Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hayatın her dakikasından zevk almak için neler yapmalıyız?

Hayatın her dakikasından zevk almak için neler yapmalıyız?
 

Psikoloji profesörleri Fred Bryant ve Joseph Veroff tavsiyeleriyle hayattan keyif almamıza yardımcı oluyor!

Chicago Loyola Üniversitesi Psikoloji profesörü Fred Bryant ve Michigan Üniversitesi Psikoloji profesörü Joseph Veroff bizlere hayatımızın her dakikasından nasıl keyif alacağımızı anlatıyor!

Eğer hayattan aldığınız mutluluğu ve kişisel gelişimimizi arttırmak istiyorsak, hayatın her dakikasından nasıl zevk alacağımızı bilmek bize yardımcı olabilir. 

Her şeyin hızla değiştiği bu dünyada yaşarken, küçücük bir an hayatımızın tümünü etkileyecek güce sahip olabiliyor. 

Hayatımız boyunca toplantı saatine yetişmeye, otobüsü kaçırmamaya, işe vaktinde gitmeye çabalıyoruz. O kadar meşgulüz ki, ancak geriye dönüp baktığımızda geçirdiğimiz güzel vakitlerin değerini anlayabiliyoruz.

Şimdi ve şu anda:

Anın tadını çıkarmak için o anı gerçekten yaşamalıyız. Tam olarak bulunduğumuz ana kendimizi verip, bilinçli düşüncelerimizden kurtularak ve o anda deneyimlemekte olduğumuz pozitif duygulara odaklanmalıyız. 

Teknolojinin dikkatimizi dağıtmasına izin vermeyelim. Cep telefonumuzu, bilgisayarımızı ya da tabletimizi kapatıp, yalnızca şu anda ve burada olmaya odaklanalım.

Pozitif psikoloji çalışmaları insanların zamanı ve mekânı unutup kendilerini bir işe ya da göreve kaptırdıkları zaman, yaptıkları işten keyif aldıklarını ve kendilerini sevdiklerini ortaya koyuyor. 

Deneyimlerinizi başkalarıyla paylaşın!

Muhteşem bir şey yaşadığınız zaman kendinizi iyi hissediyorsanız bunu başkalarıyla paylaşın. 

Yediğiniz lezzetli bir tatlı ya da izlediğiniz etkileyici bir film gibi bir şeyler hakkında güzel şeyler düşünüyorsanız bunu bir arkadaşınıza anlatın. 

Yapılan çalışmalarda mutlu oldukları ve keyif aldıkları şeyleri başkalarıyla paylaşan bireylerin, keyif aldığı şeyleri başkalarıyla paylaşmayan bireylere göre daha mutlu bir hayat sürdükleri kanıtlanmış. 

Mutluluğu paylaşmaktan daha muhteşem ne olabilir ki? Güzel bir deneyimi bir başkasına anlatmanın mutluluk seviyenizi yükselten bir etken olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmış.

Kendinizi kutlayın!

Yapılan psikolojik çalışmalara göre, kendi başarısını kutlayan kişilerin elde ettikleri sonuçtan daha mutlu oldukları kanıtlanmış.

Bazı kültürlerde İnsanların kendi başarılarını kutlamaları hoş görülmez. Bu durum genellikle bireylerin elde ettikleri başarıyı küçümsemesine neden olur.

Fakat her fırsat bulduğunuzda Fred Bryant'ın da söylediği gibi kendi sırtınızı sıvazlayıp, başardığınız şey için kendinizi tebrik etmelisiniz. Çok çalışıp başardığınız şeylerin mükâfatını almaktan utanmayın. 

Başarınızdan dolayı kendinizi güzel bir yemekle, pahalı bir çantayla ya da rahatlatıcı bir spa seansıyla ödüllendirebilirsiniz..!

Yalnızca bunu hakkettiğinizi ve başarılarınıza yenilerini ekleyeceğinizi unutmayın!

Zihin fotoğrafları çekin...

Her ne yapıyorsanız bir dakika ara verin ve zihin fotoğrafları çekin. Gerçekten odaklanarak hafızanıza bir fotoğraf karesi kaydedin. Yalnızca bir saniye durup, detayların üzerinde durmadan işinize devam etmeyin. 

O anın derinliklerine daldığınıza emin olun ve zihninizin içinden bir fotoğraf çekip bunu hafızanıza kazıyın. Bu fotoğraf kareleri eski bir arkadaşınızla karşılaştığınızda, çocuğunuz size gülümsediğinde ya da aile ve arkadaşlarınızla yaşadığınız içinizi ısıtan dakikalarda ortaya çıkabilir. 

Gerçek fotoğraflar çekmek elbette size o anı ileriki yıllarda hatırlatacaktır fakat zihin fotoğraflarınız size o anki duygularınızı ve coşkunuzu da hatırlatır. İnsanlar fotoğraf makinelerini çıkarıp fotoğraf çektiklerinde nasıl göründüklerine dikkat etmekten önemli olan duyguları görmezden geliyorlar.

Dünyaya duyurun!

Başınıza güzel bir şey geldiğinde yüksek sesle gülün, havaya zıplayın ve mutlulukla bağırın. Televizyonda izlediğim bir kare beni hala güldürüyor. Suyun derinliğini bilmeyen bir sürücünün suya dalıp, arabasını suya gömünce gülme krizine tutulması gibi… Tabi bu kareleri çekerek internete yükleyerek, herkese duyurmak gerekiyor..!

Psikoloji profesörü Fred Bryant, sizi mutlu eden şeyleri çevrenizdeki kişiler dışında, dünyadaki diğer insanlarla da paylaşmanın sizi mutlu edeceğini söylüyor. 

Facebook paylaşımları yapmak, twit atmak, blog yazmak size bu konuda yardımcı olabilir.

Yapılan çalışmalar, komik video izlerken duygularını ifade eden kişilerin, duygularını bastıranlara göre o videodan daha çok keyif aldığını kanıtlıyor.

Pozitif duygularınızı dışa açtığınız zaman, zihniniz iyi bir şey olduğu mesajını alıyor. Böylelikle hissettiğiniz olumlu duygular sizi daha mutlu ediyor!

Mutluluk körelten düşüncelerden kaçının!

Aklınızdaki kötü düşüncelerden kurtulmak sandığınız kadar kolay olmayabilir. Güzel bir şey yaşarken, o deneyimi güzelleştiren şeylere odaklanın. 

Güzel deneyimizin negatif boyutlarını düşünmeyin. Eğer zor bir gün geçiriyorsanız, gününüzü katlanılır kılan küçük şeyleri düşünün. Her şeyden vazgeçmediğinize göre, devam etmenizi sağlayan bir şey mutlaka olmalı. 

İnsanlar kişisel bir başarı elde ettikten sonra, negatif duygulara ne kadar fazla odaklanırlarsa, bu başarılarından o kadar az keyif alıyorlar. 

Fred Bryant, her durumda pozitif bir taraf bulan kişilerin günün sonunda daha mutlu olduklarını vurguluyor.

Sözün özü; hayatın her anından zevk almaya bakın..!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..