Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '15

 
Kategori
İnançlar
 

Diyanet’in Mehdi hakkındaki görüşleri:

Diyanet’in Mehdi hakkındaki görüşleri:
 

Blogu takip edenler, sitede farklı profillerde Mehdi’lik hakkında yazı yazan bir kişinin varlığından haberdardırlar. Her ne kadar o kişi değişik isimler kullansa da sonuç olarak yazıları yazan aynı kişidir. Benim tahminimce de kedicikleri olan malum kişinin müritlerinden biridir.

Şimdi durup dururken bu konu nereden aklıma geldi diyeceksiniz. Bundan 3 yıl önce ben bu konuyu işlemiş ve bu Mehdi yazılarına karşı Türkiye’nin resmi tek din kuruluşu olan Diyanet’in web sitesinin aşağıdaki görüşlerini  paylaşmıştım.

Yaygın olarak mehdi  Yahûdî ve Hristiyanlıkta var olan inançlardır. Ancak mehdî inancı İslâm itikadının konuları arasında yoktur. Çünkü Hz.Peygamber ile birlikte nübüvvet kapısı kapanmıştır."

Son günlerde Mehdi’lik hakkında karşılıklı yazılmış birkaç zıt yazıyı görünce, Diyanet’in sitesine girip, 3 yıl önce yazdığım yazıya kaynak olan satırları aradım ama bulamadım. Çünkü Diyanet’in internet sitesi kendisini yenilemişti. Bunun üzerine Diyanet’in  Din İşleri Yüksek Kurulu Soru Cevaplandırma Platformuna şu soruyu sordum.

“İslamiyette Mehdi inancı var mıdır?”

Bu soruma karşılık bugün tarafıma aşağıdaki cevap gönderildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Soru Cevaplandırma Platformu

Cevap:  Mehdi kelimesi sözlükte “hidayete ermiş” kimse demektir. Istılahta ise dünyada fesat ve bozgunculuğun hüküm sürdüğü esnada ortaya çıkıp insanları hidayete erdireceğine inanılan kimse anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’de mehdilik kavramıyla ilgili her hangi bir ayet bulunmamaktadır. İki temel hadis kaynaklarından Buhari ve Müslim’in Sahih’lerinde de yine açık bir rivayetle karşılaşılmamaktadır. Bu bakımdan yaygın İslami anlayışa mensup kelam alimlerinin eserlerinde mehdilik ile ilgili açıklamalardan söz edilmemektedir.

 Ancak Tirmizi, İbn Mace ve Ebu Davud’un Sünen’leri ile Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde Mehdi’nin geleceği, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in soyundan olacağı, adının Peygamber’in adı ile aynı olacağı ile bazı fizik özelliklerine dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. İslam alimleri özellikle Selefi alimler bu hadisleri sahih kabul ederken diğer bazı alimler bunları zayıf yahut tartışmaya açık bulmuşlardır. Bu sebeple konu Ehl-i sünnette bir inanç esası olarak ele alınmamıştır. Diğer taraftan Şia mehdiliği “imamet” inancının bir parçası olarak ele almış, On İkinci İmamın beklenen Mehdi (mehdi el-muntazar) olduğuna inanmıştır (Konuyla ilgili olarak geniş bilgi için, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin “Mehdi” (XXVIII, 369–374) ve “Mehdilik” (XXVIII, 384–386) maddelerine bakılabilir.

Bu bilgiler ışığında malum kişinin yazmış olduğu “Mehdiyi inkar eden Peygamberi de inkar eder” gibi abuk sabuk yazılarına itibar etmeyin ve gülüp geçin.

 

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..