Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '07

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Ayvanın kıymetini bilememişiz...

Ayvanın kıymetini bilememişiz...
 

Ayva hoş kokusu ile bizi etkilese de, diğer meyveler gibi kolayca yenmediği için çok sık kullanılan bir meyve değil sanırım. Açıkçası sulu ayvaya bayılırım, marmeladını ve tatlısını özel bulurum ama bu gün mail ile gelen bilgi olmasa ayvanın tüm özelliklerini de bilemeyecektim.

Bana gelen bilgi ve internet ortamındaki kaynaklardan aldığım bilgilere göre(1); Ayva çiçeği, meyvesi, yaprakları ve çekirdekleri hepsi kendi başına ilaç etkisinde bir meyve. İçeriğinde pektin, A, B ve C vitaminleri, şeker ve mineraller bulunuyor. Çekirdeklerinde ise protein ve yağ bulunuyor.

Ayva çiçek halinde iken kaynatıldığında; dolaşım sistemi ve kalp üzerine olumlu etkileri ile, kalp çarpıntısına, baş ağrısına iyi geliyor ve anne sütünü artırıyor. Ayva kabuğu ve çekirdeği birlikte kaynatılırsa idrar yolları enfeksiyonlarında iyileşmeyi hızlandırıyor.

Meyvesi düşük şeker oranı ile diyabet hastalarında uygun bir meyve özelliği taşıyor. İçerdiği pektin ile ishal durumlarında olumlu etkileri var. Ağız kokusunu giderici ve mideyi rahatlatıcı etkisi de var. Ayvanın kurutulduktan sonra suda bekletilmesi ile oluşan gargaranın boğaz enfeksiyonlarında olumlu etkileri var. Yine pişirilmiş ayva üst solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetleri azaltıcı etkiye sahip.

Ayva çekirdeği kaynatılıp, bekletildiğinde oluşan sıvı cilt üzerinde çatlaklar üzerine sürülürse iyileştirici etkisi görülebiliyor, yine eller ve cilt yüzeyi üzerinde yumuşatıcı etkisi var.

Yaprakları kaynatılıp içildiğinde, sakinleştirici özelliği var ve uykusuzluğa iyi geliyor.

Tüm bu özellikleri ile bence ayva favori meyvemiz olmalı, ama yanında bir bardak su unutulmadan tabiî ki. Ayva tatlısı da, diğer tatlılara göre düşük kalorisi ve tedavi edici etkileri ile sofralarımızda özel yer almalı.

Yalnızca benim takıldığım bir konu oldu, tansiyon hastaları ve kabızlık çekenlerin yememeleri önerilmiş. Bence kararınca yenilirse, yani her gün ve çok miktarda tüketilmedikçe hiçbir meyve zarar vermez bünyemize. Yarar ve zarar dengesi hem yiyeceklerde hem de ilaçlarda hep göz önünde tutulmalıdır.

Kokulu, ekmek ayvaları alıp, tadınca yemenizi diliyorum. Sevgilerimle

http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/~stueber/thome/band3/tafel_102_small.jpg

1. Bana gelen bilgi adresi http://www.realage.com.tr/tr/realagehaberdetay.asp?hid=25991 bu yazı da Prof.Dr.Faruk Yorulmaz bilgi vermiş. Google aracılığı ile ayvanın yararları sorgulandığında 64.800 adres çıkıyor ama bu adreslerin çoğunda Prof.Dr.Faruk Yorulmaz ve http://www.koftik.com/saglik/ayva-her-hastaliga-sifa.html adresinden Prof. Dr. Turan Karadeniz tarafından verilen bilgilere dayanılarak bu konu işlenmiş. Merak ederseniz bu adreslerden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..