Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '07

 
Kategori
Haber
 

Çıldırtan cahillik

Çıldırtan cahillik
 

Hepimiz ilkokulda birkaç tane aşı olmuşuzdur. Kimimiz iğneye karşı olan korkumuzdan, kimimiz de aşı olup eve gitdiğimizden o aşıyı unutmayız. Lise çağında da bu aşı tekrar edilir. Biraz sıkıcı oluyor biliyorum ama bu aşı askerde de tekrar yapılır. Bu aşı tetanoz aşısıdır.

*Tetanoza yol açan bakteri vücuda, derideki kesiklerden girer. Bir iğne deliğinden ya da çizikten bile girebilen bakteri, çivi veya bıçak gibi aletlerin meydana getirdiği derin yaraları, kesikleri daha çok tercih eder. Tetanoz çocuklara; şiddetli yanıkları, kulak enfeksiyonlarını, diş enfeksiyonlarını veya hayvan ısırıklarını takiben de bulaşabilir. Paslı çiviler çoğu zaman, tetanoz nedeni olarak suçlanır ama hastalığın nedeni çivideki pas değil, tetanoz bakterisidir. Tetanoz size paslı çividen olduğu kadar, parlak, lekesiz bir çividen de bulaşabilir.

Şu sıralarda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde özellikle kadınlara yönelik yoğun bir aşılama kampanyası yürütülüyor. Bölge tetanoza yakalanma riskinin en yüksek olduğu bölge. Kampanyanın kadınlara yönelik olarak yürütülmesinin nedeni, kızların okula gönderilmemesi ve bu nedenle aşı olamamasıdır. Gene askere giden erkeklere bu aşı mecburi olarak yapılıyor. Çok iyi niyetli bu kampanya maalesefki istenilen hedefe ulaşamıyor. Bunun nedeni de bölgede tetanos aşısının aslında kadınları kısır yapmak için yapılan bir çalışma olduğu şeklinde yapılan adi bir propaganda.

Bu propagandayı kırmak için doktorlar, hemşireler, kaymakamlar, hatta yöredeki memurların eşleri seferber olmuş durumdalar. Ev ev kapı kapı dolaşıp dil döküyorlar ama ıııh. Hatta bu aşının zararsız olduğunu göstermek için ilk aşıyıda kendilerine yapıyorlar. Ama genede zihniyet bozuk olunca bir sonuca varılamıyor. Çalışmada yeralan ekiplere kolaylıklar diliyorum. Ama tv de ilçe kaymakamı resmen kadına yalvarıyor, anlatıyor, ıııııh yok.

Acı olan da şudur ki tetanoz olan her üç kişiden birisi ölüyor. İnsanın başına ne gelirse cahillikten geliyor.

* www.asidanisma.com.tr

** fotoğraf : www.dsm.gov.tr

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..