Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '06

 
Kategori
Heykel / Seramik
 

İnebolu’ daki Atatürk heykeli Atatürk’ e benziyor mu?

İnebolu’ daki Atatürk heykeli Atatürk’ e benziyor mu?
 

25 Ağustos 1925 günü Mustafa Kemal İnebolu’ da Türk Ocağı binasında Şapka Devrimini açıklamıştı. Bu yıl o bina restore edildi ve binanın önüne görkemli bir Atatürk Anıtı yapıldı. Bir elinde fötr şapka tutarken, diğer elinde bastonu olan bronzdan yapılmış Atatürk heykeli için en güzel yer seçilmişti.

Heykelle ilgili basında haberler okuyordum. Heykeltraş Said Rüstem tarafından yapılan heykelin Atatürk’ e benzemediği eleştirileri yapılıyordu. AA’ nın yayınladığı İnebolu çıkışlı bir haber 26 Haziran 2006’da çeşitli gazetelerde yayınlandı. Bu haberde özetle şöyle deniliyordu: “ Kastamonu’ nun İnebolu ilçesinde yaptırılan bronz heykelin büyük önder Atatürk’ e benzemediği söylentileri üzerine valilik tarafından oluşturulan, Sanat tarihi öğretmeni ve eski Kastamonu Kültür Müdürü Zühtü Yaman ile 2 arkeologun bulunduğu komisyon, ‘ heykelin Atatürk’ e benzediği ’ kararına vardı. ”

Heykeli görmeden önce heykel hakkındaki bu söylentileri duyduğum için önyargılı olabileceğimi düşünmüştüm. Temmuz ayının ikinci haftasında heykeli ilk kez uzaktan gördüğümde oldukça güzel görünen bir heykeldi. İkinci görüşüm Türk Ocağı binası tarafından yani heykelin arka tarafındandı. Özellikle şapkanın tutuluşu iyi bir heykel yapıldığına inandırdı beni. Merdivenleri inip heykelde Atatürk ’ün yüzünü gördüğümde eleştirileri haklı buldum. Bence Atatürk’ ü andıran ama benzemeyen bir Atatürk heykeli olmuştu. Heykelin genel durumu ve bazı açılardan görünümü benzese de yeniden tartışılması gerektiğini düşünüyorum.

Atatürk heykeli restorasyonu biten Türkocağı binasıyla birlikte Ağustos 2006’ da açıldı. (1) Yaz günlerinde, özellikle akşam güneş batarken İnebolu manzarasına özel bir anlam katacak.

Heykelden Temmuz, Ağustos ve Ekim ayında çektiğim fotoğrafları galeriye aktardım. Bu fotoğraflara bakıp görüşünüzü siz de yazar mısınız? Bu heykel Atatürk’ e benziyor mu?

(1) Türk Ocağı binasıyla ilgili bir yazıyı 13 Kasım 2006’da yayınlamıştım: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=13483

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..