Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '08

 
Kategori
Eğitim
 

Başbakan dersaneleri kaldıracakmış!

Başbakan dersaneleri kaldıracakmış!
 

Başbakan Erdoğan İzmir’deki konuşması “üniversite hazırlık kurslarını kaldırma sinyali” olarak haber yapılmış (1).

Keşke öyle olsa...

Erdoğan, fen lisesinden ve Anadolu lisesinden mezun olanların bile hazırlık kursuna gittiğini, bunun bir "garabet" olduğunu söylemiş.

Başbakan (RTE) bu konuda neler demiş önce onları aktaracağım sonra da ben (AT) kendi yanıtlarımı yazacağım

RTE: "Niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da, bu sistem nasıl oluşturulmuş, bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız?"

AT: “Bunu kaldırmaya kalktığımızda hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaklarını ben söyleyeyim, öncelikle partiniz kıyameti kopartacaktır. Şu andaki dersanelerin kaçta kaçının kendi tarikat ve cemaatlerinin elinde olduğunu onlar çok iyi biliyorlardır. Sİz dersaneleri kaldırırsanız Amerika’dan büyük bir tepki gelecektir ve onu asla kıramayacaksınız.”

RTE: "Çok açık, net söylüyorum, Milli Eğitim Bakanı'mla konuşuyorum, niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da, bu sistem nasıl oluşturulmuş? Bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız?"

AT: “Milli Eğitim Bakanı bizim bildiğimiz Milli Eğitim Bakanı mı? Hani 1 OKS yerine, adını SBS yapıp 3 OKS yapıp, eskiden bir yıl dersaneye giden öğrencileri 3 yıl dersaneye mahkum eden Milli Eğitim Bakanı mı?”

RTE: "Okullarımız yok mu, var. Bu okuldan mezun olan yavrularımız mezun olduğu zaman, niçin üniversiteye rahatça giremesin?"

AT: “Burada da yanılıyorsunuz. Okuldan mezun olan öğrencileri üniversiteye alırken sıralamak gerekiyor. Yetmişlerde, seksenlerde, doksanlarda, ikibinlerde olduğu gibi bundan sonra da ÖSS olmalı. Yetmişlerde de sınava girilirdi, iyi öğrenciler İTÜ’yü, ODTÜ’yü, Siyasal’ı, Hukuk’u, Tıbbı kazanırdı, iyi olmayanlar da İktisadi Ticari İlimler Akademilerine yerleştirilirdi. Şimdi de ÖSS yapılıyor, iyi öğrenciler İTÜ’yü, ODTÜ’yü, Siyasal’ı, Hukuk’u, Tıbbı kazanıyor, iyi olmayanlar ise Meslek Yüksek Okullarına veya özel üniversitelere yerleştiriliyor. ÖSS olacak, siz ÖSS varken dersanelerden kurtulacağımız çözümler arayın.”

RTE: "Bu bilgiyi neresi veriyor? Üniversite hazırlık kursu veriyor. Bunlar aşılacak, ama milletçe buna karşı bir mücadeleyi vermemiz gerekiyor"

AT: “Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu Liselerinin özel liselere rakip olmasını önlemek için bu okullarla oynuyor. Sayılarını artırdıkça artırıyor, kaliteyi düşürüyor. Normal liselerde öğrencilerin okula gelmelerini sağlamak için hiçbir önlem almıyor. Öğrenci de çareyi dersanelere gitmekte buluyor.”

RTE: " Bakıyorsunuz en güçlü liseden, fen lisesinden, Anadolu lisesinden mezun oluyor, o bile hazırlık kursuna gidiyor, bu bir garabet. Bundan ülkemin kurtulması lazım. Milletçe kurtulmamız lazım"

AT: “Aynen katılıyorum. Bu bir garabettir ancak bu garabete şimdiki Milli Eğitim Bakanınız kadar katkıda bulunan hiç kimse olmamıştır. Milli Eğitim Bakanının icadı olan SBS, dersane sektörünün ilacı, eğitimin ise zehri olmuştur. Dersaneden gerçekten kurtarmak istiyorsanız bu çok zor değildir: Devletin tüm okullarını tam gün yapınız. Sınıflardaki öğrenci sayısını 30’un altına düşürünüz. Okullara verilen ödenekleri artırıp, öğrencilerden eğitime katkı payı almayınız. Öğrencilerin sahte sağlık raporları almalarını önleyiniz. Devamsızlık alışkanlığına son verecek önlemler alınız. Anadolu Liselerinin eski günlerine dönmesini sağlayınız. SBSleri kaldırıp yeniden 8. sınıfta tek OKS'ye dönünüz.“

Dersanelere hep karşı oldum. Garabet olan öğrencileri kitlesel olarak dersaneye yönlendiren eğitim sistemidir. Tarikatlara, cemaatlere bulaşmadan, öğrencilerin eksiklerini tamamlamaya çalışan, yani iyi niyetle görevlerini yapan dersane öğretmenlerini bu eleştirilerini dışında tutuyorum. Keşke eğitim sistemi bu dersane garabetini yaratmasaydı da o başarılı öğretmenlerimiz okullarda ders anlatıp öğrencileri yetiştirmeye katkıda bulunsalardı.

(1) Dersaneler kalkabilir (15-6-2008, Habertürk): http://www.haberturk.com/haber.asp?id=80502&cat=110&dt=2008/06/15

Ankara, 15 Haziran 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..