Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '07

 
Kategori
Doğal Tedaviler
Okunma Sayısı
3295
 

Ayvanın kıymetini bilememişiz...

Ayvanın kıymetini bilememişiz...
 

Ayva hoş kokusu ile bizi etkilese de, diğer meyveler gibi kolayca yenmediği için çok sık kullanılan bir meyve değil sanırım. Açıkçası sulu ayvaya bayılırım, marmeladını ve tatlısını özel bulurum ama bu gün mail ile gelen bilgi olmasa ayvanın tüm özelliklerini de bilemeyecektim.

Bana gelen bilgi ve internet ortamındaki kaynaklardan aldığım bilgilere göre(1); Ayva çiçeği, meyvesi, yaprakları ve çekirdekleri hepsi kendi başına ilaç etkisinde bir meyve. İçeriğinde pektin, A, B ve C vitaminleri, şeker ve mineraller bulunuyor. Çekirdeklerinde ise protein ve yağ bulunuyor.

Ayva çiçek halinde iken kaynatıldığında; dolaşım sistemi ve kalp üzerine olumlu etkileri ile, kalp çarpıntısına, baş ağrısına iyi geliyor ve anne sütünü artırıyor. Ayva kabuğu ve çekirdeği birlikte kaynatılırsa idrar yolları enfeksiyonlarında iyileşmeyi hızlandırıyor.

Meyvesi düşük şeker oranı ile diyabet hastalarında uygun bir meyve özelliği taşıyor. İçerdiği pektin ile ishal durumlarında olumlu etkileri var. Ağız kokusunu giderici ve mideyi rahatlatıcı etkisi de var. Ayvanın kurutulduktan sonra suda bekletilmesi ile oluşan gargaranın boğaz enfeksiyonlarında olumlu etkileri var. Yine pişirilmiş ayva üst solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetleri azaltıcı etkiye sahip.

Ayva çekirdeği kaynatılıp, bekletildiğinde oluşan sıvı cilt üzerinde çatlaklar üzerine sürülürse iyileştirici etkisi görülebiliyor, yine eller ve cilt yüzeyi üzerinde yumuşatıcı etkisi var.

Yaprakları kaynatılıp içildiğinde, sakinleştirici özelliği var ve uykusuzluğa iyi geliyor.

Tüm bu özellikleri ile bence ayva favori meyvemiz olmalı, ama yanında bir bardak su unutulmadan tabiî ki. Ayva tatlısı da, diğer tatlılara göre düşük kalorisi ve tedavi edici etkileri ile sofralarımızda özel yer almalı.

Yalnızca benim takıldığım bir konu oldu, tansiyon hastaları ve kabızlık çekenlerin yememeleri önerilmiş. Bence kararınca yenilirse, yani her gün ve çok miktarda tüketilmedikçe hiçbir meyve zarar vermez bünyemize. Yarar ve zarar dengesi hem yiyeceklerde hem de ilaçlarda hep göz önünde tutulmalıdır.

Kokulu, ekmek ayvaları alıp, tadınca yemenizi diliyorum. Sevgilerimle

http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/~stueber/thome/band3/tafel_102_small.jpg

1. Bana gelen bilgi adresi http://www.realage.com.tr/tr/realagehaberdetay.asp?hid=25991 bu yazı da Prof.Dr.Faruk Yorulmaz bilgi vermiş. Google aracılığı ile ayvanın yararları sorgulandığında 64.800 adres çıkıyor ama bu adreslerin çoğunda Prof.Dr.Faruk Yorulmaz ve http://www.koftik.com/saglik/ayva-her-hastaliga-sifa.html adresinden Prof. Dr. Turan Karadeniz tarafından verilen bilgilere dayanılarak bu konu işlenmiş. Merak ederseniz bu adreslerden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ayva tatlısını her zamanki gibi pişiriyorsunuz.İçine mutlaka ayvanın çekitdeği,karanfil ,tarçın ilaveten de nar suyu ekliyorsunuz.Pişince , isterseniz kaymak, ama üzerine mutlaka nar taneleri ile süslüyorsunuz.Afiyet olsun.Sevgilerimle.

ay.şe 
 11.12.2007 23:21
Cevap :
Bu hafta sonu denemeliyim:) teşekkürler tarif için:) sevgilerimle  12.12.2007 23:06
 

Reçeli ve nar ile pişirilen tatlısına bayılırım.Paylaşımınız için teşekkürler.

ay.şe 
 10.12.2007 12:32
Cevap :
Nar ile pişirilen tatlısını bilmiyordum, belki tarifini verirsiniz:) sevgilerimle  11.12.2007 2:38
 

Meyveler hep baştacım olmuştur hatta çoğu kez beni kurtaran meyveler diyorum çünkü yemek yemekle arası hiç olmayan ama daimi abur cubur(çikolata ve içinde çikolata barındıran herşey),hamurişi yiyen biri olarak.Ayva da çok sevdiklerimden,bilgiler için teşekkürler.Sevgimle

mavinin güncesi/hanife 
 10.12.2007 9:50
Cevap :
Hamurişi sevmemiz en ortak yanımız sanırım:) ağız tadıyla yemekler dileğiyle:) sevgilerimle  11.12.2007 2:39
 

Çok sevdiğimi söyleyemem ama iştahı yerinde biri olarak yazının ardından bir dilim limon ve tuzla yedim yani:) Sevgiler

september1(özlem ) 
 10.12.2007 0:58
Cevap :
:))) limonu yemeye cesaret ettikten sonra gerisi kolay, ben bazen çayın içine koyup daha kolay yiyorum:) sevgilerimle  11.12.2007 2:40
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 196
Toplam yorum
: 1020
Toplam mesaj
: 110
Ort. okunma sayısı
: 4596
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

41 yaşında uzman doktorum, evliyim ve bir çocuğum var. Yaşamdan beklentim, huzurlu ve konforlu ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster