Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşmalıyız

Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşmalıyız
 

Bengi Semerci_Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşmalıyız


Zaman çok hızlı geçiyor... Özellikle de çocuk sahibi olduktan sonra. Emmesiydi, sütüydü, gazıydı sancısıydı, sıralamasıydı, yürümesiydi, 1 yaşıydı, yürümesiydi, bez bırakmasıydı... derken... Günler günleri, aylar ayları, yıllar yılları kovalar oluyor. Bizim de öyle geçti tabii, geçiyor günlerimiz. Sanırım önemli olan ânın kıymetini bilmek.

İnsan çocukları olduktan sonra neye karşı nasıl hareket etmesi gerektiğini araştırıyor bazen harıl harıl. Bulamadığı cevapları arkadaşlarında, kitaplarda arıyor. Ben zaten normalde de kitap okumasını severim ama çocuklarımdan sonra hem kendi kişisel gelişimim hem de çocuklara dair çokça kitap okuduğumu belirtmeliyim. Son zamanlarda kızlarımın 4 yaşına girmeleriyle birlikte yakın zamanlarda onlardan cinsellikle ilgili sorular gelmeye başlayabileceğini düşünerek biraz hazırlıklı yakalanmak bâbında kitap arayışına girmiştim. Henüz hiçbir etkinlikte kendisini dinleme fırsatı yakalayamamış olsam da, çok sevdiğim Prof.Dr. Bengi Semerci’nin Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım kitabını edindim. İyi ki almışım. Su gibi, insanı sıkmadan, örnekler vererek insanın aklında daha da kalıcılaşmasını sağlayan, normalde cevaplanma ihtimali olmayan, az görülen durumlar için bile çözümlerin bulunduğu bu kitap bence özellikle ülkemizde büyük bir problem haline gelen, arapsaşına dönmüş konuya açıklık getirmek için okunması gereken bir klavuz niteliğinde. Özellikle ebeveynler ve aile büyükleri tarafından ayıplanarak, utandırılarak büyütülmüş bir nesil olarak bence öncelikle çocuklarına ilk eğitimi evde veren annelerimizin, ve pek tabii ki babalarımızın okuması, aile büyüklerinin de torunlarına yaklaşımları hususunda bilgilendirilmesi gereken çok hassas bir konu bu.

Peki, o zaman “Çocuklarımızla Cinsellik hakkında Nasıl Konuşmalıyız?

Prof.Dr. Bengi Semerci der ki: Sorulara hazırlıklı olmak çok büyük fayda sağlar size. Ayrıca çocuklarımızın sorularına vereceğimiz cevaplar da onların yaşlarına uygun olmalı.

“Cinselliğe ilişkin çocuklarınıza verdiğiniz bilgiler onların kendilerini iyi, sağlıklı ve normal hisssetmelerine ya da utanıp, suçlu ve kötü hissetmelerine neden olabilir.

Çocuğunuz size dünyaya nasıl geldiğini sorarsa
Çocuğunuz size dünyaya nasıl geldiğini sorarsa

“Çoğu kez çocuklarla cinsellik konusunda konuşmadığımızı ve onları yönlendirmediğimizi düşünürüz. Oysa fark etmeden söylediklerimiz ya da yaptıklarımız, cinselliğe bakışımızı ve değerlerimizi onlara yansıtır. Bazen çocuklar ebeveynlerinin ya da diğer erişkinlerin, farklı cinsiyeti aşağıladıklarını ya da dalga geçtiklerini görürler. Bu bile çocuğun kendini kız ya da erkek olduğu için mutsuz hissetmesine ya da karşı cinsten korkmasına, nefret etmesine neden olabilir.”

Bence Semerci’nin tam da bahsettiği bu konu ülkemizde çok büyük bir sorun ve ebeveynlerin aşağılama ve dalga geçmesi  hepimizin belirli cinsel sorunlarla büyümesine ve ilerideki cinsel yaşamımızda problemler yaşamamıza, dahası birbirimizi yaftalayıp ötelememize, kendimizden kabul etmeyip dışlamamıza sebep oluyor. Hatta cinselliğin bunca bastırılması aslında kadının cinsel bir obje olarak görülmesine ve taciz vakalarının da artmasına sebep olmakta. Çocuklarımıza zamanında ve doğru bir şekilde anlatılan cinsellik çok önemlidir zira eğer onların bu meraklarını ve gereksinimleri ebeveynleri tarafından giderilmezse yanlış ve hatta belki alay/korku içinde, arkadaşlarından yanlış bir şekilde öğrenmelerinin de önüne geçilmiş olur.

Peki ya çocuklarımızla cinsellik üzerine konuşurken “yapmamamız” gerekenler nelerdir?

Prof Bengi Semerci bu konuya şu şekilde değiniyor: “Televizyon seyrederken öpüşen bir çifte bakıp “iğrenç” demeniz ya da sevişen çifte “bakma” diye bağırmanız, dışarı çıkan kızınıza “eteğin kısa” diye seslenmeniz, ona cinselliğe bakış açınızı yansıtmaktadır. Böylece o da bu cinsel yargıları öğrenmekte, kendi cinselliğini bu öğretiler üzerine yapılandırmaktadır. Ayrıca, değer yargılarınız ve davranışlarınız arasında büyük farklar varsa, çocuğunuzun aklının karışması kaçınılmaz olur. Bu nedenle çocuklarla konuşmadan önce, cinsellik konusunda kendi yargılarımızı değerlendirmeliyiz. Cinselliği nasıl algılıyoruz, cinsel ilişki konusunda fikrimiz ne, homoseksüeliteye (eşcinselliğe) nasıl bakıyoruz, mastürbasyon, evlilik dışı cinsel ilişki, cinsel eğitim konularında neler düşünüyoruz gibi soruları kendi kendimize sormamız gerekir. Ancak böylece çocuklara cinsellik hakkında doğru bilgileri, önyargılarımızdan olabildiğince arınmış bir şekilde sunma şansımız olabilir.”

Ben bu konuyu çok önemsiyorum ve Bengi Hanım’ın “Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?” kitabının da konuya dair bir başucu kitabı olduğunu düşünüyorum. Genel anlamda içerdiği tüm bilgilerin güzel detaylarla, örneklerle, neden-sonuç ilişkisi içinde ele alındığı kitapta  farklı, hatta zaman zaman toplumsal anlamda bile kabul etmekte zorlanılan konulara da yer veriliyor. Mesela gay/lezbiyen ailelerin bunları çocuklarıyla nasıl konuşacaklarından, zihinsel engelli çocuklarla cinselliğin konuşulmasına kadar çok yönlü bir kılavuz bu kitap.

İki yaşın altındaki ve okul öncesi dönemdeki çocuklara, yedi yaşından onbir yaşına, oniki yaşından yirmi yaşına kadar, çocukluktan gençliğe kadar bölüm bölüm ele alınan çocuklarımızla cinsellik hakkında konuşma konusunu iyice öğrenebilmek için iyisi mi siz bu kitaptan edinin derim.

Şimdiden keyifli okumalar ;)

http://umutsuziskadini.com/

https://instagram.com/umutsuziskadini/

 

 
Toplam blog
: 83
: 1446
Kayıt tarihi
: 03.10.11
 
 

Uzun yıllar plazalarda dirsek çürütmüş, son yıllarda refahı evden çalışmakta bulmuş ikiz kız anne..