Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '12

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Sokak Hayvanları için çözüm ne olabilir ?

Sokak Hayvanları için çözüm ne olabilir ?
 

Son günlerde ben dahil Türkiye’de birçok hayvansever 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını protesto etmek için sokaklara döküldük. Hayvanlara koruma adı altında herhangibir şekilde zarar verilmesi kabul edilemez ama bir yasa tasarısına karşı çıkarken alternatif çözüm üretmek gerekir. Çözüm getirmeden yapılan isyan bir çare değildir. Mevcut durumun normal olduğunu ve aynen devam etmesi gerektiğini savunmak mümkün değil.

Türkiye’de sokak köpeklerinin ve kedilerinin zarar verilmeden, öldürülmeden ve sakat bırakılmadan bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyorum. Avrupa ve ABD'nin hiçbir şehrinde kedi köpek sürüleri yok. Türk şehirlerinde sokaklar onlar için de güvenli değil bir çoğu arabaların altında eziliyor, kışın karda yiyecek, yazın su bulamıyorlar yeteri kadar. Birşey yapılmazsa sayıları çok daha fazla artacak küçük çocuklar için güvenlik sorunu yaratıyor. Bazen 10 köpek bir arada Istanbul sokaklarında dolaşıyor. Bunun normal olduğunu savunmak için ABD ve Avrupa şehirlerinden bir örnek göstermek lazım gösterilemez. 30 Eylül de Taksim de hayvanlar yasasını protesto edenler arasındaydım. Ama mevcut durumu olduğu gibi bırakmak ta çözüm değil. Veterinerler ve uzmanlar hayvanlara zarar vermeden bir çözüm bulmalılar. Bu şekilde başı boş sokaklarda üreyip daha da çoğalmaları hem o hayvanlara hem de insanlara zarar verir. Ancak kedilerin birdenbire sokaklardan toplanması şehirleri fare baskınına uğratır mı bilemem uzmanları karar vermeli. Ama Batılı ülkelerde topladıklarısokak hayvanlarını iğne ile veya gaz odalarında topluca öldürdükleri söyleniyor, bu vahşet kabul edilemez ve Türkiye'de kesinlikle uygulanmamalı.

Türkiye’de sokak hayvanlarını toplayıp barınaklara koymak ve sağlıklı bir şekilde bakmak için yeteri kadar hijyen ve doğal ortamda barınak olması lazım. Bugünlerde Türkiye’de bunun olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla kısa vadede toplamak çözüm değil. Ama bu barınak işini sadece devletten beklemek doğru değil hayvanseverler bir araya gelip maddi imkanlarını birleştirip bunu sağlayabilirler. Belki toplamadan bir çözüm vardır veterinerler bilirler belki sokakta acı vermeden kısırlaştırmak mümkün olabilir. Kendi rahatımız için öldürmek çözüm değil benim kesinlikle karşı olduğum birşey. Ama karşı olduğum bir şey daha var mevcut durumu normal kabul edip hiçbirşey yapmamak. Sayıları daha da artınca daha çok kedi ve köpek araba altında ezilecek açlık, susuzluktan ve hastalıktan ölecek. Şehir sokakları ormanlar gibi doğal ve sağlıklı ortamlar değil kedi ve köpekler için. Hem neden kendimizi hiç düşünmeyelim ? Köpeklerin korkuttuğu hatta ısırdığı bir sürü küçük çocuk var. Sokaklar hayvan pisliğinden geçilmiyor. Birgün bulaşıcı bir hastalık bile başlayabilir. Yani mevcut durum ne sokak hayvanlarının ne de insanların lehine değil. Hangi medeni ülkede Türkiye'deki gibi sokaklarda köpek ve kedi sürüleri dolaşıyor ? Çözüm hayvanları öldürmek sağlıksız ve yetersiz barınaklara tıkıp ölüme mahkum etmek değil onu başından söyledim. Ama mevcut durumu savunmak herşeyden önce sokak hayvanlarına kötülük : arabaların altında ezilerek, açlıktan, susuzluktan ve hastalıktan ölmeye devam edin demek. Hergün sokakta ezilmiş kedi ve köpek görüyorum ve içim sızlıyor.

Rasih Bensan 16 Ekim 2012

  

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..