Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hangi balık hangi ayda tüketilir?

Hangi balık hangi ayda tüketilir?
 

Malum biz toplum olarak kış ayları gelip, balık bollaşınca ve tabi ki ucuzlayınca yeriz. Oysa balık yıl oniki ay tüketilmesi gereken bir besin.

Sahilde yaşayan birisi olarak balık konusunda epey bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum. Bu bilgileri çeşitli yerlerden aldığım destekle sizlerle paylaşıyorum.

Kars Çayında, Çıldır Gölünde balık avlamış birisi olarak, hem eski bilgileri tazeleyip, hem de insanlığa faydalı bilgiler sunmak tek amacım.

Balıkların lezzetleri cinslerine göre değişse de hangi balığın hangi ayda yenildiği de lezzet açısından önemli. Peki, hangi balık hangi ayda yenmeli?

OCAK

Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.

ŞUBAT

Kalkan mevsimi başlar. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar.

MART

Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar.

NİSAN

Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya çok tutulur.

MAYIS

Levrek, barbun, tekir, iskorpit zevkle yenir.

HAZİRAN

Balıkçılık açısından verimsizdir. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunur ancak pahalıdır.

TEMMUZ

Sardalya mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişli.

AĞUSTOS

Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz. Kefal tavsiye edilmez.

EYLÜL

Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem pahalıdır.

EKİM

Lüfer çok lezzetlidir. Palamut bolca çıkar.

KASIM

Uskumrunun en iyi zamanı. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en nefis olduğu ay.

ARALIK

Uskumru, lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtır zamanı. Bol miktarda tekir çıkar.

Bu arada balık en güzel neyle gider diyecek olursanız, bence “Milli içkimiz Ayran” ile gider! Kimi ayran’ın içine başka başka maddeler karıştırsa da, en iyisi balık, ayran ve roka’dır..!

Afiyet olsun…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..