Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '18

 
Kategori
Güncel
 

Herkesin Hayali: Küçük Bir Çiftlik 2 Tavuk 2 Domates 2 Biber 1 Patlıcan

Herkesin Hayali: Küçük Bir Çiftlik 2 Tavuk 2 Domates 2 Biber 1 Patlıcan
 

Günümüzde insanlar modern şehir dedikleri katlı betonlardan o kadar sıkılıyorlar ki şehirden kaçmak, dere kenarlarına, su kenarlarına gitmek, yeşillik görmek, evcil hayvanlara dokunmak, onları sevmek istiyorlar.

Birçok insanın hayali ise küçük bir çiftlik evi önünde ekip dikmek için küçük bir tarla-bahçe olsun, 3-5 meyve fidanı 2-3 sıra domates, biber, fasulye olsun, 3-5 tavuk olsun ki taze yumurtalarımızı günlük olarak toplayabilelim şeklinde devam edip gidiyor.

Betondan oluşan rantın gelişmişlik seviyesi olduğu ülkemizde sürekli olarak çiftlik, bahçe, yeşillik, tarla, iki tavuk hayali kurmak aslında garipsenecek bir durum değil maalesef.

Tarım, bitki ve hayvan yetiştiriciliği o kadar ilgi çeken bir konu ki adam sanal olarak kurduğu çiftlikte bile binlerce kişiyi sanal yumurta ile dolandırabiliyor.

Sürekli olarak tarım ve hayvancılıktan köşeyi dönenlerle dolu memleketimiz;

-Serbest gezen tavuk besledi paraya para demiyor

-Evin köşesinde ipek böceği besledi ipek kozası üretimini katladı

-Evin arka balkonunda yetiştirdiği ve hayvanat bahçelerinden bazı hayvanların beslenmesi için kullanılan çekirgeleri satmak için Almanya yerine Hollanda’ya gitti ama çekirgeleri satamadan geri getirip aparmanın bahçesine saldı. Bahçe de yeşillik kalmadı

-Yeni Zelanda tavşan çiftliği terk edildi, tavşanlar öldü

-Kürkü için beslenen Çinçilye üretim tesisi battı çinçilyalar köye dağıldı, köylü tedirgin

-Patatesin pahalı olduğunu duyan öğretmen, doktor ve bilimum insanlar patates dikti, patates fiyatları 20-25 kuruşa kadar düştü

-Alabalık çiftliğinde balıklar temiz, soğuk su kaynağı kapandığı için telef oldu gitti

-500 koyun uçurumdan atladı, öldü

-Ağaç altında gölgelenen koyunlar ve ineklere yıldırım düştü hayvanlar telef oldu

-Serayı sel bastı, dolu vurdu, hortum savurdu

-Tohum işine giren devasa holding tohum ve agronomy bölümünü kapattı.

-Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği işine giren bilmem ne grup hayvanları mezbağa da kestirip üretimi durdurdu

-Yurt dışından getirilen damızlık inekler zayıflıktan sütten kesildi

İşin özü tarım işi zodur, emek ister, çaba ister ve iklim faktörlerinden çok fazla etkilenir.

Pek çok insan tarımla ilgilenerek, hayvancılık yaparak kısa sürede voleyi vurma köşeyi dönme hayallerine kapılır ama gerçekler öyle değildir.

Tarımı anlatan en güzel sözlerden biri “Tarlada buğdayım var deme, ambara girmeyince” şeklindedir ve aslında herşeyi özetler.

Tarıma, bitki yetiştirmeye merakı olanların yapması gerekenler apartmanda yaşıyorlarsa bahçede ya da evin balkonunda küçük saksılarda yetiştirilik yaparak hobi amaçlı kendi sebzelerini yetiştirmeye çalışmakdır. Balkonda saksıda kış aylarında taze soğan, yaz aylarında başta acı cin biber, nane, semiz otu, minik domates, hıyar vb. yetiştirilebilir, ufak veya az geniş bir bahçe varsa en fazla 2 tavuk alıp küçük bir kümes yapılabilir.

Geniş kapsamlı tarım işlerinde “Çıraklığını yapmadığın bir işin ustalığına soyunma lafı” dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde başarızlık ve hüsran olacaktır.

Her işte olduğu gibi farklı bir bakış açısı ya da yeni bir işlevsellikle tarımda da başları sağlanabilir ve para kazanılabilir. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..