Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '17

 
Kategori
Eğitim
 

Bröve Savaşları

Bröve Savaşları
 

Merhabalar !!!

Umuyorum güzel bir hafta ve dilediğiniz gibi istekleriniz gerçekleşiyordur. Bugünkü konu, ülkemizde bu denli dalış sertikasyonlarının hangi sistemden olursa olsun peynir ekmek gibi kesilmesi olacaktır.

Bazılarınızın belki hoşuna gidecek yada gitmeyecek ama, ben kişisel öngörülerimi düşünmekte özgür olduğumdan , özellikle bu işede yeni başlayacak arkadaşlarında azda olsa belki bakış açılarında bir dikkat oluştururum diye ümit etmekteyim.

Öncelikle bu işe başlayacak olan arkadaşların bröve (Dalış Sertifikaları) kaygılarını bir kenara bırakmalarını söylemekle başlayabilirim. Sertifikasyon, bana göre düşünmeniz kafa yormanız gereken en son şey olmalı. Öncelikli bir balık adam adayı olarak, kendinize objektif olarak neden dalmak istediğinizi sormalısınız..

·        Merak mı ?

·        Keşfetme duygusu mu ?

·        Sosyal çevre oluşturmak mı ?

·        CV nize ben her aktiviteyi yaparım yazın dalarım, kışın dağcılık yaparım ben daha yaşlanmadım, her şeyi yaparım egosu ile mi etrafa kendinizi ıspatlamaktan dolayımı balık adam olmayı seçmeniz ?

·        Sualtı faunasını tanımak mı ?

Gibi daha bir çok madde eklenebilir. İlk başlarda neden olduğunu bilemeyebilirsiniz. Kararınızı verdikten sonra, bir dalış merkezine ulaşıp görüşmeye gidersiniz. İşte burdaki ilk temas sizin bu işi o an ya bırakmanıza yada bir ömür yapmanıza sebep olabilir. Ticari kaygılardan ötürü, dalış merkezi “gel gel hallederiz” bu iş çok basit hızlandırılmış bir teori hatta bazı teoriler ayak üstüde anlatılmakta ve geçiştirillerek anlatılabilinmektedir, yada hiç yapılmamaktadır. Burada ben sadece dalış merkezlerini değil ( İŞİNİ İYİ YAPANLAR DIŞINDA ) dalıcı adaylarınında suçu olduğunu düşünmekteyim. Lütfen okuyun ve araştırın, yine hatalar yapabilirsiniz ama hazırlıksız gitmekten ve hiç bir malümatınız olmamaktan daha kötü olamaz. Bilgiye ulaşmak çok kolay, İnternette bir çok bilgiyi bulabilirsiniz. Ufak bir araştırma ve basit bilgilerle, dalış merkezinin eğitmenleri ile iletişim kurmak sizin açınızdan daha avantajlı olacaktır. Ondan sonra sorularınızı yöneltin ve aldığınız cevaplar doğrultusunda hareket edin. İşin hep sonu “sen kafanı yorma hallederiz sen gel dalış işi kolay kafanda büyütme” gibi yaklaşımlarla size yaklaşılırsa, şahsi fikrim o merkezden eğitim almayın. Yada size biz şu sertifikasyonu veriyoruz bak şu Dünyanın heryerinde geçer saçmalıklarıyla sizi kene gibi emmeye çalılşanlardanda uzak durun.

Hep söylerim, dalış ciddi bir aktivite ve bröveler isterse yüzlerce olsun oluşabilecek bir sorunu o kartlar çözmeyecektir. Sizi kurtaracak olan tecrübeniz, soğuk kanlılığınız ve biriktirdiklerinizdir. Aman canım ne olacakki deyip teorik ve su becerilerini göz ardı etmeyin. Her sorun tecrübe kazandırır, yeterki bunu anlayabilmek ve mantığını kavrayabilmekten geçer. Burada eğitmeninizle olan diyalogta çok önemli olacaktır. Her nekadar bundan kişi para kazanıyor olsada sizi para unsuru olarak görmemelidir.  Bu iki tarafında kazancına bir durumdur.

Öncelikle ahlaklı ticaret yapmayı öğrenmeliyiz. Kaldıki burada bir bireyin sorumluluğu söz konusu. O kişiye bröveyi iki günde verseniz ne olacak bu sizin eğitmen olarak isminizin kötüye çıkması ve kaybetmenize sebep olacaktır. Eğer bu iş ağir geliyorsa o zaman eğitmenlik yapmayın öğretmeyin, keyfe keder kendiniz dalışlar yapın, başkalarıın sorumluluğunu almak ayrı bir iştir.

Size bröveyi verip kısa bir zaman sonrada bir üst seviyeye sizi taşıması yada yurtdışı turlarında diğer bütün dalıcılarla aynı seviyede olman için gel hemen seni advance yapalım denmesi dahada abes bir durumdur diye düşünüyorum. Sorun yaşandığında o dalıcı ne yapacağını  bilmeden kendini riske atmış olacak. Benim eğitmen anlayışım bröveyi zor kesen, hakkını vermedende kesmeyen eğitmendir.

Durum böyle olursa dalış merkezi yada eğitmen içinde bir risk doğmakta. Aslında risk değil ama eğitmen bunu kayıp olarak düşünüyor nedense.

Eğitmen size hakkınız olmadan “ben bröveni kesmem daha çalışmalısın demiş ise”, dalıcı adayıda başka bir kurum bulup o dalış merkezi, diğerinin neredeyse yarı fiyatına o bröveyi kesecektir.

Nerede kaldı ahlak, anlayış. Hepsini bir kenera burakalım, vicdani bir durum söz konusu. Nasıl kişi dalış yapamadan yada o sertikasyon seviyesine ulaşmadan o sertifika kesiliyor. Tek cevap:PARAAAAA

İste, maalesef bu şekildede dalış endüstriside bir noktaya gelememektedir. Ne balık adam adayı nede dalış merkezi burada kazanmaktadır.
 

Ne diyebilirimki, vicdanlı, sorumluluk duygusu ve bu işin ciddiyetini öğrenirsek, Ülkemizdede dalıcı kalitesi günden güne yükselecektir.

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Yotube kanalıma arzu ederseniz abone olup takip edebilirsiniz. Sualtına meraklıysanız burda yapmış olduğum çekimler ve gelicek olan belgesel projeleride yer alıcaktır. Aşağıdaki linkten abone olup takip edebilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

 

Peter Salvatore.

 

 
Toplam blog
: 46
: 145
Kayıt tarihi
: 24.05.17
 
 

Dip Gezgini ..