Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Rumikorman (Korman Türkmen)

http://blog.milliyet.com.tr/rumi

04 Aralık '07

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Akupunktur ( auricular terapi )

Akupunktur ( auricular terapi )
 

Akupunktur kelimesi latincede acus=iğne ve punktura=nokta kelimelerinden oluşur. Daha açık bir lisanla diyebiliriz ki vücut noktalarına iğne batırma yöntemidir. Bunun için de muhtelif metal iğnelerden istifade edilir. Akupunkturdan bahsedildiği zaman akla klasik Çin vücut Akupunkturu gelir ve beş bin yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. İlk olarak üç yüz yıl önce din adamları ve denizciler, Akupunkturu Çin’den Avrupa’ya getirdiler. Daha sonraları Akupunktur unutulmaya başlandı. 19.’cu yüzyılda akupunktur tekrar gündeme gelmiş ve 1950 yılında uzak doğudan gelen kitaplar sayesinde tatbikat sahası bulmuştur. Akupunktur’da dönüm noktası ise, Çin’in birkaç yıl önce kapılarını batı dünyasına açmasıyla başlamıştır.


Auricular terapi olarakda bilinen kulak akupunkturu Geleneksel Çin Tıbbı’ nın temelleri üzerine kurulmuştur. Auricular terapi bağımlılık tedavisi, duygu ve durum bozukluğu, obezite, acı ve diğer durumları da içeren bir çok konuda geniş çapta kullanılmaktadır. Bu tıp sistemi tüme dayalı bir yaklaşımı vurgular, bu yaklaşım bütün olarak bir insanı tedavi eder. Kulak üzerinde bulunan bu akupunktur noktaları ile vücuttaki iç organların, yapısını ve fonksiyonlarını düzenler.


Auricular terapi, şiddetli ağrılar, safra kesesi ve böbrek taşı koliklerinde, her türlü ağrılı semptomlar, Migren, Siyatik, Bel ağrıları, Boyun, omuz ve kol ağrıları, mafsal ağrıları, akne, astma, idrar kesesi ve prostat hastalıkları, yorgunluk ve bitkinlik halleri, kadın hastalıkları; organik bozukluktan mütevellit olmayan kalp şikâyetlerinde. Konsentrasion bozukluğu hallerinde, sinirlilik, unutkanlık, korku ve huzursuzluk hallerinde, sindirim sistemi rahatsızlıklarında, gastrit, mide ülseri, alerjik, saman nezlesinde, nöraljilerde, kulak çınlamasında, baş dönmelerinde, alkol, nikotin, alışkanlıklarında, uyuşturucu maddeler tutkusunda, kabızlık ve bağırsak tembelliklerinde ve daha birçok rahatsızlıklarda başarıyla tatbik edilmektedir.


Kulak Akupunkturun (Auricular terapi) bugün bu denli yaygın olarak kullanılması, araştırılması ve buluşunu Fransız Dr. Nogier’in araştırmalarına borçluyuz. Dr. Nogier kulak kepçesinin, bütün insan vücudunun küçültülmüş bir taslağı olduğu fikrini ortaya atmış ve kulakta tüm organların Reflekszonları olduğunu tespit etmiş ve vücudun kulak kepçesinde yayıldığını göstermiştir. Refleks noktaları sistemi sayesinde organlarda bulunan herhangi bir hasarı tespit etmek mümkün olmuştur. Kulak ceninin ana rahmindeki duruşunun şematik olarak aynısı olduğu ve tüm akupunktur noktaları kulak üzerinde olduğu bu esasa göre yer almıştır. Buna göre kulak kepçesinde insan vücudunun ana rahminde baş aşağı yatan bir cenin şeklinde temsil edildiği şeklindeydi. Dolayısıyla kulak memesi baş kısmını, kulak kepçesinin diğer kısmı ise beden-kol ve bacakları temsil etmektedir. İnsanın vücudunun her organı, hastalık halinde kulak kepçesi üzerinde, sabit bir yerde bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır, dolayısıyla bu noktadan hastalığı tedavi imkânı doğmaktadır.

Kulak kepçesinin ön kısmında, kendi irademiz dışında çalışan organ faaliyetleri, ağrı hissini ve ruhi reaksiyonları temsil eden haberleşme noktaları, arka kısmında ise irademiz dâhilinde çalışabilen, yani hareketlerimizi sağlayan kaslar ve onların hareket gücüne tesir eden haberleşme noktaları bulunur. Kulak Akupunkturunun vücut akupunkturundan ayrılan en önemli özelliği, bu noktaların yalnız hastalık durumunda, kulak kepçesinde bulunabilmesi, hâlbuki vücut akupunkturunda ise, hastalık hali bulunmasa bile bu noktaların, değişik özellikleriyle dikkati çekmeleridir. Onun için kulak akupunkturu yalnız tedavide değil, aynı zamanda hastalığı teşhis etmede yardımcı olması nedeniyle, önemli bir yer işgal etmektedir.


Akupressur, Akupunktur tedavisinde uygulanan diğer bir metodudur ve noktalara parmak veya buna benzer herhangi bir şekildeki tazyikle yapılan mesajdır. Vücudunuz ağrıdığında tek yapacağınız şey, kulaklarınıza masaj yapmaktır. Kulağınızı baş ve işaret parmaklarınızın arasına alarak kulak kepçesinden başlayarak, masaj yapın. İlk anda bazı noktalar acıyacaktır ( bunlar bedendeki ağrıyan bölgelerin kulaktaki refleks noktalarıdır), ama kısa bir süre sonra bu ağrılar kaybolacaktır. 2 -3 dakika bu masajı yapmanız yeterli olacaktır, isterseniz bu süreyi uzatabilirsiniz de. Zaten masajın sonuna doğru bedeninize bir sıcaklığın yayıldığını ve ağrılarınızın azaldığını hissedeceksiniz.


Hiç bir yan etkisi olmayan bu uygulamayı her zaman her yerde kendinize ve ağrısı olan yakınlarınıza uygulayabilirsiniz. Önemli olan kulağın her noktasına dokunmanızdır. Kulağınız size hemen yanıt verecektir. Zira kulaklar bedeni hisseder, görür ve duyar.

 
Toplam blog
: 81
: 9709
Kayıt tarihi
: 01.12.06
 
 

1968 Ankara doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı Bilim..