Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şerafettin Saraçoğlu Dermatoloji Uzmanı

http://blog.milliyet.com.tr/serafettinsaracoglu

16 Temmuz '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dolgular Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey –II

Dolgular Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey –II
 

Yağ ve Hyaluronik asit dışında bir çok dolgu ürünü kullanılmaktadır. Bunlardan en sık kullanılan ürünleri bu yazımızda irdeleyeceğim.

Kalsiyum Hidroksi Apatit ( CaHA)  Hyaluronik asitten sonra en sık kullanılan hacim verici dolgu ürünüdür. Aslında ilk kullanımı diş hekimliğinde kemik tozu olarak isimlendirilen ve yıllardır kemik içindeki boş alanları doldurmak ve dokunun kendi destek katmanı oluşturmasını uyarmak amaçlı kullanılan bu madde zamanla farklı tıbbi sorunları düzeltmede de kullanılmaya başlanmıştır. ( Bazı ürolojik sorunlarda kullanılıyor örneğin.)

CaHA içinde kalsiyumun apatit ile bağlı moleküllerini içeren mikrosfer olarak isimlendirilen küreciklerin olduğu sıvı jel şeklinde kullanıma hazır ürünlerdir. Uygulaması derinin derin katmanları, kemik üstü gibi alanlardır. Renginin beyaz olması nedeniyle yüzeysel ve dudak çevresine uygulanamaz.

CaHA uygulandıktan sonra vücudun destek doku üretme mekanizmalarını tetikler. Bu sayede deri ve deri altı destek dokularda kendi kollajen yapılarını oluşturur. Bu arada mikrosferlerin içinde bulunduğu jel vücut tarafından emilir ve mikrosferler yavaşça parçalanır ve geriye deri ve deri altı orijinal kendi destek dokusu kalır. Bu sayede CaHA dolgularının deri altında kalış süresi 12 ay ve üzeridir. Etkileri üretilen kollajene bağlı olarak 18 ay kadardır.

CaHA ile yapılan uygulamalarda uygulamaya bağlı geçici kızarıklık, deri altı kanamaya bağlı renk sorunları dışında bildirilmiş bir olumsuzluk yoktur. Sadece CaHA ile tedavi edilen bölgelere odaklanmış yüksek frekanslı ultrason uygulaması en az bir yıl yapılmamalıdır. Bu nedenle CaHA kullanılan vakaların farklı bir antiageing tedavi işlemi öncesi uygulanan bölgeleri hekimine belirtmesi uygun olur.

Poli-L Laktik Asit (PLLA) aslında bir dolgu ürünü değildir. Laktik asit yani süt asidinden üretilmiş bir maddedir. İlk olarak eriyen deri altı dikiş maddesi ve vida olarak plastik cerrahide kullanılmış. Yapılan gözlemlerde PLLA kullanılan alanlarda derinin kalitesinin olumlu yönde değiştiği gözlenince sıvı halde deri altı destek dokuyu uyarma amaçlı kullanımı başlamıştır.

PLLA aslında uygulandığı bölgede sadece dört beş gün kalır. Bu sürenin sonunda laktik aside parçalanır ve solunum yolu ile vücudumuzdan atılır. Fakat, PLLA deri altı destek dokuyu bu süreçte çok yoğun olarak uyarır. PLLA uygulamaları ile hızlı sonuç alınamaz. Çünkü dolgu özelliği yoktur. Fakat uyarıya alınan yanıtla 4-6 ay içerisinde yüzün yeniden şekillendiğini gözleriz. Elde edilen düzelme uzun sürelidir. En az 24 ay kalıcı düzelme elde edilebilir.

İlk kullanıldığı yıllarda PLLA ile oluşan ve uzun süre kalan deri altında granülom denen deri değişimleri oluşmuş. Bu sorunu biz de bazı vakalarımızda yaşadık. Zamanla PLLA sulandırma ve uygulama tekniklerindeki düzeltmeler ile bu tür sorunlar en aza indirilmiştir.

Poli Metil Metakrilat (PMMA) aslında akrilik veya Plexiglas olarak da isimlendirilen cama alternatif kullanılan nesnelerin ham maddesidir. Şeffaf termoplastik bir maddedir. Dolgu olarak kullanıldığında sıvı içerisinde farklı yoğunluklarda mikrosfer halinde bulunurlar.

Kalıcı veya uzun süre kalıcı dolgu maddeleridir. Farklı firmalar tarafından üretilen PMMA dolguların birçoğu ile ciddi yabancı cisim reaksiyonları yapabilmeleri nedeniyle kullanımı çok azalmıştır. Amerikan gıda ve ilaç dairesinin onayladığı bir ürün halen tüm dünyada deneyimli hekimler tarafından kullanılmaktadır. Özellikle vücutta geniş alanları ilgilendiren doku eksikliklerinde kullanımı yaygındır. 

 

www.elitpoliklinigi.com

 
Toplam blog
: 43
: 350
Kayıt tarihi
: 17.12.13
 
 

Uz.Dr.Şerafettin Saraçoğlu 1965 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul'..