Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Halkın yüzde 54'ü et yiyemezken, yüzde 49'u yoksullukla mı boğuşuyor?

Halkın yüzde 54'ü et yiyemezken, yüzde 49'u yoksullukla mı boğuşuyor?
 

“Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler”

Tıpkı öyle!..

Kim derdi ki bir cana mal olup tarihin sayfalarında hiç silinmemek üzere yer alacak bu talihsiz cümle.

Tabii, Fransız Kraliçesi Marie Antoinette bilemezdi bu talihsiz sözlerinin boynunu giyotine götüreceğini.  Ve sonunda giyotinde bir ekmek gibi dilimlenerek öldürüleceğini!

Olaydan kısaca bahsedelim:

Halkının yoksulluk ve açlık sebebiyle sokaklara dökülüp, “ekmek, ekmek” diye bağırdığını duyan zamanın Kraliçesi, balkona çıkıp sefil kalabalığı görünce maiyetindekilere sorar:
- “Ne istiyor bunlar?”
- “Ekmek istiyorlar “ der yanındakiler. Kraliçe şaşkın bir daha sorar:
- “ EkmeK nedir?”
- “ Bu insanlar çok açlar, halkın durumu berbat... Yemeye ekmek bulamıyorlar, her an bir isyan çıkabilir .”

İşte o tarihi cevabın söylendiği an:
- “Ne yani ekmek bulamıyorlarsa onlar da pasta yesinler!”

Bu sözün söylendiğine dair şu an hiçbir tarihçinin elinde somut bir kanıt yoktur. Kısacası bu söz aslında gerçekten söylendi mi yoksa halk o şekilde mi anlamak/anlatmak istedi orası muallaktadır. Fakat ne olursa olsun, Marie nin sonu giyotinde ekmek gibi dilimlenmek olmuştur... Bu konuda tüm tarihçiler mutabıktır!

Günümüz Türkiye’si ile zamanın Fransa’sını kıyaslayacak olursak, bizim iktidar partisi vatandaşın evine et girmiyor, et yiyemiyor denince, onlarda “Bonfile yesinler” der mi?

Bunun cevabını vermek zor! Ancak, Türkiye’de nüfusun yarısının mutfağına artık et girmez oldu!

İs­viç­re mer­kez­li ban­ka Cre­dit Su­is­se­’nin ha­zır­la­dı­ğı “Kü­re­sel Ser­vet Ra­po­ru­’na­” gö­re Tür­ki­ye dün­ya­da ser­ve­tin en adaletsiz da­ğıl­dı­ğı ikin­ci ül­ke ko­nu­mun­da.

Tür­ki­ye­’de­ki ser­vet kü­çük azın­lı­ğın elin­de git­tik­çe ço­ğa­lır­ken va­tan­daş­la­rın yüz­de 54’ü et yi­ye­mi­yor.

Kü­re­sel Ser­vet Ra­po­ru­’na gö­re ge­lir da­ğı­lı­mın­da en ada­let­siz ül­ke­ler­den bi­ri olan Tür­ki­ye­’de ay­nı za­man­da ser­vet da­ğı­lı­mın­da da ada­let­siz­lik ya­şa­nı­yor. Tür­ki­ye­’de­ki ser­vet gi­de­rek kü­çük bir azın­lı­ğın elin­de top­lan­ma­ya de­vam edi­yor.

Ra­po­ra gö­re, 2000 yı­lın­da en zen­gin yüz­de 10’luk ke­si­min sa­hip ol­du­ğu ser­ve­tin ül­ke­nin top­lam ser­ve­ti için­de­ki pa­yı yüz­de 66.7 iken, bu oran 2007’de yüz­de 70.2’ye 2014’te ise yüz­de 77.7’ye ka­dar yük­sel­di.

Ve bu yüzden AKP üç dönem iktidar oldu! Böyle giderse 4. Kez iktidar ufukta görünüyor!

Bu du­rum­da 2002’de top­lu­mun yüz­de 90’ı­nın ser­vet­ten al­dı­ğı pay 2002’de yüzde 33.3 iken 2007’de yüz­de 29.8’e, 2014’te yüz­de 22.3’e ka­dar düş­tü.

Tür­ki­ye bu ha­liy­le Rus­ya­’dan son­ra dün­ya­da ser­ve­tin en ada­let­siz da­ğıl­dı­ğı ikin­ci ül­ke ko­nu­mun­da bu­lu­nu­yor.

2014’te 76 mil­yon 667 bin 864 ki­şi olan Tür­ki­ye­’de, va­tan­daş­la­rın yüz­de 54’ü et, ba­lık, ta­vuk yi­ye­mi­yor. Ya­ni, 41 mil­yon ki­şi et yi­ye­mi­yor. Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu­’nun (TÜ­İK) Ge­lir ve Ya­şam Ko­şul­la­rı Araş­tır­ma­sı­’na gö­re Va­tan­daş­la­rın yüz­de 75.5’i yıp­ran­mış mo­bil­ya­la­rı­nı ye­ni­le­ye­mez­ken, yüz­de 29.3’ü evi­nin ısın­ma ih­ti­ya­cı­nı tam ola­rak kar­şı­la­ya­mı­yor, yüz­de 49’u bek­len­me­dik har­ca­ma­la­rı kar­şı­la­ya­mı­yor.

Top­lu­mun yüz­de 78.5’i ta­til gi­de­ri­ni kar­şı­la­ya­mı­yor. Va­tan­daş­la­rın yüz­de 61’i de borç öde­mek­ten şikâyetçi.

Sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma gös­ter­ge­le­ri­ne gö­re de nü­fu­sun yüz­de 59’u mad­di yok­sun­luk için­de ya­şı­yor. Tür­ki­ye nü­fu­su­nun 43 mil­yon 556 bi­ni­nin eko­no­mik zor­luk, da­ya­nık­lı tü­ke­tim mal­la­rı, ba­rın­ma ko­nut ile il­gi­li gös­ter­ge­le­re ba­kıl­dı­ğın­da şid­det­li mad­di yok­sun­luk için­de ol­du­ğu be­lir­len­di. Tür­ki­ye­’de yok­sul­luk ris­ki al­tın­da bu­lu­nan ha­ne­ler­de ya­şa­yan ki­şi­le­rin nü­fus için­de­ki pa­yı yüz­de 59.2 ola­rak sap­tan­dı.

Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu­’nun (BDDK) ve­ri­le­ri­ne gö­re ise ban­ka­lar ve ka­tı­lım ban­ka­la­rın­da­ki mev­du­atın bü­yük bö­lü­mü az sa­yı­da­ki he­sap­ta top­la­nı­yor. Ban­ka­lar­da­ki mev­du­atın yüz­de 49’u, 1 mil­yon li­ra ve üze­rin­de mev­du­at bu­lu­nan 60 bin he­sap­ta top­la­nı­yor. 10 bin li­ra­ya ka­dar mev­du­at bu­lu­nan 55 mil­yon 442 bin he­sap­ta top­lam mev­du­atın sa­de­ce yüz­de 4.1’i tu­tu­lu­yor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişi asgari ücretle çalıştığını açıkladı. Asgari ücret alanlardan evli olup eşi çalışmayanlar içerisinde 3 ve üzeri çocuğu olan kişi sayısı ise yaklaşık 900 bin kişiyi buluyor.
Çalışma Bakanı bu açıklamayı MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin 2002-2014 yılları arasında asgari ücretle çalışan vatandaşların sayısına ilişkin soru önergesini cevaplarken yaptı.

Çalışma Bakanı’nın verdiği bilgiye göre asgari ücretle çalışan kişi sayısı 2002’de 2 milyon 795 bin 745, 2014 Temmuz ayı itibarıyla 4 milyon 970 bin 737 oldu.

Çalışma Bakanı’nın verdiği bilgiye göre 2014 (Temmuz) yılı asgari ücret alan kişilerin içinde bekar olanların sayısı 1 milyon 961 bin 914, 2014 (Temmuz) yılı asgari ücret alanlardan evli olup eşi çalışanların sayısı 809 bin 662, 2014 (Temmuz) yılı asgari ücret alanlardan evli olup eşi çalışmayanların sayısı 2 milyon 199 bin 161 oldu. Temmuz ayı itibarıyla asgari ücret alanlardan evli olup eşi çalışmayanlar arasında 3 ve üzeri çocuğu olan kişi sayısı ise 871 bin 873 kişiye ulaştı.

Gördüğünüz gibi, bu veriler ışığında halkın et bulup yemesi mümkün değil! Ancak iktidar partisine oy verdiklerine göre, ortada sorun yok demektir! Yani bonfile yemeye devam!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..