Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İyi Kız Meral, Muharrem Devlet'e İyi Yaklaşıyor mu?

İyi Kız Meral,  Muharrem Devlet'e  İyi Yaklaşıyor mu?
 

Yarışmak, kazanmak zor. Yoruluyoruz.


Türkiye'de 16 yıldır tek iktidar var. Türkiye 2003’den beri ilk on (10) yıl büyürken ve son altı (6) yıldır GDP yönünden yerinde sayarken (kas yerine göbek yapıp ve takiben aynı yıl içinde diyet yaparken (betona dayalı göbek büyümesi,  enflasyon ve devalüasyon) borçları arttı.

Ailede bu durum Evi-Türkiye’yi  iyi yöneteceğini söyleyerek başa gelen samimi adıyla Reis’in, Tayyip;   ilk yıllarda başarılı olup, etrafı umutlandırmasına, lider olmasına yol açtı. Yıllar geçtikçe özellikle son yıllarda, üzerine gelindiğinde, yönetimine karşı çıkıldığında (şeker var mı?) kızmasına, Siz daha bu evin kaç tane sorunu var? Onu bile bilmiyorsunuz demesine sebep oldu.

Ancak muhtelif zamanlarda, tansiyon arttığında; Evde “Evet mi? Hayır mı” oylamaları yapıldı. Reis oylamaların hepsini kazandı.

Ancak son zamanlarda mırıldanmalar arttı. Yolsuzluk dedikoduları artıp, bıçak kemiğe dayanınca bu yolda yürüyenlere Reis kızdı, hata yapanları ayıkladı. Kendinize gelin,  sözümü dinlemeyeni görevinden atarım noktasına kadar bardak taştı, olaylar gelişti.

Yıllar geçmiş bulunuyor, iyi kötü günlerin sonunda Devlet’de  ve Şirket’te bilançoya bakılıyor. Sonuçta evin borcu 453 milyar$, bu yıl ki borç ve faiz geri ödemesi 220 milyar $’a erişmiş ve elde harcanabilir olduğu tartışılan kara gün parası, yaşlıların kefen  paramız dediği, 70 milyar $ var.

Ayrıca,  evin daimi zaruri masrafları var. Evin her yıl eksiklerinin giderilmesi için  200 milyar $ harcanıyor. Ama evden dışarıya çıkan mal satışı  150 milyar $  ve eve giren mal borcu karşılanamıyor açıkçası dövizle olan yaklaşık  50 milyar $’lık açık var.

2018 yılına kadar evdeki eşyalar satılmış 70 milyar $ vermişler. Evdeki eşyalar ederi üzerinden satılsa 600 milyar $ ederdi, ucuza sattılar deyip evin içinde mırıldananlar da ayrı bir muhalif.

Sıkıntı şu;  borç var, faizi var, ödemesi 2018’de  yüksek ve artık dolar Dünya’da azalıyor. ABD doların kıymetini artırıyor. Benim dediğim olacak diyor.

Bardak dolu veya boş diyenler var. Hikayede dönemeçe gelinmiş durumda.

Londra ve Washington’da İngilizce konuşan, Ortadoğu arsalarında petrol kuyuları işleten ve Bizim Arap akrabalarımıza (Araplar bu  Türkler Müslüman olunca neden kendilerini Bize akraba sayıyorlar Onlar başka Biz soylu, zeki Araplar daha başkayız diyorlar) silah satan  zengin ağabeyler Reis’e kendinize biraz şekil verin. Disiplinli olun.  Çalışmadan, çok harcıyor, Alman arabalarına biniyorsunuz  ve Sizin evden çok kavga, gürültü geliyor. Komşularınıza (İsrail’e, Suriye’ye) bağırıyorsunuz, hırpalamaya çalışıyorsunuz. Yakışık olmuyor, yapmayın, akıllı olun iyi geçinin. Biz ne diyorsak O’nu yapın diyorlar. Biz, Size iyilik yapıyoruz. Arada sırada Bize de laf ediyorsunuz. Sizin aileden maaş verdiklerimiz evdeki herşeyi anlatıyor diyorlar.

Hikayenin birinci dönemeç noktası şu. Meral şikayetçi ve sorunlara ben çare bulurum. İyi benim, beni seçin diyor.

Aileden Meral kız, büyük ağabey Reis’in son zamanlarda paraları iyi harcamadığını,  çevrede ev, yol, köprü yapan, “Reis emret” diyenlere cömert olduğunu, evde genç delikanlı ve kızların harçlıksız kaldığını, boş oturduklarını, eğitilmediklerini, iş bulamadıklarını, evin yakınındaki tarlaların bomboş olduğunu, ufak bir iyilik bile  görmediklerini belirtiyor. Ayrıca, saraydan, alman mercedes ve audilerinin masraflarından şikayetçi. Türkiye cari açık veriyor. İsraf var. Kova (Bütçe) çok delikli ve bu yüzden su tutmaz oldu diyor. Genç kadınlarla da epeydir, 2.5 yıldır, konuştu. Onların derdini biliyor. Gençlerin işsizliği, çaresizliği, ara sıra evde yapılan zorbalıklara kadınların üzülmesi, emeklilerin evlerinden çıkamayışı, parasızlıklları aklında. Meral ben bu olayları israfı önleyip, işsizliği azaltacak yatırımlarla çare bulurum diyor.  

Ev’de kibar Kemal’de sessizliğini bozdu. Olayları hep yakından takip eden, kibar Kemal yanlış yapıldığını, söylediği yanlışların medyada yeterince yer almadığının idraki içindeydi. Sonunda “Ağabey sen niye sesini, muhalefetini duyurmuyorsun, çok naziksin” diyen Muharrem’e git Reis’e konuş, “Evet /Hayır” da, memnuniyetsizliğimizi  belirteceğimizi söyle,  500TL bağışla da başarı dileklerinde bulun dedi. Kendini Türkiye için feda etti. “Ne yaparsanız yapın Meral ve Sen Muharrem umutlarımı artırdınız. Reis yoruldu, bana bile kızıyor, değişim zamanı geldi” dedi.

Reis  baskın bir evet hayır sormayı ve “Ya benimlesin ya bana karşısın” şeklinde oylama yapmayı, evde tekrar düzeni kurmayı düşündü. Hava alanı açtı. Beni eserlerimle biliyorsunuz zaten. Halkın hizmetkarıyım. Desteğinizi bekliyorum dedi.

Kemal, adalet kılıcını çekti. Adalet yok, huzur ve yatırım yok. Rusların uçağını niye düşürdün, Suriye’ye niye girdin? 4 milyonu niye kabul ettin. Bu kaçıncı hatan. Tayyip, artık Seni affetmekten yoruldum diyor. Muharrem sesini umulduğundan çok duyuruyor. Geleceğe, üretime odaklanalım. Yolsuzluk yok olacak. Tayyip emekli olacak. Tamam diyor.

Hikayenin sonunu Halk yazacak. Ben de Sizler gibi bekliyorum.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..