Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '17

 
Kategori
Dünya
 

DAEŞ Bitti, Gündemde Kudüs Var

DAEŞ Bitti, Gündemde Kudüs Var
 

DAEŞ bitti, YPG, Suriye, Amerika’daki dava unutuldu. Gündemde Kudüs var.

 Donald Trump Kudüs’ü İsrail başkenti ilan etti. “ Dünya şoka girdi”  haberleri her yanı sardı. Gösteriler, protestolar, kulakları çınlatan tekbir sesleri.

Olan biten yeni şey değil. Alışılmış, bildik davranışlar.

Kudüs, dünyanın hassas olduğu kutsal şehir. Hıristiyanlar, Müslümanlar, Museviler semavi dinler Kudüs’e sahip çıkıyor. Ülkelerin ve toplumların inanç değerleri önemli.  

Kudüs olayına ülkelerin ve liderlerin tepkileri farklı. Sonuç getirmeyeceği bilinse de herkesin kendine göre bir hesabı bulunmakta. Kimi gündem saptırıyor, dikkatleri başka yöne çekiyor, kimi de koltuğunu kurtarma peşinde. Tepkilerin şiddeti ne olursa olsun, Filistin halkına götürdüğünden başka ne getiriyor? Şimdiye kadar hangi problemi halletti?  Olan yine garibana oluyor. Filistinli göstericiler bildik bir şekilde sokaklara fırlayınca, İsrail askerleri de aynı bildik tavır içinde gaz ve coplarla göstericilerin üzerine biniyor. Yaralananlar, ölenler,  siren sesleri arasında sedyelerde taşınanlar. Dizine, başına vuranlarla dünya kamuoyunun tanıdığı savaş resmi ortaya çıkıyor.

Emperyalizm, yapacaklarını önceden planlıyor, iktidarları kullanıyor, adam kullanıyor. Dişine dokunacak devletlere ve ordularına kumpaslar kuruyor.

 Güçlü olanın borusu ötüyor. Güçsüz olanlardan sert ve yumuşak bir iki politik demeç, hepsi o kadar. Yaptırım yapacak güç yok. Büyük güç bunun farkında ve başta silah satışı olmak üzere bulanık suda ne avlayabilirse.

Araplar kendi aralarında anlaşamıyor. Mısır, Suudi Arabistan, Körfez ülkelerinde birlik yok. Bölge ülkeleri ayrı cephedeler. İran ile Suudi Arabistan açıktan açığa birbirine rakip. Irak, kendi bütünlüğünü sağlayabilmiş değil. Suriye’nin durumu malum. Türkiye ABD ile soğuk, İsrail’e mesafeli görünüyor. Rusya, kendini büyük ülke görerek nazlı davranıp, açıktan tavır almıyor.

Konu, dönüp dolaşıp güce dayanıyor. Uluslar arası arenada, boş nutuklar, gösteriler kitlelerin gazını almaktan başka neye yarıyor. Bu, her devirde, her çağda böyle olmamış mı?

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..