Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Prof Dr İrfan Serdar Arda

http://blog.milliyet.com.tr/driserdararda

22 Ekim '14

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuklarda rektal kanamanın önemli bir nedeni: Meckel divertikülü

Çocuklarda rektal kanamanın önemli bir nedeni: Meckel divertikülü
 

Doğumsal bir bağırsak artığı olan Meckel divertikülü birden oluşan ağrısız rektal kanamaya yol açar...


Meckel divertikülü nedir?

Çocuklarda dışkıda kan görülmesinin nedenlerinden biri olan Meckel divertikülü, incebağırsakların son kısımlarında görülen doğumsal bir kalıntıdır. Anne karnındayken var olan çıkıntı şeklindeki kalıntının kaybolmamasına bağlıdır. Bağırsakta bulunmasına karşın içinde genellikle mide ve pankreas gibi farklı dokular (ektopik doku - yabancı/olmaması gereken yerde bulunan doku) bulunur.

 

Meckel divertiklü hangi sorunlara yol açabilir?

Meckel divertikülü, çocuklarda başlıca iki soruna yol açar: Kanama ve enfeksiyon. 2 yaşın altındaki çocuklarda ağrısız ve birden oluşan rektal kanamanın en önemli nedeni Meckel divertikülüdür. Kanama bu iki özelliği ile diğer rektal kanamalardan farklıdır. 2 yaşın üzerinde ise en sık olarak saptanan bulgu enfeksiyondur.

 

Bulgular nelerdir?

Meckel divertikülü kanaması tipik olarak vişne çürüğü rengindedir. Birden başlayan ve çok miktarda kanama olduğu için, çocuğun derisi soluk ve nabız hızlıdır (taşikardi). Kanda hemoglobin düzeyi 5-6 gr/dL düzeyine dek düşebilir.  

 

Divertikül enfeksiyonu ise aynen apendisit benzeri bulgular verir (Meckelit/divertikülit). Karın sertleşir, ateş yükselir ve tanıda gecikilirse bağırsak tıkanıklığı bulguları ortaya çıkabilir. Apendisit gibi lokalize bulgular vermediğinden genellikle geç tanı konur.

 

Tanı nasıl konur?

Meckel divertikülü kanamasında, fiziksel inceleme ve bilinen radyolojik görüntülemeler ile tanı koymak zordur. Bu hastalarda klinik bulgular laboratuvar bulgularından daha önemlidir. Meckel divertikülü içerisinde bağırsak dışında farklı dokular da bulunabileceğinden, bu dokuları göstermek amacıyla Meckel sintigrafisi yapılabilir, ancak bu incelemenin duyarlılık oranı çok yüksek değildir. İncelemede Meckel divertikülü saptanmaması, olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle, tipik bulgular varsa tanı büyük olasılıkla Meckel divertikülüdür.

 

Enfeksiyonda ise, ultrasonografi yardımcı olabilir. Genellikle geç tanımlandığından divertikül çevresinde abse saptanabilir.

 

Her iki durumda tanı yöntemlerinden biri de tanısal laparoskopidir. Bu yöntem ile karın içine girilerek divertikül olup olmadığı gözle görülebilir

 

Tedavide ne yapılır?

Meckel divertikülünün tedavisi, divertikülün cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır. İçerisinde bulunan yabancı dokular genellikle bağırsak duvarına doğru da uzandığından, divertikül ile birlikte her iki uçtan bağırsağın 2 cm.lik kısmının da çıkarılması bulguların yinelememesi açısından gereklidir.

 

Sağlıklı günler dileklerimle.

 

Prof. Dr. İrfan Serdar ARDA

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

 

driserdararda@gmail.com

http://driserdararda.com

https://www.facebook.com/ArdaCocukCerrahisiSayfasi

https://twitter.com/drserdararda

https://tr.linkedin.com/in/isarda      

 

Çocuklarda dışkıda kan görülmesi (Rektal kanama)

Çocuklarda anal fissür (anüste/makatta yırtık)

Çocuklarda rektal polip

Çocuklarda invajinasyon (bağırsakların içiçe geçmesi)

 

 
Toplam blog
: 59
: 16759
Kayıt tarihi
: 02.03.13
 
 

Prof. Dr., Çocuk Cerrahisi Uzmanı...   "Çocuk Cerrahisi", çocuklarda tedavisinde cerrahi yöntem g..