilmeyen şeylerinden biri olan “tekrarlamadan” sizi kurtaracaklar.

Beğendiğinizi paylaşabildiğiniz siteler, çoklu platformlara yayılacak. Yani Digg gibi bir sitede beğendiğiniz sayfaları paylaşıyorsanız bunu mobil cihazlar, Web TV’den de paylaşabileceksiniz.

Genel anlamda sosyal ağlar yerini yerel sosyal ağlara bırakacak. Doktorlar için kurulan sosyal ağlar, Hacettepeliler ve hatta Hacettepeli Dahiliyeciler olarak bölünecek.

Herkes birden fazla sosyal ağda yerini alacak fakat mutlaka bazılarına diğerlerinden daha fazla önem verecek. Herkes taraf olduğu konulardaki ağlara katılacak. Ör Fenerbahçeli, Doktor, Eskişehirli olan biri bu konulardaki ağlara dahil olacak.

Sosyal ağlar üyelerini kaçırmamak için kendi içlerinde uygulamalar geliştirecekler. Facebook’ta Messenger uygulaması vb.

Sosyalleşme diğerlerine verilen önemi gösteriyor. Bu yüzden ürün eleştiri siteleri üzerinden alışverişlerin yapılması, önerilen tatil yerlerine gidilmesi yada şikayet edilen yerlerden uzak durulması organizasyonların bu tipte birleşen kullanıcı kitlelerine göre stratejilerini gözden geçirmelerine sebep olacak. Hatta kullanıcılar başkalarının yorumlarından çok kendi arkadaşlarının o konudaki yorumlarını görmek isteyecekler.

Sosyal ağlar bazılarının “adam yerine konmasını” sağlıyor. Çeşitli kurumların tüm internet kullanıcılarına kendilerini açmaları o kişilerin o firmalara eposta, yorum vb. şekillerle ulaşabilmelerine ve dikkate alınmalarına yol açıyor. Bu yüzden internette “önemli” birileri olmak sadece “oyunlarla” sınırlı kalmayacak.

Sosyal Ağlardaki bilginin başkalarınca elde edileceği korkusu yüzünden kullanıcılar bilgilerini kimlerin gördüğü ya da ne amaçla kullanacağı konusunda tam kontrolü ellerinde tutabilecekleri sistemleri tercih edecekler.

Internet üzerinden kazanılan para kullanıcıların daha fazla nasıl internet üzerinde tutulacaklarına bağlı olmaya devam edecek. Daha fazla internette kalan kullanıcı daha para anlamına gelmeye devam edecek.

Sizce daha nasıl sosyalleşecek?

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..