Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '07

 
Kategori
Sinema
 

Johnny Guitar

Johnny Guitar
 

Bu gece yarısından sonra televizyonda Johnny Guitar filmi varmış, sabah gazetede gördüğümde daha önce defalarca yazdığım “Johnny Guitar” için yeniden yazmaya karar verdim, sıradışı birşeyler.

Benim bildiğim üç Johnny Guitar var, dördüncüsü benim konum değil.

Bir: bir film: Johnny Guitar
İki: bir şarkı: Johnny Guitar
Üç: bir kitap: Johnny Guitar

İçinde bu üç Johnny Guitar’ın olduğu bir anı 2004 yılında bir akşam üstü Mersin’in ara sokaklarından birinde bir sahaf dükkanında başladı ve ertesi gün bitti.

Bir film vardı, yalnızca TRT televizyonun olduğu siyah beyaz yıllarda izlediğim. Nicholas Ray’in yönettiği film de Vienna rolünde Joan Crawford, Johnny Guitar rolünde Sterling Hayden, Emma rolünde Mercedes McCambridge oynuyorlardı. Western filmlerden hoşlanmazdım ancak bu filmde farklı birşey bulmuştum. Daha sonraki yıllarda da yeniden gösterildiğinde birkaç kez daha seyretmiştim.

O filmde farklı olan ne ihtiraslı iki kadın ne de sırtında gitarıyla dolaşan Johnny’ydi. O filmi çok özel yapan, çok güzel bir şarkısı vardı: Johnny Guitar

Play the guitar play it again my Johnny
Maybe you're cold but you're so warm inside
I was always a fool for my Johnny
For the one they call Johnny guitar
Play it again Johnny guitar
(...)

Bestecisi Victor Young’dı ve şarkıyı Peggy Lee yorumluyordu. Geçen elli yıldan sonra hala çok güzel bir şarkı, yani o artık bir klasik.

26 Mart 2004 akşamı, ertesi gün 45 olacakken, henüz daha hava kararmadan Mersin’de ara sokaklarda yürürken bir sahafta kısa bir mola verdiğimizde rafta bir kitap gördüm. Sırtında Johnny Guitar yazan kitap ilgimi çekti, yıllar önce filmini defalarca seyrettiğim ve şarkısını çok sevdiğim Johnny Guitar’ın romanı demek ki bizim buralarda da basılmıştı. Kitabı alıp çıktım ve kapağı kaldırınca gördüğüm yazı beni yaşamımdaki en ilginç rastlantıyla karşı karşıya bıraktı. Kitap tanımadığım biri tarafından yine tanımadığım başka birine Ankara’da armağan edilmişti ve bunun için ilk sayfaya iyi dilekler yazılmıştı. İlginç olan yazılan tarihti: 27 Mart 1959, yani benim doğduğum gün, günü, ayı ve yılıyla. O kitabı armağan eden şimdi kimbilir neredeydi, armağan edilen nerede? Kitap Ankara’dan Mersin’de bir sahafın rafına gelmiş ve içinde yazılı özel tarihle benim karşıma çıkmıştı.

Roy Chanslor’ın romanı 1957 yılında Türkiye Yayınevi tarafından basılmış. Kitabın başında yayınevinin okurlara yazdığı açıklamada artan maliyetler nedeniyle küçük puntolarla bastıklarını anlatmışlar. Kitabı o ilginç rastlantının bir anısı olarak ve içinde yazılmış olanlar için saklıyorum, okumak çok zor minik puntolar nedeniyle.

Johnny Guitar filmine son yıllarda birkaç kez daha rastladım. Bu rastlantının ertesi ayında, ertesi yılın ilk ayında. Artık yalnız şarkısının değil, kendisinin de özel bir film olduğunu biliyorum. Bu filmin kaderi geç saatlerde gösterilmek. Gece yarısını geçtiğinde hala uyumamışsanız bu filmi seyredin. Johnny Guitar özel ve güzel bir film.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..