Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bu Havalar İnsanı Kabız Yapıyor...

Bu Havalar İnsanı Kabız Yapıyor...
 

Hava değişimi ile birlikte hareketin azalması, bu havaların bizi farklı ve yanlış şeyler tüketmeye itmesiyle kabızlık kaçınılmaz son olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle kabızlığı tanımlamak gerekirse;

Bireyin haftada 3 ten az tuvalete çıkıyor olması veya her tuvalete çıkışında zorlanması kabızlık olarak tanımlanır. Bazı insanlar günde 1 kez ancak çıkarken, bazıları günde 3 e kadar çıkabilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir.

 

Kabızlıktan kurtulmak için dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıkları,

  • Bol su tüketimi,

  • Bol lifli yani posalı beslenme bu da bol sebze meyve tam tahıl tüketmekten geçiyor

  • haftada 2 gün kuru baklagil tüketimi

  • sebze ve meyveleri kabuklarıyla tüketmek posa alımını arttırır.

  • Gün içinde aktif hareketli olmak,

  • fazla çay kahve alkol tüketmemek

  • probiyotik olan yoğurda günlük beslenmemizde yer ayırmak   

 

 


Kabızlık ile ilgili yapılan bazı yanlışlar ise şöyle,

  • Süt kabız yapar diye sütten kaçılmamalı, çünkü bu durum sadece laktoz intoleransı gibi bir sağlık problemi ile ilgilidir. Eğer bu probleminiz yoksa sütten kaçmanıza gerek yoktur.
  • Sinameki içeren bitki çayları kabızlıktan kaçmak için her gün alınmamalıdır. Çünkü bu çaylar geçici çözüm sağlar, hatta düzenli alınırsa bağırsak problemleri ortaya çıkarabilir.
  • Ara ara lavman kullanmak da kalıcı bir çözüm değildir, vücut buna alıştığı takdirde etkisini göremez.
  • Tatile çıkmak kabız yapmaz aslında tatilde değiştirdiğimiz beslenme alışkanlıklarımız kabız yapar.
  • Sabahları içilen 1 çay bardağı zeytinyağı kabızlık problemini çözer evet ama kilo problemini getirir. Halbuki 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı eklenmiş 1 çay bardağı su da kabızlık için ara ara yapıldığında sorunu çözecektir.
  • Kuru meyveler hatta sadece kuru kayısı, halk arasında kabızlık denince kuru kayısı denecek kadar sık kullanılır oldu. Ama sürekli kayısı tüketmek de bir zaman sonra işe yaramayacağından diğer kuru meyvelere de yönelinebilir. Erik sindirim sistemini çalıştırıp hazmı da kolaylaştırdığından, kuru erik hoşaf şeklinde şekersiz olarak yapılıp tüketilebileceği gibi geceden 1 su bardağı ılık su içinde bekletilerek sabahları tüketilebilir.

 

Beslenme hatalarından döndüğünüz sağlıklı günler dilerim...

 

Dyt.Buket YAVUZ

http://instagram.com/buketdiyety/

 

 

 
Toplam blog
: 51
: 515
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

Sağlık alanında insanlara yardımcı olma isteğiyle başladığı okul dönemini sağlığın bir dalı olan ..