Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Kimliğindeki doğum yeri değişecek olanlar

Kimliğindeki doğum yeri değişecek olanlar
 

5747 sayılı yasa 6-3-2008'de kabul edildi.


TBMM’nde kabul edilen yasaya göre 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin kapatılmasına ve 43 yeni ilçe kurulmasına karar verildi (1).

Mecliste yasa telaşla görüşüldü. 2009 Mart sonunda yerel seçimlerde geçerli olması için 1 yıl önce yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Şimdi Cumhurbaşkanı’nın onayı bekleniyor. Cumhurbaşkanı onaylar mı? Bu yasanın veto olasılığı olabileceğini düşünüyorum. Yasanın anayasaya aykırı olması nedeniyle nasıl olsa iptal edilecek beklentisi böyle bir karara gerekçe olabilir. Böylece “Çankaya herşeyi imzalıyor” diyenlere karşı bir davranış sergilenmiş olur. Bir taşla iki kuş.

5747 sayılı, Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun (2) ülkemizin her köşesinde çok sayıda yurttaşımızı ilgilendiriyor.

Yasanın 1. maddesi 43 ilçenin kuruluşuyla ilgili numaralandırılmış 43 fıkradan oluşuyor. Bunlardan 22. olan Sultangazi adındaki ilçenin kuruluşu ile ilgili. Sultangazi ilçesi aralarında Gazi Mahallesi ve Sultançiftliğinin olduğu mahallelerden oluşuyor. Bu iki adı birleştirip Sultangazi demişler. Gazi Mahallesi’nin adının nereden geldiği konusunda bir kaynak bulamadım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk adından gelme olasılığı vardır. Eğer öyleyse Osmanlı sultanlarının saltanatına son veren Gazi adını Sultan adıyla birleştirerek Sultangazi diyerek ayıp etmişlerdir.

Kurulan ilçelerden kimlerinin kurulması gerekiyordu. Bağlı olduğu ilçelerden daha büyük beldeler vardı. TÜİK sayım sonuçlarını açıklarken ilçe olmadığı için buralarda yaşayan milyonları köy nüfusuna katmıştı(3 , 4). Ancak kimi ilçelerin neden bölündüğünü, kimilerinin neden kurulduğunu sorgulamak gerekir. Ülkemizde bu kadar ince hesaplar 50’lerde, 80’lerde yapılmıştı. Menderes ve Özal geleneğini Erdoğan’ın da sürdürdüğü görünüyor.

İnsanların kimliklerinin parçaları olan, doğduğu yerin adı, yaşadığı yerin adı bu kadar kolay değişmemelidir. Doğum yeri Çatalca yazan bir yurttaş belli bir yaştan sonra kimliğinde Arnavutköy adını taşımak zorunda bırakılmamalıdır.

(1) Belediye kapatma yasasına vize (7-3-2008 Milliyet) http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=502697&Date=07.03.2008
(2) Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun: http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5747.html
(3) TÜİK’e göre Beylikdüzü köymüş (30-1-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=88934
(4) TÜİK’e göre Ankara’da Pursaklar köymüş (31-1-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=89379

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..