Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Mükerrer oy kullananları engelleyecek yöntemler için CHP’ye öneriler.

Mükerrer oy kullananları engelleyecek yöntemler için CHP’ye öneriler.
 

Mükerrer oy kullanılması seçim uygulamamızın en zayıf halkasını oluşturuyor. Bu bir gerçek ve son derece sevimsiz bir durum (1). 

Mükerrer oy kullanımı konusunda CHP’ye öneriler sunuyorum. Neden CHP? 

1. AKP’nin mükerrer oy kaygısı yok.
2. CHP’nin bilişim altyapısı böyle bir denetime uygun görünüyor.
3. Diğer partilerin bunu başarması kolay değil. 

CHP bu seçimlerde tüm seçmenlerin hem apartmanlarındaki diğer seçmenleri denetleyebileceği hem de oy kullanacağı sandıktan diğer seçmenleri sorgulayabileceği bir hizmet sunuyor (2). 

Ayrıca CHP’nin sandık güvenliği konusunda da 12 Haziran için ciddi bir çalışması bulunuyor (3): 

CHP, 199 bin sandık görevlisini 1 hafta boyunca takip edecek. Görevlilerin cep telefonu sinyal bilgileri harita üzerine düşürülecek. Kılıçdaroğlu tek tuşla istediği sandık görevlisiyle iletişime geçebilecek 

Şimdi CHP, seçim günü sandık bilgilerini veren hizmeti sunduğu altyapıyı ve cep telefonu kayıtlı sandık görevlileri ağını mükerrer oyun engellenmesi için kolayca kullanabilir. 

Mükerrer oy kullanabilecek kişileri Tayfun İçli açıkladı (1) : “Kaç tane sandık var. Sandık başkanı ve görevlileri, kamu görevlileri, polisler, şoförler… Yaklaşık 2 milyon seçmen çıkıyor. Hem kendi sandıkları hem de görevli oldukları sandıkta oy kullanabilirler.” 

CHP’ye önerdiğim yöntem şöyle çalışacak: 

1. Sandık seçmen listesine adı olmayan bir kişi orada görevli olduğu için sandığa geldiğinde mutlaka T.C. Kimlik Numarası olan kimliğini verecek.
2. Sandıktaki CHP görevlisi o kimlikteki T.C. Kimlik numarasını hemen CHP Seçim Merkezine SMS ile bildirecek.
3. CHP Seçim Merkezinde o kişinin asıl sandığı belirlenecek (2).
4. Belirlenen asıl sandıktaki CHP görevlisine SMS mesajıyla o kişinin adı ve T.C. Kimlik Numarası bildirilecek.
5. O kişi aynı zamanda asıl sandığında da oy kullanmışsa sandıktaki CHP görevlisi tarafından bu konuda CHP Seçim Merkezi bilgilendirilecek.
6. O kişi asıl sandığında oy kullanmamışsa, başka yerde oy kullandığı bilgisi Sandık Başkanına verilecek. Eğer o kişi gün içinde gelip oy kendi sandığında da kullanmaya kalkarsa suçüstü yakalanacak. 

CHP varolan altyapısıyla bu yöntemi çok kolay bir şekilde başarabilir. Önümüzdeki 1 haftalık süre parti görevlilerini bu konuda eğitmek için yeterlidir. Hatta bu zaman içinde Seçim Merkezinde bu işi kolaylaştıracak yazılımlar da hazırlayabilirler. 

CHP böyle bir yöntemle mükerrer oy kullanacakları anında yakalayacağını açıklarsa, mükerrer oy kullanmaya niyetli olanlarda caydırıcı olur. 

(1) Seçimlerin en zayıf halkası: Mükerrer oy http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=309835
(2) Sandık Listesi http://bilisim.chp.org.tr/SandikYeriSorgulama.aspx
(3) CHP sizi gözetliyor (Milliyet, 18-5-2009) http://siyaset.milliyet.com.tr/chp-sizi-gozetliyor/siyaset/siyasetdetay/18.05.2011/1391571/default.htm 

Ankara, 5 Haziran 2011 

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..