Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '08

 
Kategori
Futbol
 

Yıldırımın büyük azizliği, Aragones mi? Zico mu?

Yıldırımın büyük azizliği, Aragones mi? Zico mu?
 

Efsane takıma, efsane hocalar!


Hersene çıtayı yükselten Fenerbahçe Spor Klübünün 2008 hedefi futbolda, başlamadan bitmiş midir? Yoksa hiç başlayamamış mıdır? Tartışmalarla gelen Zico çok büyük ivme kazandırmışken, sabırsızlıklarla bir büyük antrenörü daha öğüttüğünü sanıyorum bu büyük kulübün.

Şimdi şöyle geniş bir açı bulup, bakalım düne ve bu güne;

Brezilya futbolunu Türkiye'ye sevdiren, Türkiye üzerinden dünya bir daha sevdiren teknik hocaya, yazık mı olmuştur? Aslında takımdaki Brezilyalılara da yazık olmuştur.

Mehmet Aurelio da boşu boşuna harcanmadı mı? Her topa basan ve %95 verimle dünyada nadir görülen, ofansif ve defansif bu orta saha oyuncusunun yeri doldurulamamıştır. Oynadığı maçlar içinde koşarak yaptığı km. ortalaması bile inanılmazdır. Aynı zamanda müthiş bir istikrar göstergesidir.

Bazıları ön libero diyerek kısaltmaya çalışsa da boyunu ve futbolunu. Menajeri yaptı sorunu diyor, geçiyor yöneticilerimiz. Oysa kimlerle nekadar uğraşılarak atılmıştır diyalog köprüleri.

Biz Fenerbahçeliler daha iyi bir takım beklerken, oyun planı ve disiplini olarak tam bir alarm vermektedir.

Oyun içinde Alex de dahil tüm oyuncular 35. dakikadan sonra alışık oldukları, kendi bildikleri oyun düzenine geçmeye çalışmaktadır.

Fenerbahçe takımına önde basan her takım fark atar bu anlayışla. Çünkü önde koridor ve geniş alan bırakıyor. Süratli santraforu olan her takım zorlar.

Kanatları çizgiye yakın oynayarak, oyunu açmaya çalışan Aragonesin bu futbolu Dünyada eskimiş bir futbol sitilidir. 65. ve 70. dakikalarda Kazım'ın girişine kendini ve tüm izleyicilerin ümidini mahkum etmemelidir. Dayanabilirse, izleyeceğiz, 1 yıl boyunca tarz hep aynı olacak.

Orta sahada top yapan, kendi oyun tarzını rakip kim olursa olsun kabul ettiren Fenerbahçe Zico'nun takımı değilmi idi? Biz kupalarla başarıyı endekslememeliyiz. Emre şu an oyun kuran tarzını uygulayamamaktadır. Hıncal beye katıldığımı sanmayın. Takımın yeni oyun tarzı ona uygun değil. Emre'den sistem değişikliğinde çok daha verim alınabileceğini düşünüyorum.

Oyun kurma, ayağa pas yüzdeleri, kanatlardan ortalar, kaleye isabet eden şut yüzdeleri, bu sene geçen yıla
oranla tam bir yıkımdır.

Futbol bu, her takım kaybedebilir. Sir Alex Ferguson kaç yıldır aynı takımda bir bakın.

Her takımı kendi sahasına hapis eden adeta boğan Fenerbahçe yok olmuştur. 70. ve 90. dakika arası istatistiklere bakın, %80 topla oynayan bu takımın diriliği de kalmamıştır bu sene.

Sakatlıklar nedeni ile iyi inceleyin, 7 santrafor tarzı forvet stili futbolcu ile oynatmak zorunda kalmasına rağmen, Zico inanılmazı başarmıştır. Yanılmıyorsam, Şampiyonlar ligi dahil 20'ye yakın maçta böyle idi durum.

Kimsenin Avukatı değiliz, gerçek herzaman gerçektir. Şampiyonluk kaçmasa idi zaten bunları konuşuyor olmazdık.

Guiza gibi bir silahta yoktu geçen sene takımında. Galatsarayın Lincoln'ü ve Milan Baroş ile birlikte Türk klüblerinin son 2 yıldaki en iyi transferleridir.

Defansta ki büyük hata ise bu gün Can yarın Yasin değildir. Takımın orta sahasındaki boşluğunu doldurmaya çalışan sağ ve sol beklerin, sürekli ileri geri zorlanmasıdır. Ayağa basılması değil topa basılmasıdır çözüm. Oda top çalamama istaistiklerinde çıkacaktır bu yılın.

İlk 20 dakikasını izleyin ve yankılansın yazdıklarım kulaklarınızda. Haklı olduğum için değil, gerçeği görmeniz için.

Daha çok erken, yargısız infaz yapıyorsunuz seslerinizi duyuyorum. Ancak yargı bizim işimiz değil.

Çok başaralı bir hoca şampiyon bir kulüb hocası olabilir Aragones. Fakat Fenerbahçe tahammül sınırını Zico'dan yana kullansa idi yaptığı bu adaptasyonlarla şimdi Fenerbahçe nerelerde olmazdı.

Başaralı bir yönetici mutlaka sayın Başkan. Lakin iş hayatında yazdığım yazılarda belirtmiştim. Bakmak ve görmek ayrı şeydir. Sabır ise daha farklı bir kavram. Sabır olmadan başarının sürekliliği asla sağlanamaz. Daha Akl-ı selim ve soğuk kanlı olunursa, sabır azimle yoğrulursa işte ozaman Dünya Kulübü olduk demektir.

Fenerbahçe futbolunda, Parreira döneminden yıllar sonra Zico dönemi, devrim tarzı olmuştur. Profesyonel futbolcular bunlar, çıkın oynayın deseler belki de daha iyisini yaparlar bugün.

Aragones'in dünyanın her takımında başarılı olabileceğini biliyorum. Ancak orta vadede ve yeniden kuracağı bir takımla. Bu Fenerbahçe de olabilir mi zaman gösterecek. Saygılarımla hoşçakalın.

 
Toplam blog
: 26
: 1200
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

1973 doğumluyum Türkiye'nin önde gelen firmalarından birinde üst düzey yöneticilik yapıyorum. Siy..