Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

21 Ekim '08

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Rekortmen Yunuslar

Rekortmen Yunuslar
 


Kimi açık denizlerde yaşamını sürdürür, kimi nehirlerde... İçlerinde bir otobüs kadar büyük olan da var, kavgacılığıyla nam salmış olanlar da... Dünya üzerinde 30'dan fazla türü bulunan yunuslar, hayli geniş bir aileye sâhiptirler...


En Zeki Olanı >>> ŞİŞE BURUNLU YUNUS < en="" zeki="">

Bütün okyanusların ve denizlerin, sıcak ve ılıman kıyı bölgeleri onun yaşam alanıdır... Boyu 2-4 metre, ağırlığı 150-650 kilogramdır... Şişe burunlu yunuslar dünyanın en fazla bilinen yunus türleri arasındadır... Filmlerde ve su gösterilerinde rol alan, aynı zamanda bilimsel araştırmalarda da insanlara yardımcı olan bu türün en önemli özelliği zekâsıdır. Eğitilebilir hayvanlar arasında yer alan yunuslar, ses ve davranışları taklit edebilir, insanların yunuslar için geliştirdiği bir dili anlayabilir, nesneleri birbirlerinden ayırabilir, aynada kendisini tanıyabilir, hâttâ alet kullanabilirler. Çok güçlü bir hafızaya sâhip olan bu hayvanlar, insanın denizdeki en yakın dostu olarak bilinirler.


En Renkli Olanı >>> AMAZON NEHİR YUNUSU < en="" renkli="">

Yaşam alanı Amazon Nehri ve Orinoco Nehri'dir... Boyu 1.25-2.50 metre, ağırlığı 100-180 kilogramdır... Tatlı sularda yaşamını sürdüren 5 nehir yunusu türünden biri olan Amazon nehir yunusu, Güney Amerika'daki Amazon ve Orinoco nehirlerinde yaşar. "Boto" olarak da bilinen bu sevimli hayvanı diğerlerinden ayıran en büyük özelliği pembe olan rengidir. Hareket ettiğinde kan akışı süratlenen yunusun rengi, griden pembeye dönüşür. Dinlenme esnasında ise kan akışı yavaşladığından, rengi tekrar griye döner. Amazon nehri yunusunun başka bir özelliği ise görme yetisinin oldukça az olmasıdır. Bu yunus türü, nehirde yiyecek ve yön bulmak için ekolokasyondan faydalanır.


En Büyük Olanı >>> KATİL BALİNA < en="" büyük="">

Çoğunlukla Kuzey ve Güney Kutup bölgelerindeki soğuk sularda yaşarlar... Boyu 5-9 metre, ağırlığı 1350-5500 kilogramdır... "Orka" adıyla da bilinen katil balinalar, yunus ailesinin en iri üyeleridir... Bir erkek katil balinanın uzunluğu 9 metreye ulaşabilmektedir. Denizlerin gözü pek yırtıcılarından olan katil balinalar, takım çalışması yaparak fok ve denizaslanı gibi diğer iri hayvanları, hâttâ büyük beyaz köpekbalıklarını dahi avlayabilirler. Birbirine bağlı geniş aileler hâlinde yaşayan katil balinaların sürülerine, yaşlı dişiler önderlik ederler. Erkek katil balinalar büyüdüklerinde bile anneleriyle yaşamayı sürdürürler. Sürülerinden yalnızca çiftleşmek amacıyla ayrılan ve sonra tekrar annelerinin yanına dönen katil balinalar, kendi yavrularını hiç göremezler.


En Kavgacı Olanı >>> RİSSO YUNUSU < en="" kavgacı="">

Bütün okyanus ve denizlerin ılık ve tropikal bölgeleri onların yaşam alanıdır... Boyu 3-4.5 metre, ağırlığı 300-500 kilogramdır... Genç Risso yunusunun koyu gri olan derisi, büyüdükçe açık griye döner. Karın bölgesinde geniş beyaz bir benek mevcuttur. Oldukça iri bir yapıya sâhip olan bu yunus türü hayli kavgacıdır. Diğer yunuslarla ettiği kavgalar yüzünden Risso yunusunun vücudu yara izleriyle doludur. Başlıca besin kaynağı kalamar olan bu yunus türü nadiren kıyılara yaklaşır ve çoğunlukla derin ve sıcak okyanus sularında yaşamını sürdürür. Risso'lar okyanusta yolculuk ederken, şişe burunlu yunuslar gibi diğer yunus türleriyle sürü oluşturabilirler.


En Küçük Olanı >>> HEKTOR YUNUSU < en="" küçük="">

Bu yunus türü, Yeni Zelanda sularında yaşar... Boyu 1.20-1.50 metre, ağırlığı 30-55 kilogramdır... İşte yunus ailesinin en küçük üyesi de budur. Maksimum uzunluğu 150 santim olan Hektor yunusunun boyu, bir erkek katil balinanın sırt yüzgecinden daha kısadır. Bu tür, Yeni Zelanda'nın endemik canlılarından biridir. Genellikle, sayıları 2 ile 12 arasında farklılık gösteren gruplar hâlinde dolaşan bu yunuslar, bulundukları bölgeden ayrılmayı sevmezler ve kimi zaman hayatları boyunca aynı bölgede yaşarlar. Nesli tehlike altında olan Hektor yunusunun alt türü olan "Maui Hektor yunusu" dünyada en nadir rastlanan yunuslardan biridir. Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nın kuzeybatı kıyılarında sadece 100 civarında Maui Hektor yunusunun yaşadığı düşünülmektedir.



Kaynakça: Natıonal Geographıc
 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..