Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklar Isırma Davranışı

Çocuklar Isırma Davranışı
 

bebek-isirma


Isırm, a 2 yaş civarında karşılaşılan bir durumdur. Bu gelişimsel dönemde çocuk birçok farklı sebepten dolayı ısırır: ağız yolu ile haz alır, keşfeder, diş kaşır. Daha sonraki yaşlarda neden sonuç ilişkisini dener; kişilerden tepki alabilmek için ısırır. Çocukların duygularını belli etmek için de ısırdıkları gözlemlenebilir. Duygularını o anda ifade edecek kelime bulamadıklarında daha kolay yol ile –ısırarak- tepkilerini ( “ bana ilgi göster!”, “istemiyorum” vb.) gösterirler. Yaş ile ısırma azalır, bunun sebebi dil gelişiminin ve baş etme becerisinin artmasıdır. Ancak zaman zaman ısırma huyunun alışkanlığa dönüştüğünden değişim daha zor gerçekleştirilebilir. Isırmanın bir alışkanlığa dönüşmesi durumunda ise çocuğun sosyal hayatı da etkilenebilir.

Çocuklarda Isırmayı Nasıl Durdururum?

1-2 yaş çocuğunuza uzun açıklamalar anlamlı gelmeyeceğinden dolayı kısa bir komut ile (“Hayır, acıyor”) aynı anda çenesinin altından yavaşça yukarı ittirin. Eğer çocuğunuz öfkeden dolayı ısırıyor ise, öfkelendiği durumları gözlemleyin ve bu durumları ortadan kaldırmaya çalışın.

Daha büyük yaş çocuklar için ilk olarak önemli olan ısırma huyunu gördüğünüz anda müdahale etmenizdir. Bu durumda çocuğunuzu ısırdığı kişiden uzaklaştırın ve:

1.Sakin ve Kararlı Olun. Çocuğunuza ısırmanın doğru olmadığını kısa ve net bir şekilde iletin. Uzun açıklamalardan kaçının.

2.Isırılan kişiyi telkin edin. Bu sayede çocuğunuz eğer sizden ilgi çekmek istiyor ise bu davranışına ilgi göstermemiş olursunuz. Olumsuz davranışı ilgi ile ödüllendirmekten sakının. Kendini uygun olarak ifade ettiği zamanlarda onu takdir edin.

3.Alternatifler Sunun. Çocuğunuza ısırma davranışını yapmamasını gerektiğini ilettikten sonra ısırmak yerine kullanabileceğini alternatif kelimeleri ona iletin(“hayır”, “dur”, “o benim” vb.)

4.Yönlendirin. Küçük yaş çocuklarında dikkatlerini başka yöne yönlendirmek ısırma davranışının önüne geçmekte yardımcı olabilir. Ancak daha büyük yaş çocuğunuz enerji fazlalığından veya can sıkıntısından ısırma davranışında bulunduğunu gözlemlediyseniz, enerjisini olumlu alanlara yönlendirebilirsiniz(dans etmek, resim yapmak, koşmak vb.)

Küçük yaş grubundaki çocuklar ısırdıklarında karşısındakine zarar verdiğinin farkında olmayabilir. Daha büyük yaş çocukları için yukarıdaki basamakları istikrarla bir süre uyguladıktan sonra ısırma davranışında bir azalma gözlemlemediyseniz psikolojik destek almanız faydalı olacaktır.

 

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com

Mika Psikoloj-www.mikapsikoloji.com

 

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..